Bécs Ausztria fővárosa, hamisítatlan közép-európai hangulatot árasztó impozáns műemlékekkel telezsúfolt belvárosa, elegáns palotáival, páratlan templomaival, világhírű múzeumaival, változatos kulturális életével, kitűnő bevásárlási lehetőségeivel, ínycsiklandozó gasztronómiájával Európa egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja.

A magyarok szívének különösen kedves a sógorok császári székhelye, évszázadokon át összefonódott történelmünk és Budapestre való hasonlósága miatt. A Duna-parti metropolis minden turista igényét kielégíti, legyen az kultúrára, márkás divatcikkre vagy egyszerűen csak jó sörre szomjazó látogató.

A város ezernyi látnivalóját heteken át sem tudjuk végiglátogatni, a kötelező nevezetességeken is csak napokon keresztül tudnánk végigfutni. A látnivalók zöme a Ring-gel keretezett belvárosban található, mint pl. a város mértani középpontjában magasodó Stephansdom vagy a császári rezidencia, a Hofburg. Az elegáns körút, a Ring mentén találjuk a legimpozánsabb épülteket, az Operaházat, a Városházát, a Parlamentet, a Karlskirchét, a két szimmetrikus múzeum épületét, a világhírű Kunsthistorisches Museum-ot és a természettudományi múzeumot.

A múzeumok, főleg a képzőművészet kedvelőinek valóságos Mekkája a főváros, a Szépművészeti Múzeum mellett a modern Museumsquartier (Múzeumi negyed) épületeiben világszínvonalú állandó és időszakos kiállítások sorjáznak. A barokk stílusú Belvedere palotái is kötelező zarándokhelyei a képzőművészet kedvelőinek.

Bécs a zene városa is, Mozart, Beethoven, Bach, Haydn, Strauss, Liszt, Händel, Schubert, mind kötődtek valamilyen szinten a császárvároshoz. A zene belengi a város egészét, érdemes a nagyszerű élményt nyújtó Haus der Musik múzeumban megismerkednünk a nagybetűs Zenével.

A könnyedebb kikapcsolódásra vágyók és a kisgyerekes családok első számú célpontja a Duna szigeten fekvő legendás vidámpark, a Prater. A város legnépszerűbb látnivalója egyértelműen a monumentális Schönbrunni kastély, impozáns dísztermeivel, csodaszép kertjével és állatkertjével.

Bécs Budapesthez hasonlóan nyugatra beleolvad a hegyvidékbe, a Wienerwald, a Bécsi-erdő kitűnő túra célpont, köszönhetően jó megközelítésének, kilátókkal koronázott csúcsainak. A főváros környéke még számos látnivalót tartogat, Kreuzenstein mesebeli lovagvára, a vadregényes laxenburg-i kastély vagy a Bécsi-erdő mélyén megbújó heiligenkreuz-i apátság ódon épülete, mind megannyi izgalmas kirándulástipp.