Páratlan román és gótikus kori emlék a Bécsi-erdő mélyén

Ausztria legrégibb ciszterci kolostora és temploma egy elbűvölő, csendes, erdős völgyben bújik meg a Bécsi-erdő (Wienerwald) mélyén. A mai napig aktívan működő apátság életébe is betekinthetünk a csodálatos román és gótikus stílusú épület páratlan építészetét, értékeit megcsodálva.

Az apátság története

A kolostort 1133-ban alapította III. Lipót osztrák herceg, aki a Babenberg dinasztia tagjainak végső nyughelyét is ide tervezte. Fiának, Freisingi Ottónak ereklyéit is itt őrzik, ő volt az, aki egy franciaországi út során megismerkedett a ciszterci renddel és magával hozta az első szerzeteseket. Heiligenkreuz néhány év alatt jelentős szerzetesi központtá vált, és újabb kolostorokat is létesített az országban. A román és gótikus kori épületegyüttes súlyos károkat szenvedett az 1683. évi török támadás során, mai alapvetően barokk képét az ezután következő átalakításoknak köszönheti. Heiligenkreuz a világ legrégebbi, folyamatosan működő ciszterci kolostora, napjainkban is mintegy 70 szerzetes lakja.

Az apátság látogatása

Heiligenkreuz (Szentkereszt) nevét egy híres, itt őrzött ereklyéről kapta, V. Lipót herceg szerezte meg a Szentföldön, 1187-ben egy keresztes hadjárat során a  Krisztus-kereszt egy 24 cm-es darabját, ami az újjáépített keresztkápolnában kapott helyet.

Az épületegyüttesen végigvonul a hosszú évszádok román, gótikus és a már említett barokk motívumkincse, ami igazi építészeti kuriózummá emeli a kolostort. A hatalmas területen fekvő, meglehetősen bonyolult alaprajzú kolostor központja, a tágas, parkosított Apátsági-udvar (Stiftshof), melynek fő dísze a mozgalmas Szentháromság-oszlop és a József-kút, melynek ovális medencéjében áll Szent József a gyermek Jézussal. Mindkét barokk stílusú alkotás az olasz Giovanni Giuliani műve az 1730-as évekből.

Az udvar egységes barokk képébe kissé szokatlanul illeszkedik az apátsági templom román stílusú homlokzata, mely a két portál miatt aszimmetrikus, fent a bélletes román ablakok adják meg jellegzetes karakterét. A három középső ablak a Szentháromságot jelképezi. A háromhajós bazilika román stílusú főhajójának árkádos része masszív oszlopokon álló boltívsoron nyugszik. A XIII. században a román kórust nagyméretű gótikus szentély váltotta fel. A XVII. században barokk tornyot emeltek a bal oldali kereszthajó és a főhajó szegletében.   

A templom meglepően keskeny, szűk főhajója román kori, a mellékhajókba magas, félköríves árkádok nyílnak. A később épült gótikus szentély, köszönhetően a nagy, mérműves ablakoknak jóval világosabb a főhajónál.  A legutolsó, XIX. századi átalakításkor a legtöbb barokk oltárt eltávolították, a főoltár is neogótikus. A belső tér legszebb része Giovanni Giuliani csodaszép barokk kóruspadjai, stallumai. Ha szerencsénk van, láthatjuk és hallhatjuk is a naponta ötször itt ülő és éneklő szerzeteseket.

A templom szentélyéből nyíló folyosóról kukkanthatunk be a rendkívül gazdagon díszített barokk sekrestyébe, melynek intarziás szekrényei kimagaslóan szépen megmunkáltak. Egy kis udvaron elhaladva lépünk be magába a kolostor épületébe, ahol jobbra fordulva, a bal oldalon nyílik a Fraterie, azaz a szerzetesek műhelyeinek terme, mely az egész épületegyüttes legrégebbi, teljes egészében eredeti képét mutató része. 1240 körül épült, még a falfestések is originál állapotúak!

A kis folyosó vezet ki a kolostor leghíresebb látnivalójához a fenséges kerengőhöz (Kreuzgang), Ausztria legszebb kora gótikus emléke 1220-1250 körül épült. A Kerengő 300 vörös márvány oszlopával elbűvölő, páratlan látnivaló.

Számos oldalkápolna, terem nyílik a kerengőből, köztük a Kapitelsaal (Káptalanterem), ahol a Babenbergek síremlékeit találjuk, középen az utolsó, 1246-ban elhunyt II. Frigyes síremlékével. A kilencszögletű, 1290-ben épült, gótikus Brunnenhaus, (Kút-ház), festett üvegablakaival és működő, reneszánsz kútjával, vagy a Giuliani által tervezett, bizarr Totenkapelle, melynek barokk ravatalára fektetik az elhunyt barátokat, és négy groteszk csontváz kandelábere nem mindennapi látvány.

Egyedülálló harangjátékban gyönyörködhetnek az ide látogató kirándulók, ez az egyetlen ausztriai kolostor, ahol mind a 43 harangot billentyűzet segítségével lehet megszólaltatni. A többségében fiatal barát rendkívül nyílt és melegszívű a látogatókkal szemben, ellenben nevezetesek konzervatív pápahűségükről és a katolikus egyház liberális áramlatainak elvetéséről. A kolostor páratlan zenei és építészeti élménnyel gazdagítja az ide kirándulót, egy valamit azonban illik tiszteletben tartani; csendben kell maradni.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Zisterzienserabtei Stift Heiligenkreuz, Heiligenkreuz

Megközelítés: Bécstől 25 km-re az A21 autópályán a Heiligenkreuz lehajtónál jövünk le, innen a táblákat követve pár perc alatt a kolostornál vagyunk.

Nyitva tartás: minden nap, vezetett túrák: H-Szo 10, 11, 14, 15, 16 óra, V és ünnepnap: 11,14, 15, 16 óra.

A 2020-as koronavírus járványveszély miatt a kolostor egyénileg is látogatható, melyhez, a kasszánál magyar nyelvű audio guide készüléket is adnak egy rendkívül hasznos és jól kezelhető térképpel. Egyénileg minden nap 9.00-10.30 és 14.00-16.30 óra között látogathatjuk a kolostor épületét, köztük a kerengőt is. A főkapu 8.00-12.30 és 13.00-17.15 óra között van nyitva, a nagy udvart és a templomot belépőjegy nélkül látogathatjuk.

Belépő: a kolostor egyénileg, audio guide-dal látogatható, 10,00 €, nyugd: 9,00 €, diák, gyerek: 6,00 €, a templom és az apátsági udvar szabadon látogatható. A számos helyen megvásárolható, egy évig érvényes Niederösterreich Card birtokában ingyenes!

Az apátság hivatalos honlapja - magyarul is.