Fényűző barokk pompa – a Habsburgok legnagyszerűbb rezidenciája

Bécs legnépszerűbb látványossága a Habsburgok hajdani nyári rezidenciája, ami Párizsnak Versailles, az a bécsiek számára a Schönbrunni kastély. Az UNESCO Világörökség részeként is számon tartott grandiózus palota elképesztően pazar díszítésű termeit, gyönyörű franciakertjét, és gyűjteményeit évente több millió turista látogatja.

A kastély története

A barokk épületegyüttes 1569-ben került a Habsburgok birtokába. Eleinte vadászterületnek használták, egy kis kastély is épült itt, a Schönbrunn nevet ez a vadászkastély kapta a közelben található forrás után. 1695-ben I. Lipót császár bízta meg a korszak vezető építészét Johann Bernhard Fischer von Erlachot egy nyári palota megtervezésével. Az építész egy Versailles-nál is impozánsabb kastélyt álmodott a helyre, de végül egy jóval szerényebb tervet fogadtak csak el és 1696-ban megkezdődött az építkezés.

Lipót fia I. József császár (1705-1711) már be tudott költözni az elkészült középső részbe, de később a spanyol örökösödési háború miatt leállított építkezés csak Mária Terézia (1740-1780) uralkodása alatt folytatódott. A császárnőnek már sokkal nagyobb volumenű tervei voltak az általa igen kedvelt területtel. Udvari építésze Nicolo Pacassi egy extra emeletet épített rá, és a termeket pompázatos rokokó stílusban alakította át. Nagyszabású átépítési elgondolásának köszönhetően reprezentációs célú óriási termekkel és aulákkal bővült az épület. A Habsburgok az év legnagyobb részét ekkor már itt töltötték. Ide tevődött át az udvari élet központja, a nagyszámú udvartartás elszállásolására már több mint 2000 helyiségről beszélhetünk ekkor, az 1700-as években. A kastély fénykorában a személyzet létszáma elérte az ezer főt.

II. József (1780-1790) átrendeztette a kerteket, és neki köszönhető a dombtetőn a Gloriette diadalíve is. Bécs elfoglalása után Napóleon is itt ütötte fel tanyáját, itt született egyetlen fia, Ferenc, a kis Napóleon, és itt is halt meg 21 éves korában osztrák hercegnek nevelve. Ferenc József is a kastélyban született 1830-ban és 1916-ban itt is halt meg. Schönbrunnban szűnt meg a Habsburg monarchia véglegesen, amikor az utolsó Habsburg uralkodó, Károly itt a Kék Kínai szalonban mondott le trónjáról.

1918-ban az Osztrák Köztársaság tulajdonába kerül a terület a Monarchia bukását követően. Ekkor alakítják át termeit múzeummá. A II. világháborúban súlyosan megrongálódik, majd két évig előbb a szovjet, majd a brit katonai parancsnokság székhelye lesz. A teljes körű felújítás után a főváros első számú turista látványossága, de itt találkozott például 1961-ben J. F. Kennedy  és Hruscsov orosz államfő.

A kastély látogatása

A kastély jelenlegi 1441 helyiségéből ma 40 látogatható. Két túra közül választhatunk, a Birodalmi (Imperial) túra 22 terem látogatására jogosít fel, a nem sokkal drágább Nagy (Grand) túra keretében mind a 40 berendezett termet végiglátogathatjuk. Mi ezt az utóbbit javasoljuk, a kis extra pénzért és időért csodálatos rokokó termeket nézhetünk meg.

A belső terek rokokó stílusban gazdagon díszítettek, a fehér falak aranylemezekkel berakottak. A cseh kristálycsillárok és cserépkályhák külön műalkotásokként is felfoghatók. Az itt született és meghalt Ferenc József egyszerű dolgozószobáján kívül a további vendégszobák és reprezentációs termek csodálatosan berendezettek. A top látnivalók közül kiemelkedik a 40 m hosszú, 10 m széles, parádés rokokó stílusban kialakított Nagy Galéria (Grosse Galerie) magas ablakaival, gigantikus kristálycsilláraival, tükreivel, arany és fehér stukkódíszítésével.

A káprázatos kristálytükrökkel díszített Tükörteremben (Spiegelsaal) adta első császári koncertjét a hatéves Mozart Mária Teréziának. A Millionenzimmer-ben perzsa miniatúrák láthatók rokokó stílusú rózsafa keretben. A XVIII. századi flamand falikárpittal díszített Napóleon szobában tartózkodott a francia császár 1805-09 között. A Vieux Lacque szoba a rokokó elemeket egyesíti a kínai művészettel, itt töltötte özvegy éveit Mária Terézia. A kis galériából nyíló kerek kínai szobában az asztalt a szolgák a padlón át tudták fel- illetve lehúzni az ételek tálalásához, így titkos megbeszélések alatt nem kellett belépniük.

A Kék Kínai Szalonban, kék színű, rizspapírból készült tapétáján kínai életképek, japán vázák, keleti témájú bútorok között mondott le trónjáról az utolsó Habsburg uralkodó, I. Károly császár.

A park látogatása

Kihagyhatatlan a kastély csodálatos, francia stílusban kialakított kertjének megtekintése is, virágágyásai és sövénylabirintusai a kertkultúra európai magasiskolája. A minden évszakban más képet mutató, ezernyi színben pompázó növényzet mellett számos műtárgy is gazdagítja a parkot.

A kastély kerti főhomlokzata előtt nyíló széles allé végében a dombtetőn épült a Gloriette fenséges nyitott oszlopcsarnoka, ahonnan csodás kilátás nyílik a parkra és a kastélyra, külön belépő ellenében a tetejére is fel lehet menni, de a kilátás ingyen is élvezhető az aljából. Az allé közepén áll a grandiózus barokk Neptun-kút. A kertet több tucatnyi mitológiai témájú szobor díszíti, de van itt római műromtól kezdve Európa második legnagyobb Orangerie-jén át a Pálmaházig sok minden.

A palota nyugati oldalán helyezkedik el a Wagenburg, a Kocsimúzeum, ahol megtalálható az apró gyerekkocsitól kezdve az állami hintóig mindenfajta kocsi. A gyűjtemény legszebb darabja Mária Terézia túldíszített barokk stílusú császári hintója.

Az utóbbi évek egyre népszerűbb látnivalója a kastély épületének néhány termében kialakított Kindermuseum, ahol a gyerekek interaktív módon tapasztalhatják meg milyen volt az élete a császári család gyermekeinek, hogyan élték mindennapjaikat, mivel játszottak, milyen ruhákban fogócskáztak vagy feszengtek ünnepi alkalmakkor.

A látványos, felújított Állatkert (Tiergarten) a park nyugati részén található, ez a világ legrégebbi állatkertje, 1752 óta működik. A szokásos nagyvadak mellett számos ritkaságot is láthatunk, és egy modern, üvegalagutas akváriumban is csodálhatjuk a trópusi halakat. Érdekes része az állatkertnek az ún. Tirolerhof, ahol alpesi életérzésben lehet részünk, legelésző tehenek társaságában.

 Gyakorlati tudnivalók

Minimum egy félnapos programot tervezzünk, de az állatkerttel és a park alaposabb megtekintésével egy egész napot is eltölthetünk Schönbrunnban.

Cím: Schloss Schönbrunn, Wien, Schönbrunner Schlossstrasse 47.

Megközelítés:

Metró: U4 vonal, Schönbrunn megálló, villamos 10, 58, busz: 10A., a főkapun kívül keletről a Meidlinger Tor-on, nyugatról pedig a Gietzinger Tor-on keresztül is beléphetünk a kastély területére. Az utóbbinál Hietzing metrómegállónál szálljunk le, ez a bejárat közel van az állatkerthez és a pálmaházhoz.

Kastély

Nyitva tartás:

ápr. – jún., szept.-okt.: minden nap 08.30- 17.30, júl.-aug.: 08.30 – 18.30, nov.-márc.: 08.30 – 17.00

Park: minden nap 6.30-tól szezontól függően 17.00 21.00 óráig vannak nyitva  a kapuk. A park szabadon látogatható!

Belépő

Imperial Tour: 11,50 €, diák: 10,50 €, gyerek: 08,50 €

Grand Tour: 14,50 € ,diák: 13,20 €, gyerek: 09,50 €

6 év alatt ingyenes!

Magyar nyelvű audioguide használata benne van a belépő árában.

Különböző kedvezményes kombinált jegyek (Kombitickets) is kaphatók, elsősorban a Hofburg vagy az állatkert látogatását is tervezők részére jöhetnek jól.

A nagy látogatottság miatt csúcsidőben sorok alakulhatnak ki a pénztárnál, a jegyre rápecsételik mikor lehet bemenni a kastélyba, addig a parkban kellemesen el lehet ütni az időt.

Állatkert (Tiergarten)

Nyitva tartás: minden nap 9 órától hónaptól függően sötétedésig, áprilistól szeptemberig 18.30-ig.

Belépő: 16,50 €, 6-19 év: 8,00 €, 6 év alatt ingyenes

Külön belépőjegy váltása kell a Gloriette, a Palmenhaus, a Wagenburg, a kerti útvesztő, a Kindermuseum és a Kronprinzengarten meglátogatásához.

http://www.schoenbrunn.at

http://www.zoovienna.at

http://www.kaiserkinder.at/kindermuseum.html

(X)

Bárhova is vezessen a kalandvágyad, az Allianz utasbiztosításaival biztonságban érezheted magad. Az Allianz Útitárs utasbiztosítás platina csomagja a legjobb választás a tengerparti nyaralásokhoz, túrázáshoz vagy a népszerű nyári sportokhoz is, de a platina csomag limit nélküli fedezetet nyújt a baleset vagy betegség miatti sürgősségi ellátásra, mentésre, valamint hazaszállításra is.

 Az Allianz utasbiztosítást gyorsan és egyszerűen akár az indulás előtt 2 órával is megkötheted online.

Az Allianz Útitárs utasbiztosítás már napi 220 forinttól köthető, a gyermekek részére 50 százalékos, míg csoportok részére további 10 százalékos kedvezménnyel érhető el.

Ha gondtalan kikapcsolódásra vágysz, válaszd az Allianz utasbiztosításait!