A múlt pompája – a császári fényűzés rezidenciája

A hatalmas Hofburg a Habsburg császárok rezidenciája, a kulturális örökség csodálatos tárháza, kihagyhatatlan látnivaló évszázadokon átívelő grandiózus építészetével, fényűzően berendezett lakosztályaival, felbecsülhetetlen értékeket őrző kincstárával, változatos múzeumaival, és világhírű Spanyol Lovasiskolájával.

A Hofburg története

A Habsburgok 600 éven keresztül éltek itt, az egykori középkori várból Bécs belvárosának délnyugati részén nagy kiterjedésű birodalmi központ alakult ki a Habsburg uralkodók hatalmát és gazdagságát reprezentálva. Az itt álló eredeti vár emlékezete ma már csak egy várkápolna, ami annak idején a XIII. század második felében emeltetett. 1279-tól (I. Rudolf) egészen 1918-ig az uralkodók rezidenciája volt, mindeközben folyamatosan növekedett és szépült, újabb és újabb épületrészekkel bővült. A régi vár első átépítése során az itt szolgáló svájci gárdisták után lett elnevezve svájci szárnnyá. A XVI. században emelt Stallburg a későbbi királyi istállók területét adta a XVIII. században. A korábban különálló XVI. századi Amalienburg I. Lipótnak köszönhetően egybeolvadt a svájci szárnnyal (Lipót-szárny), ide költözött be később Mária Terézia, napjainkban az osztrák államfő kormányrezidenciája. A legújabb bővítés (1881-1913) a Neue Burg az épületegyüttes leglátványosabb és legmonumentálisabb része.

A Hofburg látogatása

Több nap sem elég mindazt a pompát és gazdagságot körbejárni, amit a Burg kínál az ide látogató kirándulóknak. 18 épületrész, 19 udvar és csaknem 1600 helyiség várja elképesztő gazdagsággal megalkotva folyosók és lépcsőházak rengetegén át. Gótikus, reneszánsz és barokk emlékek egyaránt fellelhetőek a különböző korok ízlésvilágát felsorakoztatva. Káprázatos gyűjtemények sora látogatható, bár mindnek megvan az ára, meglehetősen borsos áron válthatunk belépőjegyet a kiállításokra.

Amennyiben csak kevés időnk, esetleg pénzünk van, akkor is megéri átsétálni a Hofburg-on, a turisták tömegeit követve a Michaelerplatz-tól a Heldenplatz-ig. A belváros felőli bejárat a gyönyörű, szökőkúttal ékesített Michaelerplatz-ról nyílik az ívelt, félkör alakú neobarokk Michaelertrakt kupolás palotaszárnya alatti, szobrokkal díszített Mihály-kapun át. A kupolacsarnokban balra nyílik a Spanyol Lovasiskola, jobbra pedig a Császári lakosztályok (Kaiserappartements) és a Sissi Múzeum megtekintésére indulhatunk. Tovább egyenesen a tágas, belső várudvarba érünk (In der Burg), melynek közepén az utolsó német-római császár, I. Ferenc bronzszobra áll. A tér oldalait lezáró épületek különböző történelmi korokat idéznek.

Ebből a várudvarból jutunk a Hofburg legrégebbi részébe, a Svájci udvarba (Schweizerhof), a balra nyíló reneszánsz Svájci kapun (Schweizer Tor) keresztül. A Schweizerhof-ból a Várkápolnába (Burgkapelle) és a Kincstárba (Schatzkammer) tudunk menni. A kápolna a bécsi vár legrégibb fennmaradt részlete, az eredetileg a XIII. századból származó épületet a XV. század közepén gótikus stílusban építették át, majd Mária Terézia idejében barokk stílusúvá alakították. A gótikus időkből a boltozat maradt meg. A világhírű Bécsi Fiúkórus (Wiener Sängerknaben) szokott itt előadni vasárnap reggelente. (Burgkapelle nyitva tartás: H-K: 10.00 – 14.00, P:11.00-13.00, Szerdán, csütörtökön és hétvégén zárva!, szabadon látogatható) A vasárnap reggeli misére külön belépő érvényes!

A belső várudvart elhagyva a félig nyitott, parkos Hősök terére (Heldenplatz) érkezünk, balra a Neue Burg monumentális hajlított homlokzata. Előtte Savoyai Jenő herceg ágaskodó lovas szobra, míg vele szemben a tér másik oldalán Károly főherceg lovas szobra áll. Alkotójuk Anton Fernkorn annyira aggódott azon, hogy a lovas szobrok ledőlhetnek, hogy rögeszméjébe belebetegedett és paranoiásként hunyt el.

AZ 1884-1894 között neobarokk stílusban épült Új Vár (Neue Burg) tervezett északi szárnya az első világháború, ill. a Monarchia széthullása után már nem készült el, de tán így lehet még jobban élvezni a grandiózus teret és a palotát. A Neue Burg épületében három múzeum is található, köztük a legérdekesebb a régi hangszerek gyűjteménye.

Ha a Michaelerplatz-tól balra indulunk el a Spanyol Lovasiskola  és a XVI. századi eredetű, jelenleg istállóként használt Stallburg épülete között, a csinos, zárt terű Josefsplatz-ra érünk, melynek közepén II. József lovasszobra áll, a térről nyíló Nemzeti Könyvtár ékessége a két Fischer von Erlach által épített bámulatos szépségű díszterem (Prunksaal). A 77 m hosszú nagyterem a világ legnagyobb és legszebb barokk könyvtára, a parádés, szobrokkal, freskókkal díszített díszterem berendezése barna és arany tónusokban pompázik. Több mint 2 millió kötetből áll a könyvtár teljes állománya. A Nemzeti Könyvtár épülete ad otthont a Papyrus Museum-nak, ahol több száz ősi pergament állítottak ki.

A Josefsplatzról nyílik az Augustinerkirche szerény, alig észrevehető bejárata. Az eredetileg az 1330-as években épült templom a Hofburg egyik legrégebbi része, az évszázadok során sok átalakítást megért épület boltozata még őrzi gótikus jellegét. A templom leghíresebb látnivalója Antonio Canova világhírű neoklasszikus alkotása, a Christinendenkmal, Mária Terézia kedvenc lányának, Mária Krisztinának monumentális síremléke. AZ 1805-ben készült fantasztikusan szép, meghökknetően életszerű, fehér márvány szobrokkal díszített síremlék kihagyhatatlan látnivaló.

A Hofburg délkeleti nyúlvány ad otthont a világhírű grafikai gyűjteménynek, az Albertinának. A saroképület egy hajdani bástyára épült klasszicista stílusban, előtte az Albertinaplatz-on a Danubius-kút és Albert főherceg lovasszobra áll.

 

A Hofburg múzeumai, gyűjteményei

Császári lakosztályok, Sissi Museum, Silberkammer

A császári család egykori magánlakosztályai az uralkodók mindennapjaiba enged betekintést. Az itt élő Ferenc József dolgozószobája, lakó és hálószobák, a tanácstermek mellett Sissi személyes tárgyaiból, ruháiból ad külön tárlatot a népszerű Sissi Múzeum.  A termekben gyönyörű bútorok, falikárpitok és kristálycsillárok pompáznak. Az Ezüstgyűjteményben (Silberkammer) a családi étkészlettel és ékszerekkel találkozhatunk. Ferenc József közismert volt puritán életviteléről, ezért ne számítszunk azért akkora pompára, mint a Schönbrunni kastély dísztermeiben.

Kincstár (Schatzkammer)

A Császári Kincstár páratlan gazdagságú világi és egyházi kincsek gyűjteménye. Találunk itt 2860 karátos kolumbiai smaragdot, gigantikus rubintokat, akvamarinokat, egyéb drágaköveket. A gyűjtemény büszkesége a birodalmi császári korona a X. századból és az osztrák császári koronaékszerek. A magyar vonatkozású kincsek közül kiemelkedik a Bocskai-korona, a Szent István erszény, Nagy Lajos király keresztje, II. Lajos vértje, Zrínyi Miklós sisakja és kardja valamint Báthori István fejedelem díszvértje. Az egyházi relikviák közt felfedezhetjük Krisztus Keresztjének egy darabkáját, egy szöget a keresztből, valamint egy tövist Krisztus koronájából.

A Neue Burg múzeumai

Museum für Völkerkunde (Néprajzi Múzeum)

A kiállítás egzotikus, Európán kívüli népek kultúrájával foglalkozik. 2014. november elején a múzeum bezárt, tervek szerint 2017-ben nyitják újra teljesen átalakítva Weltmuseum néven.

Ephesos Museum

A kisázsiai hellén Ephesos régészeti feltárásának területéről származó domborműveket, szobrokat és egyéb emléktárgyakat mutat be a kiállítás.

Hofjagd und Rüstkammer

XV. és XVI. századi fegyverek, páncélok nagyszabású gyűjteménye.

Sammlung Alter Musikinstrumente

A Régi hangszerek gyűjteménye a legérdekesebb rész az Új Várban, kellemes háttérzene kíséretében látogathatjuk végig a termeket, melyeket Haydn, Mozart és Beethoven emlékének szenteltek, és megnézhetjük az általuk használt hangszereket is.

Albertina

A világ legnagyszerűbb grafikai gyűjteményének otthona. Az óriási kollekcióban Dürertől Klimten át Picassóig szinte az összes ismert művész munkái megtalálhatók, a kiállított művek folyton változnak, és rengeteg kitűnő, magas színvonalú időszaki kiállítás is vonzza a látogatókat. Az épületben van az Osztrák Filmművészeti Múzeum is.

A Hofburghoz két nagy, csodaszép park is kapcsolódik, délre a Burggarten, a Heldenplatztól északra pedig a Volksgarten. A pillangóházat a Burggartenben található egykori császári üvegházban rendezték be.

 

Gyakorlati tudnivalók

Császári Lakosztályok, Sissi Múzeum, Silberkammer

Nyitva tartás:

minden nap: 09.00 – 17.30, júl., aug.: 09.00 – 18.00, kasszazárás egy órával a zárás előtt!

Belépő:

felnőtt: egyénileg, audioguide-dal: 11,50 €, vezetéssel: 13,50 €, gyerek: 7 / 8 €, diák: 10,50/12,50 €

Sisi Ticket: 25,50 €, gyerek: 15,00 €, diák: 23 €, kombinált jegy (Kaiserappartements, Sisi Museum, Schönbrunni kastély, Bútormúzeum) (Egy évig érvényes, nem szükséges aznap mindenhova elmenni!)

http://www.hofburg-wien.at

Schatzkammer (Kincstár)

Nyitva tartás: 09.00 – 17.30, kedd szünnap! Kasszazárás fél órával zárás előtt!

Belépő: 12 €, diák: 9 €, 19 év alatt ingyenes!

http://www.kaiserliche-schatzkammer.at

Neue Burg Museum

Nyitva tartás: K-V: 10.00-18.00, kasszazárás félórával zárás előtt.

Belépő: 14 €, kedv.: 11 €, 19 év alatt ingyenes. A belépőjegy mindhárom múzeum és a Kunsthistorisches Museum kiállításaira is érvényes!

http://www.khm.at

Prunksaal

Nyitva tartás: H-V: 10.00 – 18.00, csütörtökön 21.00 órakor zár!

Belépő: 7 €, kedv: 4,50 €, 19 év alatt ingyenes.

http://www.onb.ac.at

Albertina

Nyitva tartás: H-V 10.00 – 18.00, szerda 21.00 óráig.

Belépő: 11,90 €, nyugd.: 9,90 €, diák: 8,50 €, 19 év alatt ingyenes.

http://www.albertina.at