A Teuton Lovagrend romantikus várkastélya

A kifogástalan állapotban, büszkén a kis település fölé magasodó romantikus várkastély a környék erdős-mezős vidékének messziről jól látható, meghatározó épületegyüttese. Sorolhatnánk a híres filmeket, (Fantaghiro hercegnő, Napola, stb.) melyeknek helyszínéül szolgált a Közép-Morvaországban található Bouzov vára, mely Csehország egyik leglátogatottabb erődítményeként turisták százezreit vonzza esztendőről-esztendőre.

A vár története

Az Olmütztól 35 km-re található XIII. századi, eredetileg gótikus mesevár történelme közel sem volt mindig gyermekkönyvek lapjaira való. Első ismert tulajdonosa Buz kisnemes (1317-1339), az erődítés az itt vezető fontos kereskedelmi útvonal védelmét szolgálta. A XVII. század végéig egymást váltják gazdái a környékbeli nagycsaládok között. Az itt született Podjebrád György is birtokolja, aki később cseh uralkodóvá válik. Arculata és szerepe folyamatosan változik, az eredetileg védelmi funkciójaelőbb várbörtönné, majd lakóhellyé hasznosul. Számos tűzvész sújtja, a Teuton Lovagrend megérkezéséig egy ideig lakatlanná is lesz.

Az alapjában ispotályos rend hatalmi-politikai szándékai révén egyre kevésbé megtűrt szervezetté vált az európai uralkodók szemében, így háttérbe szorulásuk a vár állapotának sem kedvez – a XIX. századra az impozáns várkastély már csupán romhalmaz. A század végén azonban mégis megkezdődnek újjáépítési munkálatai, a lovagrend nagymestere, Habsburg Jenő főherceg Georg von Hauberisser müncheni építészprofesszort bízza meg Bouzov várának régi fényébe való visszaállítására. A kastélyt a középkori német lovagvárak mintájára romantikus, neogót stílusban építik át teljes modernizációval (víz és fűtésrendszer) egybekötve a XX. század elejére. A II. világháborúban a német SS tisztek reprezentatív gyülekező és avatóbázisa, még Himmler is tiszteletét teszi a várban. Ezután kerül a cseh állam tulajdonába, 1999 óta nemzeti emlékműnek számít.

A vár látogatása

A többféle túravonal előre egyeztethető a vár megtekintéséhez, szabadon megtekinteni belülről sajnos nem lehet. A fő látványosságok a csaknem 60 méter magas vártorony, neogótikus vároltár, fegyverterem és várkonyha. Gyönyörű festmények és gótikus sírboltok, korabeli bútorok, mesteri fafaragványok mentén vezet utunk. Rendszeresek a középkori koncertek és színházi előadások, de akár itt esküvőt tartó vidám násznépbe is belefuthatunk. A kastélypark lovagi tornák és hagyományőrző csoportok bemutatóinak helyszíne, a különböző hajdani mesterségek gyakorlatával is megismerkedhetünk, portékáikat meg is kóstolhatjuk.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Hrad Bouzov, Bouzov

Megközelítés: Olomoucból a 35-ös autóúton északnyugati irányban Lošticéig, majd onnan 8 km Bouzov.

Nyitva tartás: ápr., okt.: Szo-V: 09.00 – 16.00, máj., jún., szept.: K – V: 09.00 – 17.00, júl-aug.: K – V: 09.00 – 18.00, novembertől márciusig zárva!

Belépő:

Négy, különböző hosszúságú vezetett túra közül választhatunk, a legrövidebb 40, a leghosszabb 80 perces. A két rövidebb ára: 120 / 80 Kč, a hosszabbak: 150 / 100 Kč. A vezetések cseh nyelven történnek, kérjünk angol nyelvű szöveget! (anglicky text)

http://www.hrad-bouzov.cz/

Felső fotó: Bjalek Michal, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0