Rövid túra a Balaton-felvidék látványos mészkő szurdokába

A Balaton-felvidék egyik legbájosabb települése, a három falurészből álló Dörgicse három középkori romtemplomán kívül egy csodás természeti látnivalót is kínál, az impozáns sziklaformációiról nevezetes Kű-völgy könnyű, rövid túrával járható be. Az alsódörgicsei romtemplomtól induló körtúránk rövid, de nagyon változatos, hatalmas sziklafalak, régi temető, barokk kőhíd, idilli rétek tarkítják a gyerekekkel is könnyen bevállalható kirándulást.

A túra hossza: 5,2 km

A túra időtartama: 1,5 – 2 óra

Szintkülönbség: 120 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont:

Dörgicse, alsódörgicsei romtemplom alatti parkoló. A 71-es főútról Balatonakalinál térünk a Dörgicsei útra, mindjárt a falu elején jobbra kanyarodunk a Gernyei utcára, ahonnan már látható a romtemplom, a kanyarnál vannak szabadon használható parkolóhelyek.

A túra jellege:

Rövid, könnyű körtúra jól jelzett turistautakon, ösvényeken, a túra végén jelzetlen murvás úton. Gyerekekkel is bátran teljesíthető, változatos kirándulás.

Tipp:

A körtúra kibővíthető mindhárom romtemplom meglátogatásával, a felsődörgicsei rom kb. 200 méteres kitérő a Piros jelű úton, a kisdörgicsei pedig 350 méterre van a barokk kőhídnál lévő pihenőhelytől. Részletes infók a templomokról ide kattintva.

dorgicse-terkep.jpg

Térképkivágat: Balaton 1:40 000 (Cartographia)

A túra leírása

A kis parkolóból a Piros jelzésű úton megyünk fel az alsódörgicsei templomrom impozáns falmaradványaihoz, a tágas, lejtős réten tűzrakóhelyek, pihenőhelyek hívogatják a kirándulókat. A Balaton felé nyíló csodás panoráma kiélvezése után, keressük meg a romtemplom mögött, az erdőbe bebújó P jelzésű ösvényt, melyen leereszkedünk a temető széléhez, ahol jobbra fordul jelzett utunk. Érdemes benézni a jobbra elterülő régi temető XIX. századi sírkövei közé, az erdő lassan meghódítja az árnyas hegyoldalban fekvő egykori sírkertet, romantikus, elmélkedésre kitűnő hely ez az elfeledett környék. A Piros jelű út rövidesen az erdő szélén, egy szántóföld, majd levendulás mellett visz el, cserjés területen átvágva érünk ki egy kereszteződéshez, innen tehetünk a szép felsődörgicsei templomromhoz kitérőt balra, a Piros jelű úton. A körtúra útvonalán maradva, pár lépést jobbra teszünk, majd balra fordulunk a Sárga sáv jelzésű turistaútra.

A Levendárium kiterjedt levendulamezője mellett visz utunk, majd S jelzésű ösvényünk behatol az erdő fái közé, és felkapaszkodik a Kű-völgy peremén húzódó sziklaalakzatokhoz. Hangulatos utunk egyre nagyobb, mohalepte sziklák közt kanyarog, majd megjelennek az első nagyobb sziklaformációk. A leglátványosabb szakasz egy várfalszerű, hosszú sziklafal tövében visz, szép időben gyakran találkozhatunk itt sziklamászókkal, kedvelt gyakorlóterepnek számít a viszonylag könnyen mászható mészkősziklafal. Kisebb barlangnyílások, fülkék tagolják a mészkőbástyákat. Utunk lejteni kezd, köves terepen érünk ki a szurdokszerű völgyből, rövidesen kibukkanunk az erdőből egy pihenőhely közelében, a Dörgicse – Vászoly közti országút mellett.

A műút túloldalán induló S+ jelű úton elindulva, majd az első elágazásnál jobbra tartó jelzetlen szekérúton érhetünk el a már messziről látható kisdörgicsei templomrom szerény maradványaihoz.

Körtúránk jobbra a S jelzésű úton folytatódik, átmegyünk a barokk korból származó, egylyukú kőhídon, fiatal erdőben enyhén emelkedő ösvényünk egy romos, graffitivel díszített betonkunyhó mellett ér ki egy hajdani kőbánya udvarára. Hatalmas kőtömbök mellett gyaloglunk, megkerüljük a tőlünk jobbra emelkedő Kő-hegy jellegtelen magaslatát, és pár perc alatt kiérünk egy idilli fekvésű, magányos fákkal, bokrokkal pettyezett rét szélére. Jobbra fordul S jelű utunk, átmegyünk a rét túlsó szélére, ahol élesen balra fordulva vágunk át a vadvirágos mezőn. Az Öcs-hegy keleti oldalában ismét betérünk az erdőbe és hamarosan elágazáshoz érünk. A Sárga sáv jelzésű turistaút balra fordulva folytatódik tovább a sorompóval lezárt szekérúton, mi pedig jobbra térünk a jelzetlen, de jól követhető, széles földútra.

Az erdőből kiérve, szőlők, gyümölcsösök közt megyünk tovább, szép kilátás nyílik útközben a Balaton víztükrére, majd a Becce dűlő murvás útján érünk vissza kiindulási pontunkra, az alsódörgicsei templomromhoz.