Most az tényleg igaz, hogy utazni kedvező kiadások mellett is lehet? Igen! Ez a valóság, még  akkor is, ha sokan kategorikusan elkönyvelték magukban, hogy a külföldre kiruccanás csak borsos költségekkel valósítható meg. Ez, azonban nem több tévedésnél, ami ráadásul gyorsan felülírható. Hogy mivel? Természetesen a tényekkel!

Mitől válhat egy nyaralás olcsóvá?

Nem attól, hogy mindenen spórolni kell, ami csak létezik. Ez egy roppantul káros hozzáállás, ami ráadásul számtalan kényelmetlenséget hozhat magával. Példának okáért itt a https://www.esky.hu/repulojegyek/0/0/ci/bcn/barcelona oldal. Minden apró részleten fenn lehetne akadni és a létező legolcsóbbat választani a felmerülő lehetőségekből azzal a szándékkal, hogy az ott tartózkodás is behúzott nadrágszíjjal menjen majd végbe. Na, de a kérdés az az, hogy így megéri egyáltalán elindulni? A válasz egyértelműen nem! Nem éri meg, mert ha folyamatosan azon van a fókusz, hogy takarékoskodni kell, akkor a pillanat varázsa egy az egyben elveszik és nem marad más, mint a görcsölés.

Szóval az olcsóság nem azt jelenti, hogy a pénztárcát picire kell kinyitni vagy éppen lehetőleg csukva tartani. Az olcsóság egy viszonyítási alap. Mihez képest kedvező és főleg az a legfontosabb dilemma, hogy miért annyira vonzó anyagilag az adott ajánlat? Ugyanis a lényeg, hogy egy adott összegért cserébe milyen értékek gyűjthetőek össze? Vagyis mik azok az előnyök, melyek azok a pozitívumok, amik egy az egyben zsebre vághatóak az elhatározás nyomán?

Ha az értékek többet nyomnak a mérleg nyelvében, mint amennyit a kiadások mértéke, akkor máris megszületett az az üzlet, ami joggal nevezhető olcsónak. Olcsó, mert az árakhoz viszonyítva olyan értékek garantálhatóak, amiknek a valódi jelentősége anyagilag gyakorlatilag kifejezhetetlen.

utmutato-az-olcso-utazashoz-2.jpg

A felesleges luxus költséges választás?

Érdemes ellenben az érem másik oldalát is megvizsgálni. Sokan hajlamosak olyan szolgáltatásokért is borsosan fizetni, amikre tulajdonképpen az ég világon semmiféle szükségük nincsen. Ez kétségtelenül pénzkidobás, mégpedig a javából. Miért kellene olyan opciókért is fizetni, amiknek gyakorlatilag nincsen semmilyen hasznuk? Azért, hogy legyenek? Ennek a világon semmi értelme! Nincsen baj a luxus lehetőségekkel, félreértés ne essék. A baj azzal van, ha ezekre egyébként igény nem mutatkozik, csak megszokásból vagy éppen megfelelésből mégis belekerülnek a költségvetésbe. Nem csoda, ha ilyen formán a kiadások nagysága olyan szinten megugrik, ami aligha tolerálható jól! Pláne nem sorolható az olcsó mutatványok közé.

De még egyszer hangsúlyozzuk, hogy nem azért, mert azok az adott opciók luxus kategóriába sorolhatóak. Ez teljesen rendben van. A gond ott fedezhető fel, ahol az egyedi, reális igények és az amúgy megvásárolt extrák kicsit sincsenek összhangban.

utmutato-az-olcso-utazashoz-3.jpg

Miről ismerhető fel a legjobb úti cél?

A https://www.esky.hu/repulojegyek/0/0/co/mt/malta oldalon Málta bájai hívogatják az érdeklődőket. Felvetődhet az a kérdés, hogy mitől jó egy úti cél? És főleg mikortól gazdaságos döntés?

Erre sokkalta egyszerűbb a válasz, mint ahogyan azt a legtöbben gondolnák. Arról nem is beszélve, hogy nem a számok a döntőek. Egy cseppet sem! Egy kinézett útirány attól válhat a legjobbá, ha nem az elvárások, vagy nem a mindenféle ajánlások szolgálnak a választás motivációjaként, hanem az egyéni meggyőződés. Ez a titok, ami nem is akkora rejtély! Persze mindenkinek meghallgatható, megfontolható a véleménye, a tapasztalata, de végül a siker kulcsa az egyedi elvárásokat maradéktalanul figyelembe vevő elhatározás meghozása.