Brno (Brünn), Csehország második legnagyobb városa, Morvaország fővárosa számtalan látnivalójával, kitűnő elhelyezkedésével, autentikus cseh éttermeivel, sörözőivel, kompakt, nagyvárosias belvárosával egyre előkelőbb helyet tölt be a magyar turisták körében is. A Budapestről 300 km-re fekvő várost végig autópályán, pár óra alatt elérjük, ideális kiránduló célpont hétvégére.

Brno egyik leghíresebb nevezetessége, a magyar történelemben is sötét szerepet játszott Špilberk vára, hírhedt kazamatáival, a belváros melletti lapos hegyről uralja a város képét. Impozáns, gótikus templomokból sincs hiány, a Petrov dombon magasodó Szent Péter és Pál székesegyház a város sziluettjének másik meghatározó épülete magasba törő csipkés tornyaival, míg a belváros közepén a Szent Jakab-templom gótikus épülete, hagymakupolájából kinövő tűhegyes tornyával a legértékesebb szakrális épület.

Brno rendhagyó, szokatlan látnivalóinak száma megszaporodott az utóbbi években. Bizarr, hátborzongató élményre vágyó turistáknak valóságos Édenkert a város, a népszerűségi lista élén a kapucinusok kriptájában fekvő több tucat jó állapotban fennmaradt múmia van, de a nemrég megnyitott Szent Jakab-templom alatti, Európa második legnagyobb csontkamrája, 50 000 csontvázzal, is igazi turistamágnes.

A modern építészet rajongói számára a város már régóta kötelező zarándokhely, főleg mióta, 2012-ben újra megnyitották, az UNESCO Világörökség részeként is számon tartott Tugendhat Villát, Ludwig Mies van der Rohe, korát jóval megelőző épületét.

Brno már régóta nem az a csehszlovák érából ismert szürke, unalmas város, szépen rendbe hozott, sétálóutcákkal sűrűn behálózott kompakt belvárosában egyre-másra érik egymást a legkülönbözőbb igényeket is kielégítő vendéglátóhelyek. A magyarok körében „kis Prágának” is nevezett város méltó nevére, a prágai árak és a zavaró turistahordák kivételével hasonló élményeket kapunk a morva fővárosban is. Autentikus cseh sörözők, mikro sörfőzdék, kitűnő regionális jellegű ételek korrekt árakon, megfizethető szállások; mi kell még egy tökéletes csehországi kiruccanáshoz?

A város környéke is számos kitűnő kirándulásra ad lehetőséget, egy órán belül olyan felejthetetlen élményben lehet részünk, mint pl. az ország egyik legszebb középkori vára, Pernštejn meglátogatása, ahol igazi időutazáson érezhetjük magunkat a középkorban, vagy Morvaország hajdani fővárosa, a hangulatos Olomouc (Olmütz), melynek káprázatosan szép főterén áll a Világörökség része, a gigantikus Szentháromság-oszlop. A sok morvaországi vár közül kiemlnénk még a Teuton Lovagrend romantikus mesevárát, Bouzov várát.

A természeti szépségek egész tárháza várja Morvaországban a kirándulót, a Morva-Karszt barlangokkal, szakadékokkal pettyezett vidékén, az ország legnépszerűbb cseppkőbarlangja, a Punkva és mellette, az elképesztő, 138 m mély Macocha-szakadék varázsolja el az ide látogatókat.