Pincészet borkóstolóval, arborétum, tanösvény és ökojátszótér

Badacsony tanúhegye mellett, az Örsi-hegy oldalában fekszik a Balaton-felvidék egyedülálló, multifunkciós úti célpontja, kedvelt kirándulóhelye, a generációk óta családi gondozásban álló Folly-arborétum. Az elsősorban a különleges fenyőfélékről ismert kert ma már valódi turistakomplexummá fejlődött, melyben az ismeretterjesztés mellett a szórakoztatás és a gasztronómia is fontos szerepet kap. A példásan kialakított létesítmény, csodás balatoni panorámájával, minden évszakban gyönyörű növényritkaságaival, kitűnő, helyben készült badacsonyi boraival, finom ételeivel, gazdagon felszerelt, különleges játszóterével korosztálytól függetlenül kihagyhatatlan balatoni kirándulás.

A Folly-arborétum rövid története

A történet egészen a XIX. század közepéig nyúlik vissza, amikor Csigó Pál parlamenti képviselő szőlőt telepít az Örsi-hegy oldalába, majd veje, dr. Folly Gyula orvos az 1900-as évek elején a szőlők feletti, meredek, nehezen megművelhető területre különböző egzótákat, azaz a környéken nem honos fafajtákat, elsősorban fenyőféléket telepít. Ez az eredeti terület lett a mai kert magja, az Öreg-arborétum. A mai, immár negyedik generáció dédnagypapája rengeteg szubtrópusi és mediterrán fajtát ültetett a sajátos, meleg, széltől, fagytól védett mikroklímájú hegyoldalba. Miután az első világháborúban sajnálatosan fiatalon elhunyt Folly Gyula, a két világháború közötti időben megállt az arborétum fejlesztése.

Az alapító, ugyancsak Gyula névre keresztelt, közgazdász végzettségű fia, a második világégés után lelkesen látott neki a hagyaték feltámasztásának, a történelmi nehézségek ellenére, szőlőiket államosították, a család kuláklistára került, az 1950-es évektől kezdve folyamatosan gyarapodott az állomány, bővült a magánarborétum. Az 1960-as, 70-es években került sorra a mai arborétum eszenciáját is adó cédrus és ciprus fajták telepítése. Az 1970-es évektől már az unoka, az agrármérnök ifj. Folly Gyula fejlesztette tovább a botanikus kertet, díszfaiskolát is létesített és nagyban növelte az állomány fajtagazdagságát. A rendszerváltás után, nem kevés vita árán, végül 1995-től került vissza a teljes terület a család birtokába. 1997-ben a Nemzeti Park fokozottan védett területté nyilvánította a parkot, mely napjainkra 5 hektáros, a látogatók előtt nyitva álló arborétummá fejlődött.

Ifj. Folly Gyula 2011-es halála óta immáron a család negyedik generációja, Folly Réka és családja viszi tovább a hagyományokat. Réka nevéhez fűződik a borászat felfejlesztése, a palackozás és az arborétum látogatóbaráttá alakítása. A fáradhatatlan munka gyümölcse a 2017-ben, a tanösvény kategóriában elnyert „Az év ökoturisztikai létesítménye” díj.  2019 tavaszán nyílt meg a család egykori, 160 éves lakóházában az étterem és a felújított látogatóközpont.

A Folly-arborétum látogatása

A Badacsonyörs felett, az Örsi-hegy déli lejtőin, a Bagoly-kő védettségében fekvő arborétum a Kápolnavölgyi úton található, az út túloldalán kialakított füves részen a Balaton egyik legszebb panorámájú parkolójában hagyhatjuk az autót. A kaputól aszfaltút vezet a pár lépésre álló nádfedeles fogadóépülethez, ahol a kassza mellett mosdókat is találunk. A mögötte fekvő, nagy nyitott térség a gyakori rendezvények központi területe, a remek ökojátszótér különböző elemei is itt vannak szétszórva, szerencsére van elég hely a rohangálásra is. Csúszda, fészekhinta, mókuskerék, örök balatoni panorámás csúszó drótkötélpálya, minden mi gyerek szem-szájnak ingere.

Balra az út végén áll a gyönyörűen felújított, autentikus helyi stílusú, 160 éves épület, mely egykoron a Folly család lakóházaként szolgált, 2019 óta magas színvonalú étterem, panorámás terasszal és még egy látogatóközpont, rendezvényterem is működik falai között. A családi szőlőültetvények, közel 5 hektár nagyságban az épülettől nyugatra, ill. délre a tó felé lejtő oldalban sorakoznak. Az arborétum a ház feletti hegyoldalban fekszik, a bejáratnál kapott térképes brosúra segít eligazodni az ösvényekkel, sétautakkal sűrűn átszőtt, teraszos, néhol meredek terepen.

A botnádligetbe beépült fémcsúszda felett indul egy kanyargós pallósor, mely felvezet az arborétum központi részére, egy mamutfenyőligeten keresztül az Öreg-arborétum régi fenyőfáihoz. Az arborétum elsősorban a nyitvatermőkről, vagyis a fenyőfélékről, tűlevelűekről nevezetes, mintegy 400 különböző fenyőféle és vagy 200 lombos fa és cserje él és virágzik a kertben. A sűrűn található, informatív, közérthető nyelvű táblákról rengeteget tudhatunk meg az arborétum fáiról. A Folly Arborétum hazánkban a cédrus telepítések pionírja volt, emellett a világ mind a 25 ciprus faja is helyet talált az arborétumban. Boróka fajtákból sincs hiány, de hatalmas, tiszteletet parancsoló jegenyék és más magashegységi fajták is szép számmal láthatók, a látványos, hosszú tűjű ázsiai fajták pedig nagy kedvenceink.

Különleges látvány az óriástobozú, Kaliforniában őshonos fenyő, ananász nagyságú tobozaival, vagy a romantikus csüngő cédrusok, de a csodás himalájai cédrus is szemet gyönyörködtető. Ahogy egyre feljebb kanyargunk a gondozott ösvényeken, úgy tágul a balatoni panoráma, melyet teljes nagyságban a kert legmagasabb pontjára épített, sajátos, tobozra hajazó alakú kilátótoronyból élvezhetünk. Szépen látszik a Badacsony, a túlparton pedig a fonyódi kettős kúp vonzza a szemet, a tó színének változása pedig csak hab a tortán. A kilátó környékén már igazi erdőben vagyunk, a kert össze is nőtt az Örsi-hegyet borító vadonnal.

A Folly borászat és a gasztronómia

Az arborétum környéki szőlőbirtokon már hosszú ideje folytat a család termelést, pár éve boraik palackozva is kaphatók, a címkén stílusosan egy cédrus sziluettje látható. A legfontosabb szőlőfajták az olaszrizling, a rajnai rizling, a kéknyelű, a muscat ottonel, a szürkebarát és a budai zöld. Boraik nagyrésze reduktív eljárással készül, de vezető termékük, a szürkebarát és olaszrizling háziasításával készült Cédrus hordóban érlelődik. Másik kedvenc cuvéjük a friss, gyümölcsös Boróka.

A bornemisszákat sem éri csalódás a birtokon, hiszen az elképesztően finom kézműves szörpválaszték telitalálat, olyan ínyencségekkel, mint a fenyőrügyszörp vagy a gyömbérszörp, de a különböző fahéjas változatok is népszerűek. A 2019 tavaszán nyitott étterem bisztró jellegű tányérokkal, szezonális különlegességekkel, badacsonyi ízvilággal várja a vendégeket, a különálló grillterasz pedig klasszikus street food ételeket kínál, természetesen hamburgert is.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Folly Arborétum, Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25.

Telefon: +36-70-333-2569

Megközelítés:

A part menti 71-es főútról, Ábrahámhegy után, jobbra kanyarodunk a Kápolnavölgyi útra, mely felvezet az arborétum előtti parkolóhoz, táblák is segítenek a tájékozódásban. Badacsonyörs felől pedig, a strandnál, a Kemping útra fordulunk, majd jobbra a Mandulás út, Arborétum út visz fel a Kápolnavölgyi útra, itt is vannak útjelzőtáblák.

A legközelebbi buszmegálló, a 71-es úton, a badacsonyörsi strandnál van, a vonattal érkezők előtt egy kiadósabb séta vár, Ábrahámhegyről a Piros sáv jeleket követve 3 km a Folly arborétum bejárata, míg Badacsonyörsről kb. 1800 méter séta, a Szőlő utca, Mandulás út, Arborétum út útvonalon.

Nyitvatartás:

Az aktuális nyitvatartási időkért és a belépőkért katt ide!

Július 1. - augusztus 28.: minden nap 9.00 - 22.00

Szeptember

Vasárnap – csütörtök: 10:00-19:00

Péntek - szombat: 10:00-22:00

Belépő:

Nyári főszezon

Felnőtt:2.500 Ft, gyermek (6-18 év): 1900 Ft
Családi (2 felnőtt + 2 vagy több tanuló): 7.000 Ft
Kóstolós belépő, kiegészítő jegy - 3x0,5 dl bor + borkorcsolya: 2.500,- HUF

Rendezvények

Folyamatosan tartanak különböző tematikájú eseményeket egész évben, olyan is van, melyre ingyenes a belépés, az aktuális rendezvényekről, ajánlatokról friss infók az arborétum facebook oldalán.

Ide kattintva pedig a Folly Arborétum és Borászat hivatalos, webshoppal is ellátott honlapját találjuk.