A Habsburgok világhírű képzőművészeti gyűjteménye

A Kunsthistorisches Museum a világ legjelentősebb műgyűjteményei közé tartozik. A Habsburg uralkodók nemzedékeinek, a világ minden tájáról, évszázadok alatt összegyűjtött kincseit őrzi a múzeum grandiózus épülete a Ring melletti Maria-Theresia-Platzon. Az ókori egyiptomi, görög, római emlékektől kezdve a velencei és a flamand festészet legnagyszerűbb alkotásaiig zavarba ejtően óriási a gyűjtemény, melyhez impozáns keretet nyújt a XIX. század végén épült fenséges épület.

A múzeum rövid története

A XIX. század végén Gottfried Semper és Karl von Hasenauer tervei alapján készült el a vele szemben álló Természettudományi Múzeum építészeti tükörképeként neoreneszánsz stílusban. Megépültével végre egy fedél alá hozták a Habsburgok hatalmas képzőművészeti gyűjteményét, mely azelőtt szétszórva, főleg a Hofburgban és a Belvedere kastélyban volt. 1891-ben nyitotta meg kapuit a gyűjtemény világszínvonalához méltó impozáns épületben.

A múzeum látogatása

Önmagában az épület is egy képzőművészeti alkotásnak tekinthető. A rendkívül impozáns lépcsőház, a hatalmas kupola, a masszív márványoszlopok tartotta mennyezet szemfényvesztő freskói, melyek nagyrészt Hans Makart és a Klimt testvérek munkái csodálatosak, de Munkácsy Mihály A reneszánsz apoteózisa c. alkotását is láthatjuk a főlépcsőházban.

A gigantikus gyűjtemény két nagyobb részből áll, az első emeleten helyezték el a legnépszerűbb kiállítást, a festészeti gyűjteményt, a földszinten találjuk az egyiptomi, közel-keleti, görög és római ókori műtárgyakat, ill. a Kunstkammer-t, a különleges alkotások kiállítását. Mindent megnézni több embert próbáló lehetetlen vállalkozás, érdemes egy látogatásnál egy területre fókuszálni, amennyiben időnk kevés, úgy mindenképpen az első emeleti képtár megtekintését ajánljuk, a legnépszerűbb flamand és itáliai festményekkel.

A világ negyedik legnagyobb festménygalériájának számító képtár (Gemäldegalerie) az európai festészet óriásainak munkáiból páratlan választékot kínál megtekintésre. A jelenlegi gyűjtemény mintegy 1400 festményt foglal magában – átfogó képet adva az európai festészetről egészen a XVIII. század végéig.

Az épület keleti szárnyában a holland, flamand és német festők munkái kaptak helyet, míg a nyugati végen az olasz, spanyol és francia alkotók festményeiben gyönyörködhetünk. A keleti szárny legfontosabb alkotásai közé tartozik a világ legnagyobb id. Pieter Brueghel gyűjteménye, pl. Téli vadászat, Bábel tornya, Farsang és a Böjt harca, Gyermekjátékok. Jan Vermeer világhírű festménye ’A művész műterme’, Van Dyck ’Nicolas Lanier portréja’, Jan van Eyck Niccolo Albergati bíboros c. műve mind a múzeum legbecsesebb darabjai közé tartoznak. Számos Rubens festmény (Szt. Ildefonso oltár, Helene Fourment), Rembrandt alkotás (Nagy önarckép) otthona a múzeum. Albrecht Dürer munkássága is képviselve van (A Szentháromság csodálása). Külön figyelemre méltóak Giuseppe Arcimboldo jellegzetes, növényekből és gyümölcsökből megfestett arcképei, melyek a múzeum egyik jelképének számítanak.

Az itáliai festészet elsősorban a velencei iskola művészeivel van jelen, Tiziano, Tintoretto, Giorgione alkotásai mellett azért láthatunk Raffaellót is, és a barokk nagy olasz mestere Caravaggio rajongói sem távoznak csalódottan (Madonna a rózsafüzérrel). A fentieken kívül jelentős még Velázquez, Poussin, Gainsborough, van der Goes, van der Weyden, Jordaens, id. Lucas Cranach, Teniers, Mantegna, Bellini, Veronese és Carracci festményeinek gyűjteménye.

2013-ban nyitott meg a Kunstkammer gyűjtemény, mely páratlan művészeti élményt nyújt a festményeken túl. A Habsburg uralkodók magángyűjteményeiből összeállt iparművészeti tárgyak, ötvösmunkák, órák és csillagászati műszerek, valamint a különleges anyagokból és nemesfémekből készült kompozíciók lenyűgöző tárháza ez.  A kiállítás fénypontja Benvenuto Cellini aranyból készült Sótartója (1543).

Az Egyiptomi és Közel-keleti gyűjtemény további izgalmas időutazásra invitál. A mintegy 12000 kiállítási tárgy a világ legteljesebb kiállításává avatja ebben a tárgykörben a Szépművészeti Múzeumot. A négy részre osztott tárlat a temetkezéssel, írástudománnyal, művészettel és a szobrokkal foglalkozik. Legjelentősebb látnivalója III. Thutmosis fáraó szobra és Ka-ni-nisut sírkamrája, de figyelemre méltóak a kék kerámia vízilovak is.

Az Ókori görög és római gyűjtemény elsősorban görög vázákat, torzókat, római szobrokat, domborműveket mutat be, de a híres 1799-ben Nagyszentmiklóson kiásott aranykincs, valamint a szilágysomlyói kincs is kiállításra került.

A második emeleten a világ egyik legnagyobb érmegyűjteménye található, az ókori pénzérméktől a XX. századi pénzeken át a kitüntetésekig több ezer remek darab közt nézelődhetünk.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Wien, Maria Theresien Platz

Nyitva tartás: szept.-máj.: K-V 10.00 – 18.00, csüt. 21 óráig, jún.-aug.: H-V 10.00 – 18.00, csüt.: 21 óráig.

Belépő: 14 €, kedv: 11 €, 19 év alatt ingyenes. A belépőjegy a Neue Burg mindhárom múzeumára is érvényes!

www.khm.at

Felső fotó: Tsui, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 3.0