A tihanyi kis kör

Káprázatos kilátás, a régmúlt érdekes emlékei, barlanglakások, a legendás Visszhang-domb, hangulatos Balaton part. Rövid, könnyű kirándulás a Tihanyi-félsziget legnépszerűbb helyeit összekötő útvonal, nagyrészt a Lóczy Lajos tanösvényen, az apátság elől kiindulva.

A túra hossza: 4,6 km.

Időtartam: 1-1,5 óra, kényelmes tempóban

Szintkülönbség: 120 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

a Tihanyi apátság elől. Gépkocsival tavasztól őszig fizetős a parkolás, ingyen, korlátlan időkeretben a falu szélén a sportpálya és temető közötti parkolóban lehet letenni az autót.

A túra jellege:

Könnyű, rövid kirándulás, néhol kisebb emelkedőkkel, kevés árnyékkal. Vízvételi lehetőség a Ciprián-forrásnál.

Az útvonal nagy része napos, kellő védelemről gondoskodjunk, egy jó minőségű, divatos fejfedőt, kalapot hordva nagymértékben csökkentjük a napszúrás kockázatát. A túrára, nyári melegben érdemes gyorsan száradó, jő hő- és nedvességelvezető anyagból készült technikai pólót hordanunk, egy kifejezetten túrázásra kifejlesztett, kényelmes rövidnadrágban pedig igazán jól fogjuk magubkat az úton érezni.

tihany-baratlakasok-terkep-carto.jpg

 Térképkivágat: Balaton 1:40 000 (Cartographia)

A túra leírása

Az apátság elől a gyönyörűen kiépített Pisky sétányon indulunk a Visszhang-domb irányába a zöld jelzésen. A sétányról pompás kilátás nyílik a Füredi-öbölre. Miután kipróbáltuk a sajnos már nem létező legendás visszhangot, a Visszhang-dombon át a zöld jelzésen balra tartva a IV. Károly király emlékére épített Kálvária tetejénél bukkanunk ki. Az útjelző tábla iránymutatása alapján folytatjuk utunkat a zöld jelzésen, majd keresztezve egy aszfaltos utat, lassan emelkedünk az Óvár (219 m) oldalában, egyre teljesebb panorámát élvezve a falura és a Belső-tóra.

Hamarosan balról csatlakozik hozzánk a tanösvény, és a végig csodálatos kilátást nyújtó út felér a füves, ligetes Óvár tetejére, ahol is egy kissé jobbra kanyarodva a panoráma kiteljesedik a Füredi-öböl felé is. A jól követhető ösvény több nagy kanyart leírva leereszkedik az erdőbe, ahol rövidesen elérjük az egykoron bazilita szerzetesek által lakott barlanglakásokat. Az Óvár keleti sziklafalába vájt barátlakásokat az I. András király feleségével a Kijevi Nagyfejedelemségből, 1050 körül érkezett bazilita szerzetesek készítették és lakták.

Az egykoron több tucatnyi barátlakásból ma már csak három látható, egy 1952. évi sziklaomlásnak köszönhetően.

Az úton tovább lefelé haladva kisvártatva elérjük a félsziget egyetlen forrását, a Ciprián-forrást, korábbi nevén Orosz-kutat. A forrástól már csak pár perc a parti műút. Itt jobbra fordulunk, és a part mellett a kényelmes kerékpárúton elsétálunk a hajóállomásig. Az állomás előtti hatvanas éveket idéző büfé épületénél, a fő út alatt jobbra tartunk a zöld háromszög jelzésen, majd ismét jobbra tartva a szép, régi villaépületek között kanyargó szerpentinúton felkapaszkodunk a Visszhang-domb alatti Pisky-sétányra.