Egy milliomos arisztokrata középkori álma

Ausztria egyik legszebb romantikus várkastélya, Kreuzenstein vára Bécstől északra a Duna völgye felett magsodó dombról uralja a tájképet. A tökéletes állapotú erődítménybe szakadékon átívelő hídon léphetünk be, és indulhatunk egy hamisítatlan középkori időutazásra az alig több mint százéves álomvárba.

A vár története és látogatása

A Bécstől 20 km-re északra a Duna völgyében, Leobendorf felett egy erdős dombra épült fenséges vár sziluettje már messziről látható. A vár elődje még 1140-ben épült, sajnos ezt a harmincéves háború során a svéd hadsereg 1645-ben, a földdel tette egyenlővé, a megmaradt köveket pedig a lakosság hordta el. A jelenlegi sasfészek megépítése Johann Nepomuk Wilczek gróf (1837-1922) nevéhez köthető, aki 1874 és 1907 között román és gótikus stílusjegyek keverésével álmodta újra. Wilczek gróf, Ferenc József császár udvari kamarása jellegzetes figurája volt a Monarchiának, az igazi filantróp nagy műgyűjtő hírében állt, elsősorban a középkor emlékei, műkincsei érdekelték.

A vár termeiben található bútor, fegyver és páncélzat, valamint a lovagi felszerelések is gyűjtőszenvedélyének tárgyai. A fegyvergyűjtemény (Rüstkammer) Ausztria egyik legnagyobb privát középkori kollekciója. Az egykori romok közül megmenekülő néhány emlék szintén megtekinthető (nem fényképezhető), ilyen egy régi keresztelőmedence a kápolnában, gyönyörűen festett üvegablakok, és egy majdnem 1000 éves ajtó is. A várkápolna ékessége egy Tirolból származó gótikus szárnyas oltár. A zenekedvelőknek igazi ritkaság az itt látható XV. századi orgona. A belső udvaron gótikus árkádok impozáns sora véd a nyári tikkasztó melegtől.

A palotaszárny számos érdekességet tartogat számunkra. Kőhajító szerkezet, és ostromgépek – ugyan épen, sértetlenül, de korhű formában. A gasztronómia sem maradt ki a tárházból, a hatalmas kupola alatti középkori konyha közepén tonnányi súlyú asztallap áll egyetlen fából kifaragva, körülötte monumentális konyhaépülettel. Az idegenvezetés fegyver és hálótermeken vezet keresztül, kóstolót adva a korabeli életből, kiszolgálva a borzongásra is vágyókat – több kínzó-büntetőeszköz bemutatásával.

A milliomos „várúr” hagyatéka majdnem megsemmisült a II. világháborúban, de 33 év folyamatos szépítgetése nyomán eredeti állapotába állították vissza, a környékbeliek által eldugott kincseket pedig visszaszolgáltatták a tulajdonosoknak. A várkastély a mai napig magánkézben van, Wiczek gróf úr 11 leszármazottja alussza itt örök álmát, míg az utódok igazgatják a középkor ihlette csodálatos helyszínt. Az állandó látnivalók mellett a turistaszezonban további programokkal bővül a vár kínálata, népszerű például a ragadozó madarak röptetése. A vársétában elfáradók a várkapuval szemben középkori ízek világát kóstolhatják a Gasthofban.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Burg Kreuzenstein, Leobendorf

Megközelítés: Bécsből az A22 autópályán Korneuburg-West lehajtóig, onnan a táblákat követve pár perc alatt a vár alatti parkolóban vagyunk.

Nyitva tartás: ápr. 1 – nov. 1: H-V 10.00-16.00, vasár- és ünnepnap: 17 óráig.

Belépő: a vár csak vezetéssel látogatható! 10,00 €, gyerek (6-16) 5,00 €

http://www.kreuzenstein.com/

Felső fotó: naoag, commons.wikimedia.org, CC BY-SA 2.0