Festői várrom a Magyar Tenger partján

A Balaton-felvidék leglátványosabb vára a Balaton partján magasodó magányos sziklabércen álló szigligeti vár. A bástyákról lélegzetelállító kilátás nyílik a Balatonra, a Tapolcai-medence tanúhegyeire. A 2021-re teljesen felújított és részben újraépített vár méltán az egyik legnépszerűbb kiránduló célpont a Balaton környékén.

A vár története

A várat 1260 és 1262 között építtette a pannonhalmi apátság, majd királyi birtok lett. Eleinte többször cserélt gazdát, majd 1521-től több évszázadra a Tóti Lengyel családé lett. A török háborúk alatt végvárként védte a Balatont, a muszlim seregek sohasem tudták elfoglalni. 1697-ben villám csapott a puskaporos toronyba, hova is csaphatna máshova egy villám, majd a már megroggyant épületnek 1702-ben a császár adta meg a kegyelemdöfést, és felrobbantatta. A vár és az alatta fekvő falu utolsó tulajdonosai az Eszterházy család voltak, akik a II. világháború végéig birtokolták azt.  

A vár nagyszabású felújításai kisebb-nagyobb szünetekkel a 2010-es években is folytak, 2021 júniusában adták át a részben újraépített és teljes egészében újjávarázsolt várat.

A vár látogatása

A többszintes, alsó és felső várból álló erődítmény Szigliget több magaslata közül, a közvetlenül az Öregfalu felett emelkedő 229 m magas Várhegyen fekszik. A római katolikus templom mögötti, táblával is jelzett meredek lépcsős macskaköves úton elindulva először az alsóvárba jutunk, majd át egy gyilokjárón, a korabeli ágyúkkal berendezett Mártonfalvy-rondellára. Egy meredek lépcsősoron juthatunk az alsóvárnál 20 méterrel feljebb lévő felsővárba. Itt áll az öregtorony, a palotaszárny és a legutolsó fejlesztés eredményei, az újrafalazott, lefedett helyiségekkel, melyekben modern, interaktív eszközökkel, multimédiás technikával illusztrált vártörténeti kiállítást rendeztek be. A tömlöctorony előtt három kronoszkópba nézve elevenedik meg a lőpororony felrobbanása.

A várlátogatás fénypontja a falakról nyíló káprázatos kilátás, a kéklő Balaton vize, a közeli Badacsony és a Szent György-hegy koporsó formájú hegye, a kopár tetejű Csobánc a várrommal felejthetetlen látvány. Az újraépítés egyik legnagyobb ötlete, hogy szinte minden falon, bástyán végigsétálható gyilokjárókat alakítottak ki, így fokozva Balaton várának különlegességét, a parádés balatoni panorámát, no meg a Tapolcai-medence tanúhegyeire nyíló mesés panorámát.

A XII. századi bencés várkápolna feltételezett helyén alakították ki a rekonstruált várkápolnát. A felső várudvarról nyílik a középkori várkonyha rekonstrukciója, a szabad kéményes, kemencével is ellátott konyhában képet kaphatunk, hogyan is készültek több száz évvel ezelőtt az ételek, milyen edényeket, evőeszközöket használtak a várban élő emberek. Több lakóépület rekonstrukcióját is láthatjuk, animációs film mutatja be a Balaton környéki várakat, a szigligeti vár építésének történetét.

A várban számos középkori játékot rendeznek, a nyári szezonban koncertek szórakoztatják a látogatókat. Információt a vár honlapján találunk.

Nyáron szinte folyamatosan özönlenek a turisták az igen népszerű várba, a várudvaron büfét is találunk kenyérlángossal, kézműves sörökkel. A várudvar egy árnyékos helyén pedig középkori támájú fajátékokkal felszerelt játszótér áll a kisgyerekes családok részére.

Fegyverkiállítás

A várba felvezető út mellett, a jobb oldali épületben, a Kisfaludy utcai Galériában találjuk a Korok fegyverei c. kiállítást, ahol fegyverek, páncélok garmadáját láthatjuk az őskortól kezdve a középkoron át a legújabb korokig. A földszinten vártörténeti kiállítást rendeztek be. A fegyverkiállítás külön belépővel látogatható!

A várlátogatás után érdemes egy sétát tenni a bájos kis falu apró, fehér, nádtetős házai között, vagy akár végigjárni a különös nevű szigligeti dombokat végig járó Kamon-kő tanösvényt.

A környék igazán gyönyörű és természet közeli, a vár oldalán szőlőskertek futnak, tavasszal virágba borulnak a gyümölcsösök.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés:

A Kisfaludy utcáában, a templomhoz közel találunk parkolót.

Nyitvatartás:        

Minden nap:    

Július-augusztus: 8.00-20.00-ig.       

Május - június: 9.00-19.00-ig.

Április, szeptember: 9.00-18.00-ig.

Március, október: 9.00-17.00-ig.

November-február: 10.00-16.00-ig.

Belépődíjak:

Felnőtt: 1000 Ft           

Gyerek (6-18): 500 Ft

Készpénzes és kártyás fizetésre is van lehetőség, a SZÉP kártyát is elfogadják.

Telefonszám:

+36 70/371-5346

Részletes és aktuális információk a vár hivatalos honlapján.