Hullámzó falak Bécs belvárosában

Bár az osztrák főváros telis-tele van gyönyörű barokk palotákkal, az 1983-ban az építész-filozófus Friedensreich Hundertwasser által megálmodott lakóépület népszerűsége vetekszik ezekkel. A belváros harmadik kerületében az egyik eldugottabb utcájába fordulva különös látványban lehet részünk, a szokványostól eltérő homlokzat mintha hullámokat vetne, minden formát bontva, meghökkentve állítja meg az ide látogatót.

A Hundertwasser-ház látogatása

A Kegelgasse és a Löwengasse sarkán található 52 lakásos társasház tervezőjéről, Friedensreich Hundertwasserről (1928-2000) kapta nevét, aki a XX. század egyik legeredetibb, legöntörvényűbb alkotóművésze volt. A Bécsi Képzőművészeti Akadémia professzoraként méltán nevezték az osztrák Gaudinak is.

„Annyi sok vonal van, millió és millió, de halálos csak egy van köztük: a vonalzóval húzott”

Az egyik legnépszerűbb turistalátványossággá lett bécsi társasház átépítésénél valóban figyelembe vehette a fentieket a tervező. Az 1983-1986 között átépített, eredetileg igen egyszerű háztömb merész eklektikát mutat: egyetlen egyforma ablak nem található a homlokzaton sem méretét, sem színét illetően. Az eredeti épület egy darabját is meghagyta az építész a homlokzaton. Különc mivoltát fokozza az egyenetlen padlókialakítás is, valamint korát meghazudtoló a tetőszerkezeten zöldellő pázsit.

Az 52 lakást, 4 irodát és 19 teraszt magába foglaló épületkomplexum igazi zöld sziget: 250 fa és bokor teszi oázissá a szürke utcában. A tervező eltökéltségét bizonyítja, hogy semmilyen anyagi ellenszolgáltatást nem fogadott el munkájáért, bár az utókor elismerése vélhetően bőven kárpótolta a mestert. Nemcsak az álmélkodó turisták jutalmazzák azonban a 2000-ben elhunyt Hundertwasser munkáját, az épület Ausztria kulturális örökségének is része lett.

A ház külső szépségét a tetején található két hagymakupola teszi teljessé, ami a kék, sárga, vörös és fehér homlokzatfestés felett emelkedik. Meseszerű belső kialakítását színes fémlapok és sokszínű kerámialapokkal oldották meg. Magába a házba, magántulajdon lévén nem mehetünk be, de a Kegelgasse túloldalán érdemes időt szánnunk a Kalke Village megtekintésére is, az egykori autógumi üzem helyén 1991-ben ugyancsak a mester tervei alapján épült hasonló koncepciót követve, mint a szemben álló épület. A bohémtanya eleven művészeti központ kávézókkal és galériákkal tarkítva.

KunstHaus Wien (Hundertwasser Museum)

1991-ben nyitották meg egy egykori bútorgyárban az extravagáns művész munkásságának szentelt Hundertwasser-múzeumot. Állandó kiállításán ismerkedhetünk meg az egyenes vonalat istent tagadónak hirdető Hundertwasser munkásságával. Az intézmény izgalmas időszaki kiállításoknak is helyt ad, leginkább a különc ötleteket megvalósító képzőművészek pártolására helyezve a hangsúlyt.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Kegelgasse és Löwengasse sarka

Megközelítés: 1-es villamos Schwedenplatz-tól, megálló Hetzgasse

Nyitva tartás (Kalke Village): H- V 09.00 – 18.00

Belépő: ingyenes

http://www.hundertwasser-village.com

KunstHaus Wien

Cím: Untere Weissgerberstraße 13, a Hundertwasserház mögötti utcán balra négy sarok.

Nyitva tartás: H – V 10.00 – 19.00

Belépő: 10 €, 10-18 év: 5 €, 10 év alatt ingyenes, családi jegy: 22 €

http://www.kunsthauswien.com