A Balaton-felvidék egyik legszebb kilátója és leghangulatosabb völgye

Változatos, könnyű körtúra a Balatonfüred feletti meseszép Tamás-hegyre, a parádés panorámájú Jókai-kilátóhoz, majd végig a magas sziklák által vigyázott, romantikus Koloska-völgyön át, és vissza a városba.

A túra hossza: 12,7 km, kitérő a Recsek-hegyi kilátóhoz plusz 2,5 km.

Időtartam: 4 óra

Szintkülönbség: 380 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege:

Jól jelzett, kényelmes turistautakon vezető középnehéz kirándulás. A Jókai-kilátóhoz vezető rövid szakasz meglehetősen meredek, de jól járható. Vízvételi lehetőség a Koloska-forrásnál, de szárazabb időben ne számítsunk rá. A Koloska-csárda március közepétől novemberig minden nap nyitva. Megfelelő lábbeli viselése ajánlott, egy strapabíró, bokát jól tartó túrabakancs, jó minőségű túrazoknival igazi élménnyé teheti a kirándulást. Kis méretű túrazsákot is érdemes vinnünk, melybe a kulacs, pár szendvics is kényelmesen belefér. 

Útvonal: Balatonfüred piac – Jókai-kilátó – Tamás-hegy – Koloska csárda – Koloska-völgy – Recsek-hegy – Kéki-völgy – Balatonfüred piac.

Jelzések: K – K+ - P – PZ – Z.

Kiindulópont: Az Arácsi úton lévő balatonfüredi piac mögötti nagy parkoló. A fürdőtelep központjából a Jókai Mór utca, majd folytatása az Ady Endre utca vezet a Vörös templomhoz, attól jobbra van a vásárcsarnok.

 koloska-terkepcarto.jpg

Térképkivágat: Balaton 1:40 000 (Cartographia), http://www.cartographia.hu/balaton-turistaterkep-1-40e-41.html 

A túra leírása

piac mögötti park felé indulunk el, majd rögtön az első keresztutcán jobbra fordulunk, kiérünk a Déryné utcára, itt jobbra, majd mindjárt balra kanyarodunk a Damjanich utcára. Itt már találkozunk a kék jelzéssel, ezen folytatjuk utunkat a házak között, az út végéig, majd a Kormos csárda melletti Kilátó utcán érünk ki a házak közül.

A kilátó felé vezető ösvény balra tart meredeken felfelé, a hatalmas keresztet már alulról látjuk, pár perc erős kaptató után fent is vagyunk a fakeresztnél. A kilátás káprázatos már innen is, lábunk előtt egész Balatonfüred, a Tihanyi-félsziget.

A jól jelzett ösvény gyönyörű, védett, ritkás, molyhos tölgyerdőben vezet fel a hegyre, különösen ősszel megkapó a vörösben izzó cserszömörce bokrok látványa. Útvonalunk egyben az Aranyember tanösvény is, Jókaira emlékezve, tájékoztató táblák mutatják be a környék állat- és növényvilágát.

Több helyen találunk idilli fekvésű pihenőpadokat a hegyre vezető úton. A ligetes erdő egyre sűrűbbé válik, és hamarosan felérünk a Tamás-hegy (315 m) tetejére, a fából épült Jókai-kilátóhoz.

A toronyból teljes körpanorámát élvezhetünk, a Tihanyi-félszigetet szinte madártávlatból láthatjuk. A kilátótól a Tamás-hegy tetején folytatjuk utunkat a kék jelzésen, pár perc után balra, a kék + jelzésű széles úton ereszkedünk le, majd egy újabb kereszteződésnél jobbra kanyarodunk a zöld + jelzésre, 10 perc alatt lejutunk egy hatalmas tisztásra, amelyen átvágva, jobbra tartva egy kis patakon átkelve érjük el a romantikus erdei környezetben lévő Koloska-csárdát, ahol márciustól novemberig minden nap meleg étel fogad minket.

A csárdától a piros jelzést követve visszamegyünk a tisztásra, kényelmes gyalogutunk a Koloska-völgyben megy tovább, a hangulatos kis, mohalepte kövek közt csordogáló patak partján 20 perc alatt érünk ki egy nagy tisztásra, ahol több pihenőpadot, asztalokat, piknikező helyet találunk egy kis erdei tó partján a hatalmas fűzfák árnyékában. A tavacskát a kiépített Koloska-forrás táplálja, szárazabb időben a kifolyóból nem vagy csak nagyon gyéren csordogál a víz.

A hangulatos pihenőhelyet nyugatról a meredek Koloska-sziklák szegélyezik. A piros jelzésen maradva egyre beljebb kerülünk a szűkülő völgybe, balra tér le, és szerpentinezik a Koloska-sziklákhoz a zöld ∆ jelzésű turistaút. Utunk e szakaszán egy erdei tornapálya állomásain mozgathatjuk meg még jobban izmainkat. Hatalmas mohával borított sziklák mellett haladunk el, majd 10 perc múlva egy gigantikus sziklához érünk, melybe mélyen belenőtt egy hársfa. A Koloska-hárs néven ismert kisebbfajta természeti csodához Hamvas Béla írt filozofikus mélységű gondolatokat, amelyet egy táblán is olvashatunk. A szikla mellől balra ágazik le a zöld + jelzésű turistaút.

A piros jelzésű úton maradva 20 perc kényelmes gyaloglás után kiérünk a völgyből, balról csatlakozik hozzánk a zöld jelzés. Itt választhatunk, hogy egyből visszatérünk Balatonfüredre, vagy teszünk egy kitérőt a Recsek-hegyen álló Noszlopy Gáspár-kilátóhoz. A kilátót a piros és a zöld jelzésű úton egy meglehetősen unalmas nyílegyenes nyiladékban érjük el mintegy 20 perces sétával. A Recsek-hegy (431 m) egy nagy kiterjedésű plató hatalmas erdőségéből kiemelkedő kúp, tetején a fából ácsolt kilátóval, melyből tiszta időben szépen kivehető a Balaton és a Tihanyi-félsziget is.

Visszatérve a piros és a zöld jelzés kereszteződéséhez, a zöld jelzésű ösvényen enyhén lejtős úton bő félóra alatt érjük el a keresztező zöld + jelű utat, majd tovább a kanyargóssá váló út a Kéki-völgyön keresztül ér ki az erdőből. A szőlők közt félórás, kényelmes gyaloglással érjük el a Tamás-hegy oldalában nyíló Lóczy-barlangot, majd az aszfaltos úton a zöld jelzésű Öreghegyi úton, majd jobbra a Pacsirta utcán át érjük el kiindulási pontunkat, a piac mögötti parkot.

Ajánlott turistatérkép: Balaton 1:40 000 (Cartographia)