Koporsóhegyi túra páratlan kilátással, bazaltorgonákkal, barokk műemlékekkel

A Szent György-hegy (415 m) a Tapolcai-medence jellegzetes, koporsó alakú vulkáni tanúhegye. A szomszédos Badacsonyhoz hasonlóan szintén szőlők települtek szoknyájára, kopár, hullámos fennsíkjáról páratlan kilátás tárul a környékre, a plató meredek oldalán pedig hazánk leglátványosabb bazaltorgonáit csodálhatjuk meg.

A túra hossza: 5,2 km

A túra időtartama: 2 óra

Szintkülönbség: 200 m fel, ugyanannyi le.

A túra jellege:

Rövid, közepesen nehéz útvonal. Néhol meredek kaptatók, a legnagyobb nehézséget a turistajelzések megtalálása okozza, főleg a hegy füves fennsíkján, a hegy tetejére vezető kék ∆ pedig is ritkán van jelölve.

A túra rövidsége ellenére minimum egy jó minőségű túracipővel a lábunkon induljunk útnak. Az útvonal nagyrészt napos, megfelelő védelemről gondoskodjunk, egy jól szellőző, gyorsan száradó technikai pólóban igazi élvezet lesz a túra. Felejthetetlen élmény a hegy tetején, a kilátást élvezve piknikezni, az elemózsiát és az innivalót legcélszerűbb egy kis méretű hatizsákba pakolni. 

Kiindulópont:

A Szent György-hegy nyugati oldalában lévő egykori bazaltbánya udvarán lévő parkoló, a tanösvény kezdőpontja. Megközelítése gépkocsival: a Szigliget-Tapolca közti műútról, a raposkai letérőnél jobbra a szőlőkön keresztül vezet fel az először köves, majd az utolsó métereken földút. Autóbusszal a raposkai letérőnél kell leszállni, onnan a zöld jelzéseket követve a Szent György-kút mellett elhaladva kb. 1 km a parkoló. Ha vonattal jövünk, Raposkánál szálljunk le, úgyszintén a zöld jelzéseket követve, először átvágunk a falun, úgy érünk el a hegyre vezető útra.

Autóval a Lengyel-kápolna előtt is megállhatunk.

szent-gyorgy-hegy-terkep-carto.jpg

Térképkivágat: Balaton 1:40 000 (Cartographia)

A túra leírása

A hegy nyugati oldalában mélyen bevágódott bazalt külfejtés hatalmas udvarán kialakított parkolóban kezdjük a hajdani vulkán meghódítását. A Bazaltorgonák tanösvény nyitó állomását is itt találjuk. A sárga jelzésű széles kocsiúton indulunk el déli irányban, majd pár perc alatt elérjük a balra meredeken hegynek fel vezető piros jelzésű ösvényt. A ritkás növényzetű hegyoldalban vezető meredek ösvényről szép kilátás nyílik a Keszthelyi-öbölre és a hegységre. 10 perc alatt egy jelöletlen elágazáshoz érünk, itt jobbra tartsunk a széles, enyhén emelkedő földúton. Ez elméletileg a kék ∆ jelzést viseli, bár mi nem láttunk egyetlen jelzést sem. (A balra tartó piros jelzés, egy kellemetlenül csalános, benőtt szakaszon megy keresztül, ha ezt elérjük, ne menjünk tovább rajta, menjünk vissza a kereszteződéshez.)

A széles szekérúton maradva 7-8 perc alatt kiérünk a Szent György-hegy (415 m) füves, kopár csúcsára. A csúcsról dél felé pár méterre egy panoráma táblán azonosíthatjuk be a környék fontosabb pontjait. Felejthetetlen a kilátás a Badacsonyra, a Gulácsra, Szigligetre, a Balaton víztükrére. A csúcsról az ösvény balra fordul egy oldalsó oromra, ahonnan a padok, asztalok mellől szintén zavartalan kilátás tárul elénk a Tapolcai-medence tanúhegyeire.

Az észak felé kanyarodó ösvény rövidesen egy kőből épült esőbeállóhoz visz, itt találjuk a csúcskönyvet is. Majd pár méterre egy elágazásnál az Országos Kék Túra jelzéseivel találkozunk, ezeket követve balra fordulunk, és a hegy tetején először szintben, később enyhén lejtő út pár perc alatt kivisz utunk legérdekesebb részéhez, a káprázatos bazaltorgonákhoz. Mielőtt megkezdjük ereszkedésünket az égbe nyúló bazaltorgonasípok közt, tegyünk egy kis kitérőt balra a kék ∆ jelzésű kis ösvényen, mely kivezet a bazaltorgonák tetejére, ahonnan parádés kilátás tárul elénk Tapolcára, a Csobáncra, a Kőkapu túloldalán sorakozó bazaltorgonákra, távol még a Szent György-hegyre nagyon hasonlító Somló jellegzetes sziluettje is feltűnik.

A kék jelzésű út meredeken ereszkedik le a kétoldalt tornyosodó bástyaszerű bazaltorgonák között, majd egyre meredekebbé válik, és korláttal megsegített lépcsősoron jutunk ki a félelmetes sziklaszorosból. Az út végül a Szent György-hegyi (Kaán Károly) turistaháznál lévő útelágazásnál ér le, a kulcsosház kissé lelakott épülete jelenleg zárva tart.

A turistaháztól tegyünk egy kis kitérőt egy érdekes természeti képződményhez, az ún. Jégbarlang üregéhez. A zöld jelzésen menjünk balra, 1-2 percen belül bal oldalt egy tájékoztató tábla mellett látjuk a kőtengerszerű képződményt, melynek közepén egy mélyedést találunk, itt érdekes módon, a környező levegőnél legalább 10 fokkal hűvösebb van. Meleg nyári napokon rendkívül jól esik a természetes klíma. A környéken piknikezők gyakran használják hűtőszekrényként is a Jégbarlang üregét.

Visszatérve a kulcsosházhoz, a sárga és a zöld jelzésen folytatjuk utunkat, pár lépés után a sárga jelzés jobbra letér, ezt követve vékony ösvényen, sűrű, fiatal erdőben kanyargunk fel s alá. Figyelem! A következő 20-25 perc elsősorban a jelzések követéséről és megtalálásáról szól, többször érünk tisztásra, szélesebb földútra, ilyenkor minden nyomolvasó képességünkre szükségünk van, hogy a jelzett utat megtaláljuk.

Ha a jó úton vagyunk, hamarosan kiérünk egy furcsa építmény mellé, ez a nemrég épült ortodox remete lak temploma. A szépen a tájba simuló épület után még egy negyedórát kanyargunk a helyenként kellemetlenül csúszós csapáson, aztán kibukkanunk egy romos keresztnél. Jobb oldalt látjuk az egykori Ify-kápolnát, az Emmaust, mely már régóta romosan, elhagyatottan áll. Az 1950-es években építette Ify Kálmán fonyódi plébános, majd halála után az enyészeté lett a romantikus kis kápolna. Manapság meglehetősen kísérteties a hely, bemenni életveszélyes.

A hajdani kápolnától már szőlőskertek közt vezet a kényelmes, jól követhető út, 10 perc alatt oda is érünk a már a távolból látható, gyönyörű, 1775-ben épült, barokk stílusú Lengyel-kápolnához. A torony és az oromzat fülkéiben szobrok állnak, oltára és szószéke gazdagon faragott. Közelében áll az ugyancsak barokk stílusú műemlék, a Tarányi-présház, törtvonalas oromzatát szintén szobrok díszítik, köztük a hordón lovagló Bacchus alakja. A kápolna a Balaton-felvidéki barokk egyházi építészet kivételes emléke, a présház parasztbarokk homlokzatával jelképe a régiónak.

Jobbra az Országos Kék Túra jelzéseit követjük az aszfaltos, szintben haladó úton. 5 perc múlva elérjük a híres Oroszlánfejű-kutat. Az 1901-ben épített bővizű kút nevét a foglalat kő oszlopának faragott oroszlánfejéről kapta. Régebben életmentő volt kissé lágy, hideg vize, ám most egy tábla figyelmeztet minket, hogy a bő sugárban ömlő víz nem iható.

A kút után rövidesen jobbra kanyarodunk a kék jelzéseket követve egy kis szőlőhegyi dűlőre, a kék mellett a piros és a sárga jelzések is kísérik utunk, mely a kis ösvényről később aszfaltútra vált, majd egy jobb kanyart leírva betér az erdőbe. A T alakú elágazásnál balra megyünk a sárga és a piros jelzéseken, és 10 perc kényelmes sétával érünk vissza kiindulási pontunkra.