Balatonfüred

Éttermek

Balatonfüred egyértelműen a Balaton északi partjának fővárosa, és ez a tétel a gasztronómiára is igaz. Óriási választék, az autentikus csárdától a modern bisztrón, az exkluzív éttermen át a klasszikus Balaton parti vendéglátóhelyekig. Az árszínvonal fővárosi, ne legyenek illúzióink. A Balaton legszínvonalasabb parti korzóján, a Zákonyi sétányon egymást érik a szebbnél szebb, divatos éttermek, de a reformkori városrész is felvette a versenyt nemrég nyitott színvonalas helyeivel.

Baricska Csárda

Balatonfüred, Baricska dűlő, a 71-es főút mellett (a SHELL benzinkút bejáratánál található bekötőúton lehet megközelíteni)

A veszprémi Chianti étterem tulajdonosa által 2013 nyarán újranyitott Baricska Csárda ma Füred első számú gourmet étterme. A Baricska sikerrel ötvözi a csárda hagyományait az új konyhatechnológiákkal. Pár percre a parttól, ősszőlők között, a hegyoldalban, vadszőlővel befuttatott teraszon ülve lehet csodálni a kilátást, élvezni a minőségi, hagyományos csárdaételeket.

Nyitva: csütörtöktől vasárnapig!

Főételek: 2900 – 4900 Ft.

http://baricska.hu/

Sparhelt Bisztró

Balatonfüred, Szent István tér 7.

Hangulatos, modern bisztró látványkonyhával, rövid étlappal. Egy társasház földszintjén a vörös templommal szemben találjuk a 2013 augusztusában nyílt nagyreményű helyet. Osztályon felüli alapanyagok, tehetséges német séf, tökéletes szerviz.

Főételek: 2900 – 3900 Ft

https://www.facebook.com/bistrosparhelt

Koloska Csárda

Balatonfüred, Koloska-völgy (Az arácsi városrész központjából a Béke utca vezet a kiépített út csárdáig)

Idilli erdei környezetben, a népszerű kirándulóhely, a mesés Koloska-völgy bejáratánál fekszik a nagy, árnyas kerthelyiséggel rendelkező autentikus, nagy hagyományú csárda. Klasszikus magyaros csárdaételek, kitűnő borválaszték, esténként cigányzene.

Nyitva tavasztól őszig.

Főételek: 2200 – 4600 Ft

http://www.koloskacsarda.hu/

Borcsa Étterem

Balatonfüred, Tagore sétány

Töretlen népszerűségnek örvendő füredi intézmény a parti sétányon, a strand közelében. Balatonra néző kerthelyiség, grillételek, pizzák, megbízható minőség.

Főétele: 1800 – 4500 Ft

http://www.borcsaetterem.hu

Franciska Grill

Balatonfüred, Vázsonyi u. 42. (a Balatonszőlős felé vezető műút mellett)

Családias hangulatú, tágas, árnyas  grillkert, hagyományos, sok meglepetést nem okozó fogásokkal, jó ár-érték aránnyal. Főleg roston sült, rántott, töltött húsokkal.

Nyitva tavasztól őszig!

Főételek: 1900 – 4600 Ft

http://www.franciska-grill.hu

Arany Csillag Pizzeria

Balatonfüred, Zsigmond u. 1.

Nagy helyi kedvenc ez a 71-es főút mellett lévő ház aljában kialakított olasz tésztákra és pizzákra specializálódott kis étterem árnyas, nem túl nagy terasszal. Korrekt árak, átlagos pizzák, egyenletes minőség, jó szerviz.

Főételek: 1400 – 3600 Ft

http://www.aranycsillagpizzeria.hu/

Muskátli Borozó (Hatlépcsős)

Balatonfüred, Jókai utca 30.

A mindenki által csak hatlépcsősnek hívott tradicionális, igazi retro borozó első számú vonzereje a velős pirítós. Jól esik mellé a fröccs, de a többi ételt nem merjük tiszta szívből ajánlani. Autentikus balatoni hetvenes évekbeli feeling.

Kredenc Borbisztró

Balatonfüred, Blaha Lujza utca 7.

Balatonfüred reformkori városközpontjának közepén nyílt a hangulatos borozó és bisztró kombinációja. Környékbeli borok, borkorcsolyák, sajtok, mártogatósok, hétvégenként élő jazz zene. Nagyvárosi életérzés a Balaton partján.

https://www.facebook.com/pages/Kredenc-Borbisztró/186776784676475

 

Cukrászdák, kávéházak

Balatonfüred mindig is híres volt békebeli hangulatot árasztó, patinás cukrászdáiról, az utóbbi években a kissé megkopott helyeket is újra nyitották, kifényezték, a régiek is folyamatosan beragyogják a Balaton északi partját. Nehezen vitatható, hogy Balatonfüred a cukrászdák városa.

Bergmann Cukrászda

Balatonfüred, Petőfi Sándor utca 64.

Balatonfüred, Zsigmond u. 1.

A város leghíresebb cukrászdája két helyen is várja az édesszájú vendégeket, a nagyobbik üzlet a 71-es főút mellett egy villaépületben tágas terasszal, saját parkolóval, míg a városhoz közelebbi a Zsigmond utca és a 71-es út sarkán található. Mindkettőt a békebeli, polgári enteriőr jellemzi. Kizárólag helyben készült cukrászsüteményei, fagylaltjai, pogácsái elengedhetetlen kellékét képezik a balatonfüredi tartózkodásnak.

A Petőfi utcai üzlet hétfőn és kedden zárva, míg a Zsigmond utcai szerdán és csütörtökön nem nyit ki!

http://www.bergmanncukraszda.hu

Karolina Kávéház

Balatonfüred, Zákonyi F. sétány 4.

A központi parti sétány belső, Balaton felőli udvarában található a város egyik legjobb cukrászdája a méltán közkedvelt Karolina Kávéház. Az amúgy sem gyenge füredi cukrászda kínálatból kiemelkedő Karolinában első osztályú, minőségi házi süteményeket, kitűnő szendvicseket, helyi borokat, pálinkákat kínálnak. A szomszédban nyitottak a tulajdonosok egy Speiz nevű csemegeboltot, ahol kézműves lekvároktól befőtteken, csokikon át az italokig sok minden megtalálható.

http://www.karolina.hu/

Kedves Cukrászda

Balatonfüred, Blaha Lujza u. 7.

A hajdani patinás cukrászdát Dobai András, a Kredenc tulajdonosa nyitotta és gondolta újjá 2013 tavaszán. Eszméletlen finom házi sütemények, békebeli hangulat, a nyugalom szigete a pezsgő fürdővárosban.

https://www.facebook.com/KedvesCukraszda

Árpi Bácsi rétese

Balatonfüred, Ady Endre u. 41.

Hagyományos, kézzel nyújtott rétesek isteni töltelékekkel. A fő profil a környékbeli, jobb vendéglátóhelyek ellátása, de az üzletben is megkóstolhatók a rétesek. Hétfőn és vasárnap zárva, szombaton csak délelőtt van nyitva, de más napokon is 17 órakor már bezár.

http://www.arpi-retese.hu/

 

Tihany

Éttermek, cukrászdák

A tihanyi Ófalu még mindig tele van igazi turista csapdákkal, csoportokra szakosodott „vendéglátó” intézményekkel, de azért nem lehetetlen jó, egyenletes minőségű konyhát találni. Az árak a kilátással párhuzamosan emelkednek.

Miska Pince

Tihany, Kiserdőtelepi u. (a Belső-tó felé vezető úton)

Autentikus magyaros csárda hangulat egy rusztikus nádfedeles házikóban. A nyugodt kerthelyiség üdítő a tihanyi óváros nyüzsgésétől távol. Klasszikus magyaros fogások, hatalmas adagok, korrekt árak.

Főételek: 1700 – 2700 Ft

http://www.miskacsarda.hu/

Ferenc Pince

Tihany Cser-hegy 9.

Tihany talán legjobb étterme, minőségi alapanyagokból készült széles magyar és nemzetközi fogásokkal, impresszív, elsősorban Balaton-felvidéki, főleg füredi, csopaki  borkínálattal. A tihanyi Ófalutól jó egy kilométerre a rév felé, a hegyoldalban épült hangulatos csárdaépülethez lenyűgöző kilátású terasz is tartozik. Saját pincészete is van. A balatoni halászlét mindenképpen kóstoljuk meg.

Nyitva egész évben.

Főételek: 2-3500 Ft

http://ferencpince.hu/

Karolina Fűszerkertje étterem (Echo Residence Hotel étterme)

Tihany, Felsőkopaszhegyi út 35.

A tihanyi Ófalutól a rév felé nagyjából félúton balra ágazik le a Felsőkopaszhegyi út, annak végében találjuk a modern építésű apartman-szálló minden igényt kielégítő, első osztályú éttermét. Modern magyaros konyha kitűnő, mindig friss alapanyagokból, tökéletes kiszolgálással. Fantasztikus kilátás a teraszról.

Főételek: 2300 – 5500 Ft

http://www.echoresidence.hu/hu/Gasztronomia

Stég Pub Pizzeria

Tihany, Kossuth Lajos utca 18.

Tihany szívében az apátságtól nem messze találjuk ezt a régóta működő, megbízható pizzériát. A pizzák és tésztaételek mellett néhány rostonsült fogást is kínálnak megfizethető árakon. A belső udvar nyáron árnyas és hangulatos.

Pizzák: 1200 – 1700 Ft

Főételek: 2000 – 2400 Ft

http://www.stegpizzeriatihany.hu

Rege Cukrászda

Tihany, Kossuth Lajos utca 22

A legendás múltú cukrászda közvetlenül az apátság szomszédságában parádés balatoni panorámát kínál. Egy kávé, egy fagyi vagy egy süti szinte kihagyhatatlan eleme a tihanyi kirándulásnak.

http://www.regecukrászda.hu/