Az elmúlás birodalmi emlékhelye, a Habsburgok kriptái Bécsben

A Kaisergruft (Császári kripta) a legnagyobb és a legismertebb uralkodói kegyeleti hely Ausztriában. Bécs egyik első számú látnivalója a Kapucinusok temploma (Kapuzinerkirche) alatt található, a Neuer Markton, a belvárosban. A Habsburg uralkodói család tagjainak végső nyughelye, a sírlétesítményben napjainkig 147 személy nyugszik, közöttük 12 császár ill. 19 császárné és királynő. A síremlékek a puritántól a meghökkentően díszített szarkofágokig igazán sokfélék.

A kripta története és látogatása

Anna császárné, Mátyás császár hitvese, 1618-ban végrendelkezett arról, hogy legyen a bécsi városfalon belül egy kapucinus kolostor, ahol férje és az ő számára végső nyughelyet biztosítanak. Az alapkőletétel 1622. szeptember 8-án történt meg. 1633-ig felépítették a templomot és a sírt, hogy Anna császárné és férje, II. Mátyás földi maradványait át tudják szállítani a Kapuzinergruft-ba.

A Habsburgok teste nyugszik csak a Kaisergruft-ban, szívüket ezüst urnában az Augustinerkirche, belső szerveiket rézurnákban pedig a Stephansdom alatti katakombákban őrzik.

A 107 szarkofág hűvös földalatti folyosókon egymás mellett sorakozik, a pazarul díszített monumentális kő, réz és fémkoporsók némelyike külön képzőművészeti alkotásnak is beillik.A legnagyobb és legmonumentálisabb nagyságában, díszítésében talán legpompázatosabb Mária Terézia és férje I. Lotharingiai Ferenc szarkofágja, mely Balthasar Ferdinand Moll rokokó művész munkája. Ugyancsak Moll munkája VI. Károly káprázatosan díszített síremléke négy sarkán a sokat fényképezett koronás koponyákkal. Mária Terézia fia, II. József anyja mellett egy egyszerű rézkoporsóban nyugszik.

I. József és I. Lipót síremlékét Lukas von Hildebrandt tervezte, különösképp József császár koporsója bizarr és lenyűgöző egyszerre. A szarkofágokon lenyűgöző szoborcsoportok – ilyen például I. Lipót térdeplő szobra vagy Mária Krisztina síremléke – is helyet kaptak a tágas kő és márványburkolatú folyosókon.  

Ahogyan Ferenc József életében is a puritán életmód híve volt, úgy tükröződik mindez a végső nyughely egyszerű megformálásán is. Mellette felesége, Erzsébet királyné, Sisi, és szerencsétlen sorsú, öngyilkosságot elkövető Rudolf trónörökös koporsója. A magyarok kedvenc királynéjának síremlékét szinte beborítják a nemzetiszínű szalagok, koszorúk, friss virágok.

Az 1989-ben elhunyt utolsó magyar királyné, Zita is itt nyugszik, férjére, Károly királyra csak egy mellszobor emlékeztet, az utolsó magyar király Madeirán halt meg száműzetésben, és ott is temették el.

Legutóbbi hazai vonatkozása a kriptának, hogy 2011-benide temették Habsburg Ottót feleségével, Regina asszonnyal. A sötétség és halál ezen drámai és előkelő helyszínén százezrek fordulnak meg évente, Bécs legfontosabb kegyeleti központja a Nemzeti Pantheon mellett.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Kapuzinekirche, Kaisergruft, Wien, Neuer Markt, a bejárat a templom melletti utcából nyílik, Tegetthoffstrasse 2. szám alól

Nyitva tartás: H – V 10.00 – 18.00

Belépő: 5,50 €, kedv.: 4,50 €, gyerek: 2,50 €, családi jegy: 12,00 €

http://www.kaisergruft.at/