10 vendéglátóhely, 7 tematikus hétvégi gasztrokaland Badacsonyban

Legszebb tanúhegyünk, a közvetlenül a tó partján álló Badacsony, jellegzetes koporsó alakjával, szoknyájára magasan felfutó szőlőkkel a Balaton legemblematikusabb képe, a nyári Balaton-felvidéki kirándulások kihagyhatatlan állomása. Az utóbbi években látványosan fejlődött gasztronómiája is, a főleg a kikötő körül tömörülő olcsó tömegtermékeket árusító helyeken túlnőve a valódi minőséget, igazi helyi borokat, lokális alapanyagokból készült színvonalas ételeket kínáló vendéglátóhelyek száma folyamatosan nő. A Gasztrohegy remek kezdeményezés Badacsony ősztől tavaszig történő újjáélesztésére, minden hónapban egyszer tematikus hétvégék keretében ismerkedhetünk meg tíz autentikus étterem, borászat különlegességeivel, a borvidék jellegzetes nedűivel.

Mi is az a Gasztrohegy?

Az egész évben nyitva tartó badacsonyi vendéglátóhelyek izgalmas kezdeményezése az egyedülálló hegy gasztronómiájának felfedezésére a főszezonon kívüli, októbertől áprilisig tartó, csendesebb időszakban. A vendéglátók összefogásának eredményeképp 2018 őszén indult első évadjára a Gasztrohegy, a második szezonra pedig már tökéletesen, olajozottan működik a formula, nyugodt környezetben, borról borra, fogásról fogásra járhatjuk végig a 10 résztvevő egységet. Minden hónapban egyszer, tematikus gasztrohétvége keretében várják a vendégeket Badacsony ikonikus éttermeiben, borászataiban. A 2019/20-as szezonban többek közt halas, szárnyas, vadas, malacos különlegességek vannak a központban, a vendéglátóhelyek a témának megfelelő menüvel, különlegességekkel készülnek fel a vendégek fogadására, mindenhol készül egy klasszikus Gasztrohegy menüsor, a kínált borok is nagyrészt ehhez passzolnak.

Hogyan működik a Gasztrohegy?

Többféle lehetőség közül lehet választani, a legegyszerűbb és legkedvezőbb árú a sima Gasztrohegy-jegy, melyben csupán a vendéglátóhelyek közti ingyenes közlekedésre feljogosító karszalag és egy speciális Gasztrohegy kóstoló pohár ára van benne. Tetszőlegesen tudunk kalandozni a hegyen, bármelyik résztvevő egységbe betérhetünk, megkóstolhatjuk a speciális menüsort, bort kóstolhatunk, de mindezt már a saját kontónkra. A karszalag egész hétvégén érvényes! Ár (2019/20): 1500 Ft

A második opció már jóval tartalmasabb, a bérlettel ugyancsak szabadon vehetjük igénybe a Gasztrobuszt, és poharat is kapunk, ráadásul 5 szabadon választott vendéglátóhely Gasztrohegy fogását is megkóstolhatjuk, bár a borokért külön kell fizetnünk. Időhöz nem vagyunk kötve, két napra is beoszthatjuk az enni- és innivalókat. Ár (2019/20): 11 500 Ft

A full extrás verzió a legizgalmasabb, a Gasztrokaland nevű exkluzív gasztrotúra során bennfentes, helyi idegenvezetők kalauzolásában látogatunk meg 5 különböző vendéglátóhelyet a tíz résztvevő egységből. Szinte minden esetben személyesen találkozhatunk a vendéglátókkal, tulajdonosokkal, borászokkal, szakácsokkal. Ők mutatják be a helyet, a fogásokat, kóstoltatják saját vagy a környék legjobb borait. Mondanunk sem kell, hogy a túra a legnagyobb élmény, ráadásul még a borkóstolás is benne van az árban. Elméletileg mindenhol egy pohár bor jár az ételek mellé, de a legtöbb helyen úgysem ússzuk meg a teljesebb szortiment végigkóstolását és nyugodtan repetázhatunk a legfinomabb nedűkből is. A túra természetesen időhöz kötött, szombaton 11.30-kor indul a Hotel Bonvivo elől. A csoportok létszáma korlátozott, érdemes jó előre helyet foglalni. Karszalagot is kapunk, mellyel egész hétvégén tudunk ingázni a helyek közt. Ár (2019/20): 16 500 Ft

Természetesen bármelyik vendéglátóhelyre be lehet térni és az étlapon szereplő fogásokat is megkóstolhatjuk, melyek az éttermekben nem feltétlenül csak az adott tematikára épülnek. A részletes programért a rendezvény facebook oldalát érdemes felkeresni.

A jegyeket, bérleteket a Hotel Bonvivo előtt felállított Info Point pultnál lehet megvásárolni.

Közlekedés

A karszalaggal igénybe vehető gasztrobusz 11.30 – 20.00-ig minden félórában indul a Hableány és a Pláne Borterasz közti térről. Egész órában a Kisfaludy-ház és a Laposa Birtok felé megy, óra 30-kor pedig a kissé távolabb eső célpontok felé mehetünk vele, a Borbarátok vendéglő után a Tóti-hegy oldalában fekvő Tölgyes Kúria, majd a badacsonyörsi Vánkos a cél.

Taxi szolgálat is igénybe vehető, Badacsony Taxi: 06/30/602-6963

A Gasztrohegy résztvevő vendéglátó helyei

A 10 egységből 5 egymás mellett helyezkedik el, pár perc séta távolságra a kikötőtől, kettő fent a hegyen, egy kissé távolabb a Római úton, a Vánkos a szomszédos településen, Badacsonyörsön, míg a Tölgyes Kúria a legmesszebb a központtól, a Káptalantótiba vezető út melletti Rizapusztán.

Hotel Bonvino Wine & Spa 

A kozmopolitának hangzó név Badacsony egyik legnépszerűbb szálláshelyét takarja, mely egyszerre színvonalas borhotel gazdag spa részleggel és rendkívül gazdag választékú borbárral. Az önmagát a bor, aktivitás, wellness trióval meghatározó hely az alfája a Gasztrohegy eseményeknek, előtte áll az információs pult, ahol a karszalagokat, bérleteket lehet megvenni és itt lehet jelentkezni a gasztrotúrákra is, melyek szombatonként innen indulnak. A 2020 februári, Disznóságok tematikájú eseményre igazi klasszikus disznóvágásra emlékeztető fogásokkal, tejfölös savanyú pejsli levessel és velős sertésmájjal készültek.

Hableány étterem 

2019 nyarán nyitott újra a Badacsony kultikus helye, mint egyfajta multifunkciós tér, ahol a bisztró jellegű étterem mellett borbár, vinotéka, hely- és családtörténeti kiállítás és nem mellesleg a Laposa család ultramodern borászata is helyet kapott. A jól sikerült belső design legfőbb jellemzője, hogy az étteremből üvegfalakon keresztül rá lehet látni a hatalmas tartályokra, mint egy látványpincészetre. Az átalakítás szépen kicsinosította a Hableány ikonikus teraszát, mely az 1963-ban épült épület jelképe. A gasztrotúrán résztvevők rövid üzemlátogatáson ismerkedhetnek meg a borászati technológiákkal. A konyha nem rest kísérletezni, februárban többek közt, malacfülsaláta kellette magát a vendégeknek.

Pláne Badacsony borterasz 

Az egész évben nyitva tartó, egy régi, érdekes alakú egykori borozóból átalakított borterasz a Gasztrohegy talán legbarátságosabb, legközvetlenebb állomása. Óriási, alapos gonddal, hozzáértéssel és egy nagy adag szeretettel összeállított borválasztékkal, remek borkorcsolyákkal, kitűnő kávéval, jó zenével a legfiatalosabb pont Badacsonyban, esténként sokszor felpörög a buli. A teraszon van a hangsúly, a kis épületben elég szűkös a tér, a kinti, súlyos székekben órákig el lehet üldögélni, kóstolgatni a számos, ismeretlenebb, kisebb, feltörekvő pincészetek különlegességeit. A februári rendezvényen azért a kókuszos disznóparéjmag desszerttel is hozták a tőlük megszokott formabontást.

Tilia Borvendéglő 

A Bonvino feletti sárga színű, tetszetős régi villában üzemelő Hotel Neptun modern stílusú, bazaltkövekkel kirakott pincéjében rendezték be a Tilia Borvendéglőt, melynek konyhája elsősorban a vadételekre specializálódott. Színvonalas borlapjukon a badacsonyi borászok új generációjának borai dominálnak, a Disznóságok tematikán a csornai töltött paprikás, szűzpecsenyéből juhtúrós palacsintával igazi telitalálat volt.

Istvándy Borműhely 

Ugyancsak Badacsony szívében, a Hotel Neptuntól kissé feljebb, a Római út hegy felőli oldalán áll az 1900-as évek elején épült villában, 2014-ben kialakított borpince, ill. terasz. A szimpatikus Istvándy család központi birtoka a Tóti-hegy nyugati lejtőin húzódik, a szőlőültetvények mellett intenzíven foglalkoznak mangalicákkal is. A badacsonyi Borműhely panorámás terasza, hangulatos, boltíves pincehelyisége biztos pontja a Gasztrohegy eseményeknek, melyeken aktívan részt vesz a borászat vezetője, a lelkes lokálpatrióta, Istvándy Gergely is, az első osztályú konyhát pedig testvére, Csilla viszi. Februárban a saját farmról származó mangalicapecsenye házi tarhonyával és kelbimbóval sokak szerint a Gasztrohegy legfinomabb fogása volt. A magas minőségű, autentikus badacsonyi borok, főleg a kéknyelű tételek sokáig marasztalják a vendégeket a kellemes teraszon, amit a választékos jazz zene tesz még felejthetetlenebbé.

Kisfaludy-ház Étterem és Borterasz 

Badacsony legismertebb épülete, a magasan a tóra néző hegyoldalban álló nádfedeles barokk stílusú épület egykoron Kisfaludy Sándor présháza volt, itt élt szerelmével, Szegedy Rózával. A már régóta a hegy emblematikus vendéglátóhelyének számító étterem legutolsó felújítása óta reneszánszát éli, konyhája harmonikusan egyesíti a helyi tradíciókat a modern technológiával, borlapját uralják a helyi tételek. A hatalmas, árnyas teraszról nyíló legendás panoráma teszi fel a koronát a nagymúltú étteremre. A Disznóságok hétvégéjén példásan elkészített sertéspofa sörös-kakukkfüves mártásban burgonyalepénnyel, gyökérzöldségekkel várta a hegyre felérkező vendégeket.

Laposa Birtok 

A Kisfaludy-háztól kissé lejjebb, a Badacsony déli lejtőit uraló szőlőültetvények tetején épült, lenyűgözően stílusos, csodás panorámájú borterasz egész évben, minden nap nyitva áll a vendégek előtt. A tradicionális, helyi szőlőfajtákból készített friss, illatos boraik méltán népszerűek, a jó ütemben terjeszkedő borászat szőlői a környék tanúhegyeinek lejtőin sorakoznak. Itt a birtok központban a teljes szortimentet végigkóstolhatjuk, a szezonális, helyi alapanyagokból készült borkorcsolyák, hidegtálak méltó társai a zamatos Laposa boroknak. A Disznóságok hétvégéjén hagymás vér és citromos kolbász csigázta a vendégek ízlelőbimbóit.

Borbarátok Vendéglő 

Badacsonytomaj felé, a Római úton áll a klasszikus házias konyhát vivő Borbarátok Vendéglő patinás intézménye, mely saját családi pincészettel is rendelkezik. A vendéglő felett kis panziót alakítottak ki, pár lépésre pedig a dédnagypapa pincéjében, a Fata pincében nyílik borkóstolási lehetőség. Az 1989 óta töretlen népszerűségnek örvendő étterem igazi ízes vidéki tányérjairól nevezetes, a februári Gasztrohegyen préselt malaccsászár és konfitált süldőpofa biztosította a kellő kalória bevitelt.

Vánkos Panzió 

A Badacsonyörs központjában álló 100 éves, rusztikus stílusú, pasztellszínű zsalugáteres épület 2017 óta, felújítva, Vánkos néven lett nagy kedvenc. A romantikus belső, a hangulatos veranda, a remek sütemények, a kitűnő kávé mellé nemrég a meleg ételeket is kínáló konyha is felsorakozott. Természetesen a környék jellegzetes borait is megtaláljuk az ízlésesen összeállított borlapon. Az épület nagy műgonddal felújított „vintage” stílusa visszaköszön a felső szinteken kialakított romantikus szobákban. A malacos Gasztrohegyre készített rendhagyó rántott kocsonyájuk a legmeghökkentőbb tétel volt a menüsoron.

Tölgyes Kúria 

A 10 állomásos Gasztrohegy rendezvény legtávolabbi pontja a Tóti-hegy nyugati lejtőin, Rizapusztán, a millennium évében, 1896-ban épült Tölgyes Kúria játékfilmbe illő, gyönyörűen felújított épülete. A nyugodt, exkluzív környezet, a helyi alapanyagokból dolgozó, modern technológiájú, hagyományos ízvilágú konyha, az elegáns étterem mindenképp megéri a látogatást. A februári Disznóságok tematikájú Gasztrohegyre igazi fúziós tányérokkal álltak elő, savanyú burgonyaleves francia csülökkel, kelbimbóval és tárkony olajjal, majd árpás májas hurka, lassan főtt curry-s babbal és köményes naan kenyérrel szerepelt a menüsoron.

Felső kép: Szindbád az utazó