Ahol az urak szórakoztak, avagy Sisi mézeshetei

A Bécstől délre, alig 15 km-re található Laxenburgi kastély Ausztria egyik legfigyelemreméltóbb kastélya. Az óriási, 280 hektárnyi területen három kastély is található, a fő vonzerő mégis Európa egyik legszebb, legromantikusabb, gyönyörűen gondozott kastélyparkja hangulatos, csónakázásra csábító tavával, lovagkort idéző mesebeli várával, varázslatos barlangjaival, változatos látnivalóival.

A kastély története

Laxenburg már 1333, II. Albert herceg óta, a Habsburgok tulajdona volt, s itt építették fel nagyszerű pihenő- és vadászkastélyukat. A századok során több császár kedvenc helyévé vált a híres vadaspark és a pompás kertek övezte birtok. A mai Régi Kastély (Altes Schloss) egy XIV. századi vízi vár helyén épült. Bár a XVIII. század végéig többször is átépítették, első udvarán gótikus részleteket is láthatunk.

A kastély és a birtok fénykora Mária Terézia uralkodása idején kezdődik, megépítteti a Kék-udvart (Blauer Hof). Az új kastélyt nemcsak a császárnő, hanem fia, II. József és később I. Ferenc császár is szívesen látogatta. Itt töltötte mézesheteit Sisi királyné I. Ferenc József uralkodóval. Itt született meg a szomorú sorsú Rudolf trónörökös 1858. augusztus 21-én.

Mária Terézia barokk kertjeit fokozatosan angol tájképi parkká alakították át. I. Ferenc császár alakíttatta ki a tavat és ő építtette a Franzensburg romantikus, a hősi lovagkort idéző várát a tóparton. A társasági élet központjaként színházi előadások, versenyek és szórakozás színtere, amely Ferenc császárnak köszönhetően 280 hektárra bővül – ekkor már a bécsi nemesség színe-java itt múlatja az időt. Ezen a hatalmas területen alakul ki impozáns kertrendszere Lodovico Burnacini munkáját dicsérve.

A kastély és a park látogatása

A park főbejárata a laxenburgi főtérről, a Schlossplatzról nyílik. Érdekes módon az új kastélyt, a Blauer Hofot a szokásokkal ellentétben, a település központjában építették fel. A gyönyörű Schlossplatzon találjuk az 1699-ben épült plébániatemplomot, mely gazdagon díszített, aranyozott szószékéről és Johann Michael Rottmayr pompás freskóiról híres.

A jelenleg egy intézet székhelyeként és konferencia központként hasznosított Blauer Hof főhomlokzata a Schlossplatzra néz. Az épületegyüttes szárnyai a kert felé nyúlnak be, a szép arányú Speisesaaltrakt (Ebédlőszárny) és a Theatertrakt (Színház). A többször is átalakított épületet Niccolo Pacassi tervei alapján emelték a XVIII. század közepén.

A Blauer Hof jobb oldalán nyíló hosszúkás téren át jutunk a parkba, melynek déli részén az első látnivaló a Régi Kastély (Altes Schloss) épülettömbje. A park óriási területen fekszik, szinte csak térképpel tudunk eligazodni a rengeteg látnivaló között. A legnépszerűbb hely a hatalmas tó és partján a romantikus lovagvár, a Franzensburg. A várat egy emberi erővel működtetett kis láncos komppal tudjuk legkönnyebben megközelíteni, de ha megkerüljük a tavat, hidakon keresztül átsétálva is oda jutunk.

A középkori hangulatú vár kerek tornyaival, bástyáival igazán megkapó látványt nyújt, amint a tó vizében tükröződik. A várat vezetett túra keretében tudjuk meglátogatni, külön belépő van a kastély dísztermeinek és külön jegy a torony és a bástyák látogatására. Franzensburg 2014-ben neves múzeumi elismerést is nyert.

A 24 bemutatott terem közül a legszebb a fényűző Habsburg-terem, melynek hálóboltozatos mennyezetét stukkódíszek borítják, és 33 Habsburg uralkodó szobrai díszíti. Figyelemre méltó még a fakazettás mennyezetű Erster Empfangssaal és a Lothringersaal, melyben Mária Terézia és az őt követő császárok története elevenedik meg. érdekesség, hogy van egy magyar koronázási terem is, melynek díszes kazettás famennyezete Egerből származik.

Az 1801-ben felszentelt, márvánnyal borított kápolnában láthatjuk a híres klosterneuburgi apátság egykori kápolnájának maradványait, mely Ausztria legrégebbi gótikus egyházi emlékei közé tartozik.

A Park másik jellegzetes épülete a nyolcszögletű, nyitott kerti pavilon, a Grünes Lusthaus (Zöld Pavilon), mely még a szokásosnál is gazdagabban van díszítve. A parkban sétálva szigeteket, vízeséseket, barlangokat és hidakat láthatunk.  Az egyik legnépszerűbb tevékenység a csónakkölcsönzés, remek élmény a zegzugos tó nyugodt vizén ringani.

Laxenburg az elmúlt pár évtizedben óriási népszerűségnek örvend. Csaknem egymillióan keresik fel egy év alatt, a szép nyári hétvégék elég zsúfoltak, de szerencsére a park nagy mérete miatt nem zavaró a tömeg. A parkban több, jól felszerelt, szépen rendben tartott játszótér várja a kisgyerekeket.

A teljes egészében műemléki védelem alatt álló terület környezetbarát megoldásaival a Natura 2000 címet is elnyerte.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Schloss Laxenburg, Laxenburg, Schlossplatz 1.

Megközelítés: Bécsből 25 km, az A2 autópályán Wiener Neudorf lehajtótól 2 km. Sopron felől, ha nem autópályán jövünk, a 16-os úton Bécs felé, majd Münchendorf után balra Laxenburg irányába.

Nyitva tartás:

Park: minden nap nyitva reggeltől sötétedésig.

Franzensburg: márc. 28-nov. 1 H-V vezetett túrák múzeum: 11, 12, 14, 15 órakor, Tornyok, bástyák: 13 és 16 órakor.

Belépő:

Park: 2,60 €, gyerek (6-14), diák 18 éves korig: 1,50 €

Franzensburg dísztermek: 11,00 €, kedv.: 7,00 €, tornyok, bástyák: 11,00 €, kedv.: 7,00 €, 3 év alatt ingyen

Komp: 0,60 €, 3 éves korig ingyenes

http://www.schloss-laxenburg.at/