Egy falu - három középkori templomrom

A Balaton-felvidék leghangulatosabb templomromjait Dörgicsén találjuk. Ráadásul mindjárt három Árpád-kori templom maradványa is tanúskodik a régmúlt időkről. A három településrész ma is jól elkülönül egymástól.A három romból Alsódörgicse temploma a leglátványosabb, elsősorban csodálatos fekvése és magas tornya teszi a legnépszerűbb célponttá. A felsődörgicsei rom építészetileg a legérdekesebb, míg a kisdörgicsei templomrom a legszerényebb és a legkisebb a három közül.

Alsódörgicsei templomrom

Az eredetileg Boldogasszonydörgicsének nevezett falu temploma a XIII. században épült, 1268-ban említi először írás. Túlélte a török időket is, a XVIII. században még újjáépítették, az 1700-as évek közepén még használatban volt, majd a XIX. század elején pusztult el végleg.

Tornyának 22 méter magas falai messziről látszanak. Hatalmas oromzatú, egyhajós templom volt, szentélyének északi oldalán sekrestyével. Háromemeletes tornyának alsó szintjén boltozott kegyúri karzat volt, legfelső emeletén három ikerablak nyílt, melyek ma is láthatók. Tornyának jelentős része és hajójának alapfalai, ill. oldalfala még ma is áll. A hajdan a templom mellett álló kolostorból szinte semmi nem maradt fenn.

A Gernye-hegyen álló templom elől parádés kilátás nyílik a Balatonra, a szépen rendben tartott pihenőhelyen, tűzrakóhely, padok, asztalok teszik kényelmessé a piknikezést, szalonnázást.

Felsődörgicsei templomrom

Az akkortájt Szentpéterdörgicsének hívott falu központjában az evangélikus templom mögött találjuk az idővel dacoló, tatárjárás előtt épült templom romjait. A már 1231-ben írott formában említett templom a török időkben pusztult el. Különlegessége, hogy kettős templom volt, egybeépült két hajóval és két szentéllyel. A déli templom falai majdnem az eredeti magasságig megmaradtak, az északi templomot csak az ásatások során tárták fel. A magyarázat nagyon egyszerű, a templomot úgy nagyobbították meg, hogy egyszerűen hozzáépítettek egy másikat. A bejárat az új déli templomba volt. Ezt a kettősséget a romokon is jól láthatjuk.

A romokat szépen konzerválták, a templom mellett egy levendula ültetvényt találunk ajándékbolttal.

Kisdörgicsei templomrom

Az egykori Kisfaluddörgicse egyhajós templomának maradványai a legkisebbek a három rom közül. Elbűvölő környezetben, a falu szélén, egy nagy réten találjuk a picinyke templomot. Déli oldalfala, három apró boltíves ablakkal, ennyi maradt meg az utókornak a XII. században épült Árpád-kori templomból.

Gyakorlati tudnivalók

A templomromok szabadon látogathatók.

Megközelítés

Alsódörgicse: Balatonakalitól 3 km-re, Dörgicse határát jelző táblánál jobbra fordulva a domb tetején már messziről látszik a templomrom.

Felsődörgicse:  Balatonakali felől átmegyünk Alsódörgicsén, majd jobbra fordulunk a Vászoly felé vezető útra, a templomromot az evangélikus templom mellett találjuk.

Kisdörgicse: Felsődörgicse felől érkezve a buszmegállónál balra fordulunk, majd a második utcán ismét balra, és az utca végén hagyva a kocsit, 2 perc séta a templomrom, vagy a temető előtt a földútra kanyarodva balra egyenesen a templomromhoz érünk (sáros időben nem ajánlott).