Árpád-kori gyöngyszem

A Balaton-felvidék legszebb román stílusú falusi temploma Felsőörsön, Veszprém és Alsóörs között található a falu közepén, egy kis magaslaton.

A XIII. század elején épült lila-vörös kőből, és ez a román stílusú, Árpád-kori jelleg szinte semmit sem változott az évszázadok során.

A templom története

A hatalmas, vörös homokkő templom a XIII. században a tatárjárás után épült, valószínűleg spanyol mintára. Elsőként kváderkövekből rakott tornyát emelték még a század elején, majd a többi része az 1250-es, 1260-as években épült. A hajó gótikus boltozata a XIV. század második feléből való. A török időkben megrongált épületet Padányi Bíró Márton, a későbbi veszprémi püspök, itteni prépostsága idején állították helyre, és a kor ízlésének megfelelően részben barokk stílusban átépítették a XVIII. század közepén.

A templom leírása

A templom legértékesebb és legszebb része tornyának gazdag architektúrájú homlokzata. A timpanonos oromzatú, bélletes kaput kétoldalt pillérek, figurális faragású oszlopok díszítik. A homlokzat különleges dísze a második szint három, oromzatos, félköríves, egymástól kettős csomóval elválasztott ablaka. Ezek az ún. Herkules-csomók –melyek hazánkban ezen kívül csak Pannonhalmán fordulnak elő – bizonyítják a templom ősiségét, a démonok elleni védekezést szolgálták.

A templom berendezése barokk kori, figyelemre méltó a szép paraszt barokk főoltár és a szószék. A templom háromhajós, nagyon szép a főhajó a vörös kőből készült diadalívvel és a fehér pillérekkel ill. falakkal. A barokk kori orgonán nyaranta hangversenyeket is rendeznek.

Nyitva tartás: Előzetes bejelentkezéssel látogatható, nyáron gyakran nyitva van, de a biztonság kedvéért először telefonáljunk.

Telefon: 06/87/577-211; 06/87/447-013

Cím: 8227 Felsőörs, Batthyányi tér 3.

Megközelítés: Alsóörstől 4 km a veszprémi úton. Veszprémtől 9 km, Csopak felé a 73-as úton, majd 2 km után balra Alsóörs felé.