Brünn, a morva főváros

Brno (Brünn) Morvaország fővárosa, Csehország második legnagyobb városa ideális helyen fekszik, Magyarország és Prága közt félúton. Nagyvárosias jellegű központja számos építészeti látnivalót tartogat, főbb nevezetességein kívül a legnagyobb élmény a sörözőkkel, éttermekkel, jó időben teraszos vendéglátóhelyekkel sűrűn megtűzdelt, vibráló hangulatú belvárosában tett séta.

A város, már messziről látható jellegzetes sziluettje, a belváros egyik dombján magasodó gótikus székesegyház és a mellette lévő lapos, meredek hegyen terpeszkedő Špilberk hírhedt vára. Rajtuk kívül a város még két nem mindennapi látványossága Világörökség részeként számon tartott modern Villa Tugendhat és a bizarr kapucinusok kriptája több tucat mumifikálódott testével.

A város fő ütőere a vasútállomástól a főtérig vezető Masarykova utca, ill. folytatása a Česká ulica, ezen a tengelyen korzózik a legnagyobb tömeg, itt találjuk a legtöbb üzletet, vendéglátóhelyet. Az impozáns főtér, a Námӗstí Svobody mellett a piacként is működő Zelny trh számít a város legfrekventáltabb terének.

Látnivalók

Špilberk vára (Hrad Špilberk) a belvárostól nyugatra magasodó lapos hegyen terül el a kazamatáiról hírhedt erődítmény.

A Szent Péter és Pál székesegyház a város legnagyobb temploma a belváros délnyugati sarkában, a Petrov dombon áll.

A kapucinusok kriptáját a belváros déli részén, a vasútállomástól nem messze, a Masarykova utcából nyíló Kapucinské téren épült kapucinusok temploma alatti pincerendszerben találjuk.

Az Unesco Világörökség részévé választott Villa Tugendhat némiképp kiesik a fősodorból, a belvárostól északra fekszik, villamossal közelíthető meg.

Fő tér (Námӗstí Svobody)

A 4-5 emeletes épületekkel körülvett, háromszög alakú, sétálóövezetté alakított főtér igazán nagyvárosias jellegű. Közepén egy hatalmas barokk Pestis-oszlop, házainak stílusa a reneszánsz kortól a modernig terjed, az egyik legérdekesebb, a keleti oldalán lévő, 10-es szám alatti ’Négy mamlasz Háza’, melynek homlokzatán négy, kigyúrt Atlasz figura komor arckifejezéssel tartja az épületet.

A tér másik oldalán a reneszánsz homlokzatú Dum z panu Lipé nevű házba érdemes még bemenni, belsejét teljesen átalakították egy üzletközpont céljaira, a nagy átriumból menjünk fel lifttel a legfelső szintre, ahonnan kiléphetünk az épület tetején működő báron keresztül egy kilátóplatformra, ahonnan érdekes perspektívából csodálhatjuk meg a várost.

A főtértől egy saroknyira északra magasodik a házak közé szorított impozáns késő gótikus Szent Jakab-templom jellegzetes hagymakupolájával, mely tűhegyes toronyban végződik. A 92 m magas torony egyébként a legmagasabb a városban. A szépen felújított templom belsejében figyelemre méltó a szép gótikus hálóboltozat és a barokk szószék, melynek XVI. századi talapzata faragványokkal gazdagon díszített. A templom mégis egy kis szoborról híres, mely a templom nyugati oldalán álló óratorony déli oldalának első emeletéről tárja a katedrális felé pucér alfelét. A templom legújabb látványossága a nemrég megnyitott kiterjedt pincerendszer a templom és a tér alatt, mely több mint 50 ezer, a középkori járványokban és a harmincéves háborúban elhunyt polgár maradványait őrzi. A kripta boltíves csarnokai dugig vannak csontokkal, koponyákkal, több helyen a mennyezetig érnek a bizarr csonthalmok. Európa második legnagyobb csontkamrája a templom körüli temető 1784-es felszámolásakor jött létre.

Zelny trh és környéke

A Masarykova utcától nyugatra fekvő Zelny trh (Káposzta tér) a városi piac kaotikus színtere, közepén Fischer von Erlach érdekes kinézetű Parnasszus szökőkútjával. A 8-as szám alatti nagy épületben rendezték be a Morva Múzeum mérsékelten érdekes kiállítását, melynek fő témája a Nagymorva Birodalom és a város területén lévő őskori kultúrák emlékei. Érdekesebb a mellette lévő püspöki palota udvarában nyílt Akvárium, mely az ország legnagyobb édesvízi akváriuma.

2011-ben nyílt a város új attrakciója a földalatti Brno, a Brnӗnské podzemi, vezetett túra keretében ereszkedünk le a tér alatti labirintusba, ahol alkimista műhelytől kezdve a börtönkiállításon át a pincerendszer élelmiszertároló funkcióig sok mindent láthatunk.

Óvárosháza

A Zelny trh-ről már jól látható a kis Radnická ulicában lévő Óvárosháza magas tornya. Gótikus tornyának reneszánsz körerkélyére belépő ellenében felmászhatunk pazar kilátást élvezve. Az épület legjellegzetesebb része a bejárat feletti furcsa gótikus portál. A híres gótikus szobrász Anton Pilgram alkotásának szembetűnő furcsasága, hogy a középső tornyocska elgörbült, mintha megolvadt volna. A legenda szerint a mestert nem fizették ki, s ezért bosszúból hajlította meg a faragványt.

A boltozatos kapualjban további két további szokatlan dolgot találunk, a Brünni Sárkányt és a brünni kereket. A mennyezetről lóg a Brnói sárkány kitömött teste, mely igazából egy krokodil, és a legenda szerint a folyón felúszva terrorizálta a város polgárait, a valóságban Mátyás morva őrgróf kapta ajándékba a török követtől. A falon lévő, fából készült kocsikerékről azt tartják, hogy egy vállalkozó kedvű lednicei bognárlegény fogadásból egy nap alatt készítette el a kereket és el is gurította az 50 km-re fekvő városba. Sikerrel járt, de az emberek kiközösítették és egy fillért sem kapott a mutatványért, mert az ördöggel való cimborálásnak tartották tettét.

Az épület udvaráról nyílik a jól felszerelt turista információs iroda.

A belvárostól távolabbi látnivalók

A főpályaudvartól 3 villamosmegállóra, nyugatra a várhegy túloldalán találjuk a Mendlovo námestin, a csodaszép Ágoston-rendi kolostort és a mellette lévő Mária mennybevitele-templom 1322-ből származó, vöröstégla épületét, mely Brno egyik legrégibb műemléke. Gótikus főhajója, kereszthajója, ablaksora eredetiben megmaradt, berendezése azonban barokk stílusú. A főoltáron, egy ezüst korona alatt látható a XIII. századi, szerencsehozó Fekete Madonna ikon.

A kolostor épületében rendezték be az egykor, itt a kertben kísérletezgető, majd később a kolostor apátjává kinevezett Gregor Mendel emlékének szentelt múzeumot. Mendel a modern genetika alapjait rakta le a XIX. században, korát jóval megelőzve.

Gyakorlati tudnivalók

Földalatti labirintus

Cím: Brno, Zelny trh 21

Nyitva tartás: K – V: 09.00 – 18.00

Belépő: 160 Kč, kedv.: 80 Kč

Szent Jakab csontkamra

Cím: Brno, Jakubské námesti

Nyitva tartás: K – V. 09.30 – 18.00

Belépő: 140 Kč, kedv.: 70 Kč

Óvárosháza

Nyitva tartás: 09.30 – 18.00

Belépő: 50 Kč, kedv.: 25 Kč

http://www.gotobrno.cz