A gótika győzelme a Petrov-dombon

Brno jelképe, a belváros egyik dombján magasodó impozáns gótikus Szent Péter és Pál székesegyház meghatározza a város sziluettjét. A város felé közelítő turista már messziről gyönyörködhet a brnói katedrális égbeszökő gótikus tornyaiban, a büszke székesegyház városon uralkodó terjedelmes tömegében. A város szimbólumának tekinthető katedrális található a cseh tízkoronás érméjén, mutatva ezzel a cseh nép büszkeségét és szeretetét a monumentális gótikus templom iránt.

A templom története

A katedrális alapítása a XI. századra (1080) tehető, eredetileg román bazilikának épült. A Petrov dombon a város fölé magasodó hatalmas szakrális épületegyüttes a XIII. századra öltött gótikus formát, majd a barokkosítás korszakait éli. 1777 óta a brünni püspök székhelyeként számon tartott templom mai kinézetét a XX. századi neogótikus visszaépítéseknek köszönhető. A harmincéves háborúban a Torstensson tábornok vezette svédek már hónapok óta ostromolták a várost, mikor a tábornok egy végső támadásra szánta el magát, s megfogadta, hogy ha délre nem lesz övé a város, abbahagyja az ostromot és elvonul seregével. Az összeomlás szélén álló Brünn úgy menekült meg, hogy a templom harangozója egy órával előbb, már 11-kor elütötte a delet jelentő harangszót, és a svédek dolguk végezetlenül visszavonultak. Azóta is 11 órakor tizenkettőt harangoznak, hasonlóan a kőszegi történettel.

A templom látogatása

84 méter magas gótikus tornyait 1904-05-ben építették  a templomhajóhoz, a neogótikus átformálás ekkortól kezdődött meg. A hatalmas színes üvegekkel kirakott csúcsíves ablakok világos templombelsőt teremtenek, legértékesebb része egy kora gótikus Madonna szobor és egy késő gótikus Pieta. Külön érdekessége a külső falon épített szószék. Meglehetősen meghökkentő látványt nyújtanak a kora 1960-as években Jiři Marek által, alumíniumból készített, indusztriális jellegű stációk. A gazdagon díszített 11 m magas neogótikus főoltár Josef Leimer alkotása 1891-ből.

A toronyba és a kriptába belépő ellenében mehetünk fel, ill. le. A templom mellett álló szép reneszánsz árkádos, loggiás püspöki palota udvaráról gyönyörű látványt mutat a templom, hálás fotótémát nyújtva. A katedrális mögött húzódó szép parkos részről, a Denisovy Sady falairól szép kilátás nyílik a városra.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Katedrála sv. Oetra a Pavla, Brno, Petrov

Nyitva tartás: templom: H – V: 08.15 – 18.30, torony: máj-szept H-Szo: 10.00-18.30, V: 12.00-18.30, okt-ápr: H-Szo: 11.00-17.00, V: 12.00-17.00

Belépő: a templom szabadon látogatható, torony: 35 Kč, diák: 30 Kč, gyerek: 25 Kč

http://www.katedrala-petrov.cz

 Felső fotó: Michal Klajban, common.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0