A törökverő Kinizsi legendás vára

A Balaton-felvidék egyik legjellegzetesebb vára a nagyvázsonyi Kinizsi vár, mely nevét a minden csatáját győztesen megvívó legdicsőségesebb uráról, a törökverő Kinizsi Pálról, Mátyás király legendás hadvezéréről kapta.  

A vár története

Bár építésének pontos ideje homályba vész, a vár és a lakótorony a XV. század elején épülhetett az akkori földbirtokos a Vezsenyi család megbízásából.

Mai szemmel meglehetősen furcsának tűnő területre, Nagyvázsony legalacsonyabban fekvő részére épült a vár, a hely kiválasztásában szerepet játszott, hogy a Budáról Olaszország, ill. a dalmát tengerpart felé vezető fontos kereskedelmi útvonal itt ágazott le egymástól. De a legfontosabb szempont az volt, hogy közvetlenül itt a várárokban fakadt egy bővizű forrás, így ostrom idején sem kellett vízhiánytól tartani.

A Vezsenyi család kihalása után 1472-ben adományozta Hunyadi Mátyás a várat Kinizsi Pálnak, aki jelentős átalakításokat hajtott végre az erődítményen, ekkor alakult ki 48x65 méteres területe, a mély várárkok, a palota és a várkápolna.

Később a 16. századtól a Zichy család birtokába került. Az utolsó katonai összecsapás a Rákóczi-szabadságharc idején történt, majd börtönként használták a lassan pusztuló épületet, utána csak a lakótoronyban laktak kiöregedett cselédek. 1955-ben kezdődött el régészeti feltárása és helyreállítása.

A vár leírása

Az erődítménybe a rondella kapuján át jutunk be, ahol a patkó alakú bástya gyilokjárójára fel lehet sétálni. Egy bővizű forrás fut a várárokban, mely még napjainkban is a farkasvermet – amely egyedülálló hazánkban - és a víztárolót táplálja, mely a belső udvaron található. A Dunántúl leginkább egészben maradt késő gótikus lakótornya a vár négyszögletű, középkori jellegét magán viselő öregtornya a vár legjellegzetesebb látnivalója. A lakótorony kis helyiségeiben berendezett szerény kiállítások a vár egykori életét igyekeznek bemutatni. Van itt középkori börtön, őrszoba, lovagterem, sőt még árnyékszék is. A szűk csigalépcsőn feljutva, a torony tetejéről csodás kilátás tárul elénk a környező vidékre, és jól kivehető az egész erődítmény alaprajza is.

A vár legnépszerűbb látványossága, a várkápolnában található, Kinizsi Pál reneszánsz stílusú, vörösmárvány szarkofágjának fedőlapja, amely a közeli pálos kolostorból került ide.

A kőtárban találunk egy másik szép vörösmárvány síremlék fedőlapot is, ez Horváth Márk, Kinizsi feleségének második férje, emlékét őrzi.

A várbelépő ára tartalmazza a "Történelmünk nagyjai" kiállítás megtekintését is

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

8291 Nagyvázsony, Vár utca 9

Nyitva tartás:

Márc. - ápr: 10.00-17.00

Május: 09.00-18.00

Június-augusztus: 9.00-19.00

Szeptember: 9.00-18.00

Október: 10.00-17.00

November-febr.: 10.00-16.00

Belépődíjak:

Vár: 990 Ft, kedv.: 690 Ft

Reneszánszkori várjátékok:
Július 1-től augusztus 21-ig naponta 11 és 15 órakor.
4 éves korig ingyenes
Gyermek 600.-
Felnőtt 900.-

A várjátékok csak érvényes várbelépővel együtt látogatható!

Telefonszám:

(88) 264 786

06/20/2452158

http://www.kinizsivar.hu/