Panorámalifttel a barokk kupolába

Bécs legszebb, legimpozánsabb barokk temploma, Fischer von Erlach fő műve, a Karlskirche. A Karlsplatz déli oldalán található lenyűgöző barokk római katolikus plébániatemplom már messziről impozáns látványt nyújt hatalmas kupolájával. A turisták kedvelt célpontja 76 méter magas kupolájába panorámalift viszi fel a Bécs panorámájában és a kupola gyönyörű freskóiban gyönyörködni vágyókat.

A templom története

Az 1713-ban dúló pestisjárvány alatt VI. Károly császár fogadalmat tett, hogy ha a város megmenekül a dögvésztől, templomot emeltet Borromeo-i Szent Károly, (a pestis áldozatainak önzetlen segítőjének) tiszteletére. A templom építését a kor sztárépítésze, Johann Bernhard Fischer von Erlach kezdhette meg, utolsó nagy munkájaként számon tartott egyházi fő művét végül fia Joseph 1739-ben fejezte be. A 25 éven át épült templom belsejét a kor világhírű művészei díszítették, mai kifogástalan pompáját az 1980-as restaurálási munkálatoknak köszönheti.

A templom látogatása

A templom az ausztriai barokk kiemelkedő alkotása, a historizmus jegyében különböző elemeket ötvöz az emlékmű egésze. A templom előtti gyönyörűen parkosított tér medencéjének vizében tükröződő gigantikus kupola és oszlopcsarnok igazán lebilincselő látvány. Különös kontrasztként hat a medence közepén álló modern Henry Moore szobor.

A lenyűgöző főhomlokzat eklektikus mestermű, jellegzetessége az előtte kétoldalt az ég felé szökő két büszke oszlop, melyek a római kor hangulatát idézik. A Trajanus-oszlop ihlette oszlopokat Borromeo Szent Károly életéből vett jelenetek spirálisan emelkedő domborművei díszítik, bal oldalról az állhatatosság, jobbról a bátorság szimbólumait láthatjuk. Az oszlopok belsejében, a közönség elől sajnos elzárt csigalépcsők kanyarognak. Az antik oszlopcsarnokra emlékeztető főbejárathoz széles lépcsősor vezet, melynek két oldalán fehér márványból faragott, az Ószövetséget és az Újszövetséget jelképező, keresztet tartó hatalmas angyalok szobra áll.

A hat oszlopon álló timpanon domborművei, Giovanni Stanetti alkotása, a bécsiek szenvedéseit ábrázolja az 1713-as pestisjárvány alatt, a timpanont megkoronázandó, Borromeo Szent Károly alakja tornyosul. A templom oldalbejárataihoz vezető két kapusház kínai pavilonokra emlékeztet.

A tágas, világos templombelső legfigyelemreméltóbb része Johann Michael Rottmayr 1725 és 1730 között készült grandiózus kupolafreskói, melyek Borromeo Szent Károly megdicsőülését ábrázolják. A gyönyörű élénk és mély színekben pompázó freskókat közelről is szemügyre vehetjük, egy modern panorámalift segítségével juthatunk fel a kupola alá. Rengeteg érdekes részlet figyelhető meg a falfestményen, különösen érdekes pl. amint egy angyal tűzre veti Luther német nyelvű Bibliáját, az akkor éppen tomboló ellenreformáció gúnyos fricskájaként.

Alberto Camesina gazdagon díszített főoltára ugyancsak a templom védőszentjét jeleníti meg, amint angyalokkal és puttókkal zsúfolt felhőn emelkedik a mennybe. Nevét az itt látható kis Borromeo Múzeum is őrzi, ahol az itáliai püspök úti ruháit állítják ki. Említésre méltó még a gazdag aranyozású szószék, melynek kagylókkal és virágokkal díszített tetején két puttó üldögél.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Karlskirche, Wien, Karlsplatz

Nyitva tartás: H – Sz: 09.00 – 18.00, V: 12.00 – 19.00

Belépő: 8 €, diák: 4 €, 10 év alatt ingyenes, a belépő tartalmazza a lift használatát és a múzeum megtekintését.

http://www.karlskirche.at