A bécsi óriáskerék hazája

A bécsi Prater sokaknak csak a híres vidámparkot jelenti, pedig a Duna és a Duna-csatorna közti sziget hatalmas déli felét elfoglaló zöldterület az osztrák főváros legkedveltebb pihenő-, kirándulóhelye. Az autentikus vurstlihangulatot árasztó vidámpark fölé magasodva méltóságteljesen, lassan forognak az Óriáskerék jellegzetes piros kabinjai Bécs egyik szimbólumaként.

A Prater rövid története

A hagyományosan császári vadászterületként funkcionáló területet II. József nyittatta meg a szélesebb publikum részére 1766-ban. Hamarosan a bécsi nemesek legnépszerűbb korzójává váló Prater fő ütőerén, a Hauptallee-n korzózott a fél város, ki hintón, ki gyalog, a hétvégék legfontosabb társasági központja lett a park. 1873-ban a Prater volt a helyszíne a világkiállításnak, mely azonban meglehetősen szerencsétlen körülmények következtében, a bécsi tőzsde összeomlása és egy kolerajárvány kitörése, meglehetősen veszteségesre sikeredett.

Az első „ringlispilt” a híres mutatványos Calafatti helyezte üzembe 1840-ben, majd évek múltán kiépült Európa egyik leghíresebb szórakoztató parkja, közkeletű nevén, a Würstelprater vagy a Volksprater. A magyar vurstli kifejezés is innen származik, a bécsi munkások kedvenc étkéről a virsliről (Würstel) kapta nevét a vidámpark, az itt fellelhető számos virsli-stand mementójaként.

1897-ben egy angol mérnök tervei alapján épült meg a máig a város egyik jelképének számító acélmonstrum, az Óriáskerék (Riesenrad). 1945-ben az ostrom alatt a Prater nagy része teljesen elpusztult, az Óriáskerék kabinjainak nagy része is megsemmisült.

A Prater látogatása

A hatalmas területen elhelyezkedő Prater nagy része kellemes zöldterület, Bécs tüdeje, tengelyében a vadgesztenyefasorral szegélyezett nyílegyenes közel 5 km hosszú sétány, a Hauptallee. A vidámparkon kívül itt van a modern Ernst Happel Stadion, az 1913-ban épült ügetőpálya, egy lóversenypálya a sziget legtávolabbi sarkában, egy hatalmas játszótér és számos vendéglátóhely.

Vidámpark

A Würstelprater, a vidámpark emblematikus eleme, a piros kabinokat lassan forgató gigantikus Óriáskerék, a Riesenrad. Walter Basset angol katonai mérnök tervei alapján készült el 1898-ban. A jellegzetes piros gondolákba 20 álló ember fér el, a kerék nagyon lassan forog és gyakran megáll, hogy beszállhassanak a kabinokba az emberek. A 20 perces menetidő alatt bőven jut idő nézelődésre, de vegyük számításba, hogy a kabin teljesen zárt. A kilátás természetesen parádés a városra, a Praterre. Az óriáskerék este is működik, nem kell lemondanunk a város esti fényeiről.

A vidámparkba az utóbbi években számos technikai újdonságot hoztak, mint pl. a 100 km/h sebességgel forgó, félelmetes Turbo Booster, a Space Shot nagyon magas tornya, mely iszonyat erővel lövi ki a levegőbe a vállalkozó kedvűeket vagy az ország legmagasabb körhintája a Prater Turm, mely szédítő 117 m magasságban pörgeti a szerencséseket. Az egyik legdurvább attrakció az Ejektion Seat, egy nyitott acél gömb, melyben 2 embert ültetnek, aztán kilövik őket egyenesen az „űrbe”.

Természetesen szelídebb attrakciók is szép számmal vannak, egészen kis gyerekekre specializált játékokkal is bőven el van látva a park. Klasszikus régimódi látványosságok a Szellemvasút, az Elvarázsolt kastély, a lazábbtól a nagyon szigorú hullámvasutakig.

Az egyik legújabb attrakció a világhírű panoptikum, a Madame Tussauds intézménye, mely az óriáskerékkel szemben, a Calafatiplatzon található.

A vidámpark szélén található a Planetarium, az előadások német nyelven vannak.

Az 1928-ban épült minivasút, a Lilliputbahn az Óriáskeréktől a stadionig fut, odas-vissza kb. 4 km-es utat megtéve.

Nyáron az igazi a Prater, főleg szép, napos hétvégeken rengetegen jönnek ide sportolni, sétálni, piknikezni, élvezni a friss levegőt, beülni egy jó csülökre és egy krigli sörre a híres Schweizerhaus étterembe. A vidámparktól pár száz méterre délre, a Hauptallee túloldalán, a Jesuitenwiese területén alakították ki a város legnagyobb játszóterét, rengeteg játékelemmel, hintákkal, csúszdákkal, mászókákkal.

Gyakorlati tudnivalók

A vidámpark látogatása ingyenes, az attrakciókért külön kell fizetni, 1-2 eurótól egészen 15 euróig terjed az árlista játéktól függően.

Nyitva tartás: március közepétől október végéig 10 órától éjjel 1-ig minden nap.

http://www.prater.at

Óriáskerék

Üzemidő: egész évben nyitva, szezontól függően 9 vagy 10 órakor indul nyáron 23.45-kor, télen 21.45-kor van az utolsó felszállás.

Jegyár: 9 euro, gyerek (3-14): 4 euro, 3 év alatt ingyen.

http://www.wienerriesenrad.com