Őshonos magyar állatfajták bemutatója a Káli-medencében

A Salföldi Major a Balaton-felvidék legnagyobb állatparkja, a Nemzeti Park töretlen népszerűségnek örvendő bemutatóhelye, ahol őshonos magyar háziállatok között sétálva ismerkedhetünk meg egy működő gazdaság mindennapjaival. Az obligát állatsimogató mellett látványos lovasbemutatót is láthatunk, lovagolhatunk, kocsikázhatunk, átélhetjük a hamisítatlan vidéki hangulatot, mindez a Káli-medence nyugodt, idilli látványával kísérve.

A salföldi major látogatása

Salföld, a Káli-medence egyik legbájosabb települése, hangulatos utcácskáit gondosan felújított, nád- és cseréptetős, oromdíszes, fehér falú parasztházak szegélyezik. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park, 1997-ben kialakított bemutatóhelye a falu északi szélén, a templomtól nem messze fekszik, harmonikusan beleolvadva a Káli-medence jellegzetes tájába. A majorság épületei a tájegység paraszti építészetére jellemző jegyeket viselik, fehérre meszelt, nyeregtetős gazdasági épületek macskalépcsővel, tipikus vakolatdíszekkel.

A látogatók nagy részét elsősorban az állatok érdeklik, de érdemes megnézni a két épületben is berendezett kiállításokat. A bejárattól jobbra eső hajdani gazdasági épületben régi mezőgazdasági szerszámokat, kocsikat, szekereket láthatunk. A szemben álló hosszúkás ház rackahodályként szolgált egykoron, ma itt alakították ki az érdekes fotókiállítást a pillangókról. Az épület végében vannak a mosdók, mellette pedig a fűszer- és gyógynövénykertben ismerkedhetünk meg testközelből a különböző ismert és kevésbé ismert növényekkel, mint pl. levendula, kakukkfű, rozmaring, zsálya, tárkony, körömvirág, majoránna, borsikafű.

A majorban tartott nagyobb testű állatok, szürkemarhák, bivalyok, szamarak, a lehető legtermészetesebb körülmények között, a látogatók által jól megközelíthető, de biztonságos kerítéssel lezárt legelőn élnek. A kisebb jószágok, kecske, rackajuh szabadon kószálnak, csakúgy mint a baromfiudvar hangos lakói, a tyúkok, kacsák, libák, pulykák, gyöngytyúkok, természetesen állatsimogató is van. A kutyák általában kennelben vannak elzárva, főleg a méretes magyar őrzőfajták, a kuvasz és a komondor, de az árnyékban hűsölő őshonos terelőkutyákat is láthatunk, pulit, pumit és mudit.

A baromfiudvar mögötti ólakban vehetjük szemügyre a különböző színváltozatú mangalicákat, a különleges, gyapjas malacokat. A legszembetűnőbb a majorságban a rengeteg ló, mindenféle fajtát láthatunk, sportlovat, igás lovat, kocsis lovat, pónikat. A legnagyobb becsben tartott két ló, Sátán és Saci, a két gidrán ló, mely egy őshonos magyar lófajta, nemzeti kincsünk. laikusokkánt nehezen tudnánk őket beazonosítani a sok ló között, de nyugodtan kérdezzünk meg egy ott dolgozót, szívesen megmutatja, hol is legelésznek a gidránok. Ide kattintva sok érdekességet olvashatunk a különleges lófajtáról, ill. a két lovacska sztorijáról.

Májustól szeptemberig nagy népszerűségnek örvend a külön, nem olcsó belépőjeggyel megtekinthető lovasbemutató, mely igazi csikós show, trükkökkel, zabolátlan ménes vágtázással, fogathajtással, cirkuszi mutatványokat megszégyenítő alakításokkal, ostorpattogtatással. Természetesen játszótér is várja az állatok hajkurászásába belefáradt kisebbeket.

Tipp: Salföld déli oldalán érdemes felfedezni a kőtengert, ill. a falut nyugatról határoló domd, a Csönge-hegy tetején épült új kilátótoronyhoz is könnyen fel tudunk sétálni, az utat táblák mutatják.

Gyakorlati tudnivalók

Megközelítés:

Salföld északi szélén, a templomnál fekvő majort, a Balaton felől, Ábrahámhegyről, a Káptalantóti felé vezető úton érhetjük el. Az országút kikerüli a falu házait, az északi bekötőútra ráfordulva érünk a templom melletti majorság kapujához. A buszforduló környékén van néhány parkolóhely, ügyeljünk arra, hogy ne akadályozzuk a busz fordulását.

Nyitvatartás (2020):

március 14-április 30.: 9.00-17.00 óra

május 1-augusztus 31.: 9.00-19.00 óra

szeptember 1-november 15.: 9.00-17.00 óra

November közepétől március közepéig zárva.

Pénztárzárás: a bemutatóhely zárási időpontja előtt 30 perccel.

A lovasbemutató időpontjai:

Május 1-től Június 1-ig szombaton 15:00 órakor

Július-Augusztus hónapban kedden, szerdán, csütörtökön és szombaton 18:00 órakor

Szeptember hónapban szombaton 15:00 órakor

Belépő:

Felnőtt jegy: 600 Ft, diák, nyugdíjas: 500 Ft, gyermek (3-14 éves): 400 Ft

Lovasbemutató (tartalmazza a Majorba szóló belépőt is):

Gyermek (3-14 év): 2000 Ft, felnőtt jegy: 3000 Ft

Részletes információk a rendezvényekről, az egyéb lovas szolgáltatások árairól, a Salföldi major hivatalos honlapján.