Vendéglátás a Káli-medencétől Szigligetig

Káli-medence, éttermek

Az egyre divatosabb Káli-medence gasztronómiája is évről-évre fejlődik, a rusztikus hangulatú éttermek konyhái egyre megbízhatóbbak lesznek, új helyek is nyílnak, a fejlődés szemmel látható.

Kővirág Panzió és Étterem

Köveskál, Fő út 9/a

Az ország talán legromantikusabb vidéki étterme, igazi magyar Provence, a rendkívül népszerű Kővirág étterem, a Káli-medence egy felújított parasztházában, rendkívül kellemes kerthelyiséggel. Rövid étlap, bisztrószerűen táblára felírt, gyorsan változó ajánlatok, minőségi, hazai alapanyagok. Igazi gyöngyszem a Balaton-felvidéken.

Főételek: 2-2500 Ft

http://kovirag.hu

Miakő étterem

Köveskál, Fő u. 25.

A Káli-medence virágzó gasztronómiájának új, ígéretes tagja a 2013 nyár végén nyitott Miakő étterem, melyet egy egyszerű falusi italbolt teljes körű átalakításával álmodott újjá a Trombitás Borház tulajdonosa, Trombitás Tamás. Hangulatos, otthonos berendezés, rövid, de változatos étlap, a szezonalitásnak megfelelően, rendkívül gazdag borkínálat, nagy terasszal.

Főételek: 2-3000 Ft

https://www.facebook.com/pages/MI-A-K%C5%90/676787792346605

Pajta Galéria

Salföld, Petőfi utca 9

Salföldön, a falu szélén, a salföldi majorhoz közel egy kis házikóban és annak hangulatos, tágas, árnyas udvarán működik az otthonos galéria-étterem kombó, Török László fotóművész portáján.

Egyszerű, rövid étlap pár fogással, mind gondosan elkészítve, friss, minőségi, hazai alapanyagokból.

Főételek: 1900 – 2900 Ft

Kerék Bár

Köveskál, Kővágóörsi út 10.

Egyszerű, családias kerékpáros pihenő a falu szélén egy elragadó kilátást nyújtó domb aljában. Frissítők, finom szendvicsek, oldott hangulat. Háztáji lekvárok, savanyúságok. Szerszámkészlet, pumpa, belsőjavító bringásoknak.

http://kerekbar.com

 

Badacsonyi vendéglátás

Badacsony gasztronómiája elsősorban a helyi borvidékre épül, a hajóállomás környékén még mindig sok a klasszikus turistacsapda, de néhány hegyoldali étterem tiszta szívvel ajánlható.

Szent Orbán Borház és Étterem

Badacsony, Kisfaludy Sándor utca 5.

Hangulatos, kellemes, árnyas, lugasos, teraszos étterem parádés kilátással a Balatonra. Autentikus, rusztikus környezet. Magyaros konyha, rövid, áttekinthető étlappal, saját nevelésű állatok húsából készült bio ételek. A hely a Szeremley Pincészet tulajdona, így nem véletlenül a pincészet saját borai dominálnak.

Hétfő, kedd szünnap!

Főételek: 2600-4900 Ft

www.szeremley.com

Borbarátok Vendéglő

Badacsonytomaj, Római út 88.

Szépen felújított házban működő vendéglő, borpince és panzió egyben. Töretlen népszerűségét egyenletesen magas színvonalú magyaros konyhájának köszönheti és korrekt ár-érték arányainak. Legnépszerűbb fogásai a fatálas ételek. Ugyanahhoz a tulajdonosi körhöz tarozik a Hotel Bonvino és a Neptun Szálló is.

Főételek: 1800-3200 Ft

http://www.borbaratok.hu

Bacchus Vendéglő

Badacsony, Kossuth L. u. 1.

A hajóállomástól 10 perc séta a badacsonyi hegyoldalban fekvő villaépületben kialakított étterem, borpince és panzió együttese. Hagyományos magyar konyha, házias ízek, napi ajánlatok. Pazar kilátást nyújtó panorámaterasz.

http://www.bacchusinfo.hu

Muskátli Vendéglő

Badacsonytomaj, Balaton út 2.

A Badacsony keleti oldalán, Badacsonytomajban, a kéttornyú bazalttemplom szomszédságában találjuk az egyszerű, kockás abroszos, családias kisvendéglőt. A hely erősségei a készételek, főleg a pacal és a marhapörkölt. Házias sütemények a saját cukrászdából.

Főételek: 1300-3800 Ft

http://www.muskatli-vendeglo.hu/

 

Szigligeti éttermek

Bakos Attila családi vendéglője

Szigliget, Iharos út 4.

Szigliget kultikus kisvendéglője, bent polgári berendezés sok régi fotográfiával, nagy cserépkályhával, kint kis terasz néhány asztallal. Magyar konyha, regionális hangsúllyal, környékbeli borok. Családias hangulat, kedves kiszolgálás.

Főételek: 2200-3000 Ft.

http://bakosvendeglo.hu/

 

Aranypatkó Vendéglő

Szigliget, Kossuth u. 17.

Hangulatos étterem Szigliget központjában, a várhegy oldalában. Hagyományos, magyaros konyha egyenletes, jó minőségű fogásokkal. Hatalmas terasz, egy részéről a Balaton is látszik. Figyelmes, gyors kiszolgálás.

Főételek: 2-3000 Ft

http://www.arany-patko.hu/

Kikötő Étterem

Szigliget, hajóállomás

Eszményi környezet a szigligeti kikötőnél, közvetlenül a vízparton, ringatózó vitorlások közt szolgálják fel a házias fogásokat. Egyszerű, megbízható konyha.

Nyitva áprilistól októberig.

Főételek: 2-3000 Ft

https://www.facebook.com/etterem.kikoto

Oszi bácsi keszegsütője

Szigliget, Strand, Soponya u.

Legendás halsütő balatoni keszegre specializálódva a szigligeti strandon, a főbejárattól balra. A fogalommá vált Oszi bácsi negyven éve süti a keszeget tengerészsapkájában. Kedélyes hangulatú, családias hely, bár nem olcsó.

Nyitva májustól szeptemberig.

Gyulakeszi Autóspihenő

Népszerű út menti büfé Gyulakeszi Tapolca felé eső végén a műút mellett. Legendás velős pirítós, melegszendvics, csülök, hurka és tipikus büfé ételek. A teraszról szép panoráma a Tapolcai-medence tanúhegyeire.

Egész évben nyitva!

Liliomkert Piac

Káptalantóti, Liliomkert

A káptalantóti Liliomkert Piac a termelői piac-őrület elindítója és legismertebb képviselője. A Liliomkertet négy éve nyitotta meg saját szántóföldjén az alapító, Harmathy Ildikó, amely azóta fogalom a termelők és a vásárlók körében.

Vasárnaponként utánozhatatlan a hangulat, sokak számára kötelező program megjelenni a piacon. Kézműves élelmiszereket, házi sajtokat, sonkákat, kolbászokat, füstölt árukat, finom nyújtott tésztájú réteseket, borokat, pálinkákat kínálnak a helyi termelők. Elég kaotikus első ránézésre a piac, nagy tömegre számítsunk.