Hajdan rettegett börtön – ma első számú turista látványosság

A Brno (Brünn) városa feletti lapos dombon magasodó, egyszerű kinézetű Špilberk (Spielberg) vára a város első számú nevezetessége, jelképe. Falairól és tornyából remek kilátás nyílik a városra, sötét kazamatáiban, a Habsburg birodalom leghírhedtebb várbörtönében senyvedtek a birodalom számára legveszélyesebbnek tartott emberek, köztük a magyar jakobinusok. A nyomasztó tömlöcök és kínzókamrák végiglátogatása után a várépületben található Városi Múzeum változatos kiállításain oldódhatunk fel.

A vár története

Gótikus stílusban épül meg 1277-ben II. Přemyšl Ottokár cseh király alatt a brünni óváros melletti sziklás dombra. A cseh várakhoz hasonlatosan a morva őrgrófok lakóhelyeként szolgál a XIV. századtól. Hat évtizeden át a Luxemburgi dinasztia fennhatósága alatt áll (1375-1411). Folyamatos átépítéseknek köszönhetően válik citadellává, eközben több ízben veri vissza a svédek megújuló támadásait a harmincéves háború alatt. Nagy kiterjedésű barokk erődítménnyé a Habsburgok uralma alatt lesz, egyben a monarchia legszigorúbb börtönévé válik, földalatti kétszintes kazamata-pincerendszere rettegést keltő „nemzetek börtöne” néven híresül el. Ekkor már katonai-stratégiai funkciója kerül egyértelműen előtérbe. A nagy kiterjedésű várpince börtönrendszerré való átépítése II. József császár szorgalmának köszönhető 1783-ben.

1855-ben a nagy nemzetközi felháborodás hatására szüntetik meg a börtönt a kazamatákban, és már 1880-ban, a helyi katonai parancsnok kisebb turisztikai látványosságot alakított ki a várban, megnyitott és kínzókamrának berendezett egy-két cellát is a nagyérdemű publikum őszinte elborzasztására. A második világháborúban ismét sötét korszak köszönt a várra, a német nácik a kazamaták felső szintjén újra benépesítik a cellákat, leporolják a kínzóeszközöket és újra üzembe állítják a vérpadot.

1959-ben hagyja el az addig ott szállásoló (laktanyaként funkcionáló) csehszlovák hadsereg, ekkor szűnik meg hadászati funkciója. Ma már a szépen felújított vár békés turisták ezreit fogadja, legnépszerűbb látványossága természetesen a kazamaták sötét, nyomasztó labirintusa.

A vár látogatása

Kazamaták

A külön belépővel, egyénileg is látogatható kazamata rendszer két szintjén találjuk azokat az iszonyú, sötét, levegőtlen, nyirkos cellákat, melyekben a Habsburg birodalom legveszélyesebbnek, legádázabbnak tartott ellenfelei senyvedtek. Az erőszakos bűnözők mellett nagy számban őriztek itt politikai elítélteket, a magyar jakobinusoktól kezdve a cseh, lengyel, olasz, magyar szabadságharcosokig.

Érdemes szót ejteni a várbörtön illusztris „vendégeiről” is. Elsősorban a Monarchia által forradalmárnak vagy felkelőnek titulált rebellisek fogháza, a magyar jakobinus felkelés nagy alakja, Kazinczy Ferenc is közéjük tartozott, Silvio Pellico olasz író és Trenck báró is itt sínylődött. Utolsó nagyszámú csoportként az 1846-os krakkói felkelés résztvevői raboskodtak itt a Monarchia ellenségeiként, de a náci megszállás alatt a Gestapo is kínzott meg itt hadifoglyokat a II. világháború idején.

Több tucatnyi termet, cellát lehet végigjárni, némelyekben rekonstruálták a korabeli viszonyokat a priccsekkel, láthatunk kínzókamrát, és olyan sötétcellát, ahol a rabokat életük végéig a falhoz láncolva tartották.

A vár kiállításai

A várlátogatás egyik csúcspontja a kilátótoronyból feltáruló panoráma a város tornyaira, tetőire. A hatalmas épület nagy részében a Brnó-i Városi Múzeum különböző állandó és időszaki kiállításai kaptak helyet.  A vár- és várostörténeti kiállításon kívül a Vulcanalia c. tárlat a tűzijátékokkal ismerteti meg a látogatót, de itt is találunk egy börtönkiállítást is kínzóeszközökkel, ha még nem lenne elegünk belőlük. Egyházi barokk szobrok, műalkotások és kevéssé ismert cseh festők munkáit is láthatjuk. Angol nyelvű szövegek segítenek az értelmezésben minden teremben.

Érdekes a gyönyörű barokk berendezésű gyógyszertár és a barokk várkápolna is. Udvarán lévő terein a nyári szezonban számos eseményt rendeznek, ilyen pl. a Shakespeare Ünnepi Játékok, vagy a morva Őszi Zenei Rendezvény is. Falairól gyönyörű panoráma nyílik a város egészére.  A várat gyönyörűen karbantartott park veszi körül, alkalmat adva kellemes sétákra.

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva tartás:

Kazamaták, Kilátótorony:  máj-szept: H – V 10.00 – 18.00, okt – ápr: K – V 09.00 – 17.00

Múzeum: máj-szept: K – V 10.00 – 18.00, okt – ápr: Sze – V 09.00 – 17.00

Belépő:

Kazamaták: 90 Kč, kedv: 50 Kč

Kilátótorony: 50 Kč, kedv.: 30 Kč

Múzeum: 150 Kč, kedv.: 90 Kč

Kombinált jegy (időszaki kiállítások is): 280 Kč, kedv.: 170 Kč

http://www.spilberk.cz