Füred legpazarabb kilátóján

A Balatonfüred feletti Tamás-hegyen álló lenyűgöző panorámájú Jókai kilátó és a hegy oldalában megbújó Lóczy barlang a legjobb füredi kirándulás.A páratlan kilátás és a kicsi, de érdekes barlang meglátogatása egy laza félnapi program keretében könnyen teljesíthető.

 A túra hossza: 3,1 km

Időtartam: 1 óra, a barlang nélkül. A barlangi vezetés kb. 30 perc.

Szintkülönbség: 150 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege: Könnyű, rövid séta, a kilátóhoz vezető út eleje elég meredek, de rövid szakasz. Igaz, hogy a túra nem túl megerőltető, de jó szolgálatot tehet egy csúszásmentes talppal ellátott, jól szellőző túracipő. A Tamás-hegyre vezető út napos, a meredek szakaszon meleg időben jól jön egy jó minőségű, gyorsan száradó technikai póló, a barlangban viszont hűvösebb van, egy polár felső remek ötlet. 

Kiindulópont: Az Arácsi úton lévő füredi piac mögötti nagy parkoló. A fürdőtelep központjából a Jókai Mór utca, majd folytatása az Ady Endre utca vezet a Vörös templomhoz, attól jobbra van a vásárcsarnok.

balatonfured-jokai-kilato-terkep-carto.jpg

Térképkivágat: Balaton 1:40 000 (Cartographia)

 A túra leírása

A piac mögötti park felé indulunk el, majd rögtön az első keresztutcán jobbra fordulunk, kiérünk a Déryné utcára, itt jobbra, majd mindjárt balra kanyarodunk a Damjanich utcára. Itt már találkozunk a kék jelzéssel, ezen folytatjuk utunkat a házak között, az út végéig, majd a Kormos csárda melletti Kilátó utcán érünk ki a házak közül.

A kilátó felé vezető ösvény balra tart meredeken felfelé, a hatalmas keresztet már alulról látjuk, pár perc kaptató után fent is vagyunk a fakeresztnél. A kilátás lélegzetelállító már innen is, lábunk előtt egész Balatonfüred, a Tihanyi-félsziget.

A jól jelzett ösvény gyönyörű, védett, ritkás, molyhos tölgyerdőben vezet fel a hegyre, különösen ősszel megkapó a vörösben izzó cserszömörce bokrok látványa. Útvonalunk egyben tanösvény is, tájékoztató táblák mutatják be a környék állat- és növényvilágát.

Több helyen találunk idilli fekvésű pihenőpadokat a hegyre vezető úton. A ligetes erdő egyre sűrűbbé válik, és hamarosan felérünk a Tamás-hegy (315 m) tetejére, a fából épült, fahatár felé nyúló Jókai-kilátóhoz.

A toronyból teljes körpanorámát élvezhetünk, talán a Tihanyi-félsziget szinte madártávlatból való perspektívája a legérdekesebb.

Miután visszatértünk az útra, a zöld háromszög jelzést válasszuk, és először még enyhe, majd egyre meredekebb lejtőn ereszkedünk le a hegyről, 15-20 perc után érjük el a Lóczy-barlang bejáratát.

Lóczy-barlang

A barlangot utcai ruhában, korszerű villanyvilágítás mellett, szakszerű vezetéssel lehet látogatni. Az időtartam kb. 30 perc, ha nincs a bódéban senki, akkor ki van téve a tábla, hogy max. félórán belül véget ér az előző vezetés, addig a padokon lehet elütni az időt.

A kis barlangot 1882-ben fedezték fel, és 1934-ben építették ki és tették látogathatóvá. Cseppkövekre ne számítsunk, a barlangot elsősorban a hegy felépítését bemutató vékonyréteges mészkőfalak jellemzik. Néhány helyen érdekes borsóköveket is láthatunk.  A túra egyik fénypontja pedig amikor az összes lámpát lekapcsolják, demonstrálandó a barlangokban megszokott abszolút zéró fényviszonyokat.

A barlangtól az aszfaltos úton balra fordulunk a zöld jelzésű Öreghegyi útra, majd jobbra a Pacsirta utcán át érjük el a piac mögötti parkot.

A Lóczy-barlang technikai okok miatt 2019. április 18-tól ZÁRVA tart!

Barlang nyitvatartása: ápr.16.-szept.30.: 10.00 – 18.00

Belépő: 500 Ft, kedv.: 400 Ft, gyermek: 300 Ft.