Elhaló lódobogás – 90 000 négyzetméter művészet

Húsz esztendő parázs vitája után az utókor igazolja a jó döntést: érdemes volt az 1993-ban császári istállóknak helyet adó épület helyén megálmodni a főváros múzeumi negyedét. Hagyomány és posztmodern kevés helyen működik ennyire izgalmas fúzióban – a 90 000 négyzetméteren elterülő MuseumsQuartier egyikévé vált a világ legnagyobb kulturális központjainak.

Az épület története

Az eredetei barokk épület császári istállók számára épült Fischer von Erlach tervei alapján a XVIII. század elején, VI. Károly császár megbízásából. Közel 200 évig használják a Hofburg istállójaként, 600 ló és az udvari hintók álltak benn, és itt voltak a személyzet lakásai is. Építészetileg számos változáson ment keresztül, és területe a XIX. sz. folyamán egyre nőtt. 1921-ben alakították át a bécsi vásárok céljaira. Miután a vásárok kikerültek a város szélére, a modern vásárközpontba, a funkcióját vesztett épületegyüttes 1993-tól nagyszabású átalakításon ment keresztül.

A sok vitát gerjesztő építkezés a 2001-es megnyitóval fejeződött be. A hosszas vita a barokk pompával emelt reprezentatív istállóépületek tőszomszédságába épülő modern épületek körül folyt természetesen. Laurids és Manfred Ortner osztrák sztárépítészek álmodták újjá a Monarchia státuszszimbólumát, zárt térrendszert kialakítva. Folyamatosan megújuló és időszaki kiállításokkal „terhes” pezsgő közösségi területté vált a Múzeum Negyed, egyúttal a bécsiek kedvence is napjainkra.

A Bécsi Múzeum Negyed látogatása

A Múzeumi Negyed (MuseumsQuartier) MQ, több állandó gyűjtemény, időszaki kiállítás, éttermek, kávéházak, üzletek, színháztermek izgalmas egyvelege, udvara, jó időben igazi fórumként szolgál. Két legszembetűnőbb épülete a barokk együttes belső udvarára emelt két kockaépület, a fehér mészkőből épült Leopold Museum és a sötét bazaltból kialakított MUMOK, azaz a Modern Művészetek Múzeuma. A középen végighúzódó barokk épületben van a Kunsthalle, világszínvonalú időszaki kiállítások színtere, míg a környező épületek funkciója igen változatos, nagyobb érdeklődésre tart számon a ZOOM Kindermuseum.

Leopold Museum

A fehér mészkőkockákból emelt Leopold Múzeum a Magyarországon sem ismeretlen Rudolf Leopold műgyűjtőről kapta a nevét, kinek gyűjteményét 1994-ben vette meg az osztrák állam. A múzeum mintegy 5000 műalkotásának lényegi részét Rudolf Leopold fél évszázadnyi szenvedélye dicséri. Az ultramodern épületben egy 21 méter magas, üveggel fedett átrium található, a legtöbb termet természetes fény ragyogja be. Falai között ma a második emeleten tekinthető meg a világ legnagyobb Egon Schiele gyűjteménye. Öt szinten az expresszionista festészet kiváló alkotásai és a két világégés közti osztrák művészet jeles darabjai kaptak helyet. A bécsi szecesszió és modernizmus festményei mellett az állandó kiállítás a XIX és XX. századból merítkezik. A teljesség igénye nélkül megtalálhatók itt Oskar Kokoschka, Richard Gerstl, Egger-Lienz, Otto Wagner, Loos, Hoffmann művei is. Folyamatos látogatói rekordokat is dönt a Leopold Múzeum, kurátorai izgalmas időszaki kiállításokkal csalják vissza látogatóikat hónapról-hónapra.

MUMOK

A modern idők építészetét képviseli a másik jelentős múzeum, a Modern Művészetek Múzeuma. A sötét bazaltkockákból épített épület modern és kortárs művészetek jelentős európai tárlata. Két földalatti és három föld feletti szintje történeti és kronológiai tematikában vezeti a látogatót termein. Amerikai pop-art, szürrealizmus, futurizmus, fotórealizmus, bécsi akcionizmus, nouveau réalism, minimalista művészet páratlan gyűjteménye ez, ahol a közép- és kelet európai kortárs alkotók is helyet kaptak. Alkotóóriások halhatatlan művei sorakoznak a falakon, kiragadva néhányukat: Klee, Picasso, Bacon, Magritte, Giacometti. A legmaradandóbb emlék minden bizonnyal a hírhedt bécsi akcionizmus vezető alakjainak, Hermann Nitsch, Günter Brus és társaik sokkoló, sokszor gyomorforgató „alkotásai”, performanszai. A MUMOK méltán híres színvonalas időszaki kiállításairól is.

ZOOM Kindermuseum

A ZOOM 14 éves kor alatti gyermekeknek négy területen kínál elfoglaltságot. A kiállítás 6 és 12 éves kor közötti gyerekek számára teszi megérthetővé és átélhetővé a nagy témákat (itt általában félévente van egy új témájú kiállítás); a műterem, (Atelier) ahol 3 és 12 éves kor között a gyerekek workshopok keretében és játékos formában találkozhatnak művészeti kérdésekkel; a trükkfilm stúdió, ahol a 8 és 14 éves kor közötti gyerekek és fiatalok trükkfilmekkel és hangokkal kísérletezhetnek és az Óceán nevű játék- és élményterület a 8 hónapos és a 6 év közötti gyermekeknek.

Kunsthalle

A Modern Művészetek Múzeuma szomszédságában található a Kunsthalle, Bécsi Műcsarnok, mely időszaki kiállításaival a hangsúlyt elsősorban az újmédia alkotásaira és az ezekkel kapcsolatosan felmerülő modern értelmezésekre és „víziókra”, installációkra, fotográfiákra, videókra helyezi a hangsúlyt.

Az „MQ” hatalmas területén megtalálható intézményeket hosszasan lehetne sorolni, az említés szintjén feltétlenül szót érdemel még az építészet értelmezésével újszerűen foglalkozó Architekturzentrum Wien, az osztrák építészeti múzeum, mely bemutatja az osztrák építéstörténet legfontosabb eseményeit, emellett az időszakos kiállítások a kortárs építészet sokszínűségét prezentálják. A Tanzquartier Wien Ausztria első kortárs tánc és performance központja, de mellette még számos egyéb rendezvényközpont, színház-, előadóterem is színesíti a kulturális életet.

A MuseumsQuartier területén több színvonalas kávézót, bárt, éttermet találunk, esténként pedig egyes szórakozóhelyek bárként üzemelnek különböző DJ fellépésekkel. Nyáron számos kerthelyiség hívogat pihenésre és szórakozásra.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Wien, Museumsplatz

Leopold Museum

Nyitva tartás: 10.00 – 18.00, csüt.: 21 óráig, kedd zárva.

Belépő: 12 €

MUMOK

Nyitva tartás: H 14.00 – 19.00, K – V 10.00 – 19.00, csüt.: 21 óráig

Belépő: 10 €

ZOOM Kindermuseum

Nyitva tartás: K – P 08.30 – 16.00, hétvége és ünnepnap 10.00 – 16.00, hétfő zárva.

Belépő: Kiállítás: felnőtt: 4 €, gyerek: ingyenes,  Atelier: € 6 Ozean: € 4,-, egy kísérő felnőtt ingyen

http://www.mqw.at