Páratlan román és gótikus kori emlék a Bécsi-erdő mélyén

Ausztria legrégibb ciszterci kolostora és temploma egy elbűvölő, csendes, erdős völgyben bújik meg a Bécsi-erdő (Wienerwald) mélyén. A mai napig aktívan működő apátság életébe is betekinthetünk a csodálatos román és gótikus stílusú épület páratlan építészetét, értékeit megcsodálva.

Az apátság története

A kolostort 1133-ban alapította III. Lipót osztrák herceg, aki a Babenberg dinasztia tagjainak végső nyughelyét is ide tervezte. Fiának, Freisingi Ottónak ereklyéit is itt őrzik, ő volt az, aki egy franciaországi út során megismerkedett a ciszterci renddel és magával hozta az első szerzeteseket. Heiligenkreuz néhány év alatt jelentős szerzetesi központtá vált, és újabb kolostorokat is létesített az országban. A román és gótikus kori épületegyüttes súlyos károkat szenvedett az 1683. évi török támadás során, mai alapvetően barokk képét az ezután következő átalakításoknak köszönheti. Heiligenkreuz a világ legrégebbi, folyamatosan működő ciszterci kolostora, napjainkban is mintegy 70 szerzetes lakja.

Az apátság látogatása

Heiligenkreuz (Szentkereszt) nevét egy híres, itt őrzött ereklyéről kapta, V. Lipót herceg szerezte meg a Szentföldön a  Krisztus-kereszt egy 24 cm-es darabját, ami az újjáépített keresztkápolnában kapott helyet.

Az épületegyüttesen végigvonul a hosszú évszádok román, gótikus és a már említett barokk motívumkincse, ami igazi építészeti kuriózummá emeli a kolostort. A hatalmas területen fekvő, meglehetősen bonyolult alaprajzú kolostor központja, a tágas, parkosított Apátsági-udvar (Stiftshof), melynek fő dísze a mozgalmas Szentháromság-oszlop és a József-kút, melynek ovális medencéjében áll Szent József a gyermek Jézussal. Mindkét barokk stílusú alkotás az olasz Giovanni Giuliani műve az 1730-as évekből.

Az udvar egységes barokk képébe kissé szokatlanul illeszkedik az apátsági templom román stílusú homlokzata, mely a két portál miatt aszimmetrikus, fent a bélletes román ablakok adják meg jellegzetes karakterét. A háromhajós bazilika román stílusú főhajójának árkádos része masszív oszlopokon álló boltívsoron nyugszik. A XIII. században a román kórust nagyméretű gótikus szentély váltotta fel. A XVII. században barokk tornyot emeltek a bal oldali kereszthajó és a főhajó szegletében.   

A templom meglepően keskeny, szűk főhajója román kori, a mellékhajókba magas, félköríves árkádok nyílnak. A később épült, gótikus szentély, köszönhetően a nagy, mérműves ablakoknak jóval világosabb a főhajónál.  A legutolsó, XIX. századi átalakításkor a legtöbb barokk oltárt eltávolították, a főoltár is neogótikus. A belső tér legszebb része Giovanni Giuliani csodaszép barokk kórus stallumai. Ha szerencsénk van, láthatjuk és hallhatjuk is a naponta ötször itt ülő és éneklő szerzeteseket.

A templomból jutunk ki a kolostor leghíresebb látnivalójához a fenséges kerengőhöz (Kreuzgang), Ausztria legszebb kora gótikus emléke 1220-1250 körül épült. A Kerengő 300 vörös márvány oszlopával elbűvölő, páratlan látnivaló.

Számos oldalkápolna, terem nyílik a kerengőből, köztük a Kapitalsaal (Káptalanterem), ahol a Babenbergek síremlékeit találjuk, a kilencszögletű Brunnenkapelle, (Kút-kápolna), festett üvegablakaival és működő kútjával, vagy a Giuliani által tervezett, bizarr Totenkapelle, melynek barokk ravatalára fektetik az elhunyt barátokat, és négy groteszk csontváz kandelábere nem mindennapi látvány.

A vezetett túra során még a rendkívül gazdagon díszített barokk sekrestyébe is benézhetünk, melynek szekrényei kimagaslóan szépen megmunkáltak.

Egyedülálló harangjátékban gyönyörködhetnek az ide látogató kirándulók, ez az egyetlen ausztriai kolostor, ahol mind a 43 harangot billentyűzet segítségével lehet megszólaltatni. A többségében fiatal barát rendkívül nyílt és melegszívű a látogatókkal szemben, ellenben nevezetesek konzervatív pápahűségükről és a katolikus egyház liberális áramlatainak elvetéséről. A vezetéssel látogatható kolostor páratlan zenei és építészeti élménnyel gazdagítja az ide kirándulót, egy valamit azonban illik tiszteletben tartani; csendben kell maradni.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Zisterzienserabtei Stift Heiligenkreuz, Heiligenkreuz

Megközelítés: Bécstől 25 km-re az A21 autópályán a Heiligenkreuz lehajtónál jövünk le, innen a táblákat követve pár perc alatt a kolostornál vagyunk.

Nyitva tartás: minden nap, vezetett túrák: H-Szo 10, 11, 14, 15, 16 óra, V és ünnepnap: 11,14, 15, 16 óra.

Belépő: a kolostor csak vezetéssel látogatható, 8,00 €, nyugd: 7,00 €, diák, gyerek: 4,00 €, a templom és az apátsági udvar szabadon látogatható.

http://www.stift-heiligenkreuz.org/

Felső fotó: Karl Gruber, commons.wikimedia.org, Cc BY 3.0