Gyalogtúra a Balaton leghíresebb hegyére, a Badacsonyra

A Balaton északi partjának legjellegzetesebb, egyben legmagasabb hegye, a koporsó formájú vulkanikus eredetű tanúhegy, a Badacsony (438 m). A hegy szoknyájára, egészen a hűvös fennsíkot szegélyező meredek sziklafalakig hangulatos szőlőskertek kúsznak fel. A Balaton-felvidék kétség kívül legnépszerűbb hegye rengeteg kirándulót vonz főleg a nyári szezonban, de minden évszakban találunk felfedeznivalót. Parádés kilátóhelyek, bizarr sziklaképződmények, mediterrán jellegű szőlők, és mindez a Balaton partján.

A túra hossza: 7,1 km, a hajóállomástól oda-vissza plusz 3 km

A túra időtartama: 2,5 óra, a Kisfaludy-háztól

Szintkülönbség: 270 m fel, ugyanannyi le

A túra jellege: Közepesen nehéz, rövid túra, sok lépcsőzés, rövid, de meredek kaptatók, jól jelzett utak jellemzik az útvonalat. Nyári nagy melegben kimerítő. A nem könnyű terep miatt mindenképpen érdemes megfelelő lábbelit viselnünk, legalább egy túracipőt vagy nagyon meleg időben akár még egy csúszásmentes talppal ellátott, strapabíró túraszandál is megfelelő lehet. A hegyen vízvételi lehetőség nincs, elegendő mennyiségű folyadékot vigyünk magunkkal, melyet legcélszerűbben egy praktikus, kis méretű túrahátizsákba pakolhatunk.

Útvonal: Badacsony, Kisfaludy-ház – Rózsa-kő – Bujdosók lépcsője – Tördemici kilátóhely – Ranolder-kereszt – Páholy – Kisfaludy-kilátó – Kőkapu – Kuruc körút – Kisfaludy-ház.

Kiindulópont: Kisfaludy-ház melletti fizetős parkoló (nem olcsó), a hajóállomástól a sárga jelzéseket követve a Római útig, majd balra, aztán a Kisfaludy utcán végig fel (1500 m). Az odavezető út végig árnyékmentes!

badacsony-terkep-carto.jpg

Térképkivágat: Balaton 1:40 000 (Cartographia)

A túra leírása

Gépkocsival érdemes a Kisfaludy-házig menni, és a mellette lévő fizetős parkolóban hagyni az autót (350 Ft/óra). Kisfaludy Sándor egykori présháza ma szépen felújítva étteremként funkcionál, teraszáról gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra. Kulacsainkat ne felejtsük el megtölteni az egy kissé lejjebb lévő út menti Kisfaludy-forrás vizéből, szükségünk lesz a folyadékra, a hegyen nincs se forrás, se büfé.

Az út másik oldalán találjuk az 1790-ben, barokk stílusban épült Szegedy Róza-házat, melyben irodalmi emlékmúzeumot rendeztek be. Kertjében egy ugyancsak műemlék vincellérház áll.

A parkoló melletti lépcsősoron indulunk meghódítani a hegyet a sárga jelzésen. A meredek kaptató végén, az útkereszteződéstől pár méterre jobbra egy kis platón pihenő- és kilátóhelyet találunk, itt van a híres Rózsa-kő is, egy bazaltszikla, melyhez több legenda is tapad. Az egyik szerint, ha egy fiatal pár, háttal a Balatonnak, együtt leül a szív alakú kőre, még abban az évben összeházasodnak, de ha a Balatont akarják közben nézni, akkor a napfelkeltét kell megtekinteniük az esküvőhöz.

Miután kigyönyörködtük magunkat a Balatonra nyíló gyönyörű kilátásban, menjünk vissza az elágazáshoz, és folytassuk utunkat a piros jelzésű ösvényen, az ún. Kuruc körúton. A vékony kis ösvény hamarosan egy széles földútba vált, amely magasan a szőlőskertek legfelső pereménél halad. A Rodostói út szépen rendbe hozott présházai között, végig fantasztikus panorámát élvezve, rövidesen jobbra betérünk az erdőbe a piros jelzéseket követve. Az útjelző táblánál a Bujdosók lépcsője felé tartunk, jobbra ütött-kopott tábla ismerteti a jellegzetes kőzsákok, kőtengerek történetét. A tábla mögötti részen hatalmas területen látjuk a jellegzetes sziklatornyokat és a bizarr kőtengert.

Balról csatlakozik hozzánk az Országos Kék Túra útvonala, majd pár lépéssel odébb, egy fából készült útjelzőtáblánál jobbra kanyarodunk és megkezdjük fáradságos kapaszkodásunkat a hegy tetejére, a 464 fokból álló, természetes, megmunkálatlan bazaltkockából 1936-ban épített Bujdosók lépcsőjén keresztül. Szerencsére több helyen is találunk kiépített pihenőhelyeket, melyek híres kurucok nevét viselik.

A lépcsősor a Czinka Panna pihenőjénél egy esőbeállónál ér véget. Innen tegyünk egy kis kitérőt balra a kék ∆ jelzésen, a pár méterre található, egykori kőbánya fölötti Tördemici kilátóhelyig, ahonnan Szigliget felé nyílik szép panoráma. Visszatérve a Kék jelzésre, utunk szintben folytatódik a hegy peremén, útközben egy korláttal védett kilátóhely mellett pár perc alatt elérünk a Ranolder-kereszthez, előtte a kék + ágazik le balra a Kőkapu felé.

1857-ben állíttatta Ranolder János veszprémi püspök a súlyos, hatalmas kőkeresztet, köveit a Kőkapun keresztül negyven pár bivallyal vontatták fel. A kereszt alatt pár lépcső vezet egy, a bazaltorgonák felső, sima lapjain álló kilátóteraszra, melyről lélegzetelállító panoráma nyílik a Balaton víztükrére. Napelemek segítségével este kivilágítva messziről látszik a kereszt.

Továbbhaladva a kék jelzésen rövidesen elérjük, a kis, kőből épült Egry József-kilátóhelyet. A bazaltból épített, bástyaszerű építményről rálátunk a badacsonyi szőlőkre, a hajóállomásra, és szemben kirajzolódik a jellegzetes kettős kúpú fonyódi hegy.

Utunk a kilátótól beljebb visz a fennsíkra, átvágunk egy szép bükkösön, majd leereszkedünk a Páholy nevű sziklaképződmény melletti Hertelendy-emlékig (szép kilátás). A Kék Túra innen sziklába vájt lépcsőkön felfelé folytatódik a Kisfaludy-kilátóig.

Szép, árnyas bükkerdőben le-föl hullámvasutazva érjük el a Badacsony legmagasabb pontján 2011-ben újjáépült, fából és acélból épült kilátótornyát, a Kisfaludy-kilátót (438 m). A 16 m magas, háromemeletes kilátó legfelső szintjéről pazar kilátás nyílik a Tapolcai-medence tanúhegyeire, a Balatonra, a Bakony és a Keszthelyi-hg. vonulataira.

A kilátótól visszamegyünk a Kék Túra útvonalára, majd a lejtő aljában találkozunk a balról becsatlakozó kék + jelzéssel. Itt kezdődik utunk legvadabb szakasza az ún. Kőkapun keresztül, két hatalmas bazaltorom között, egy nagy kiterjedésű kőtenger mellett meredeken lejt a jól kiépített út. Az út kőtenger felőli oldalán bazalttömbökből álló védőfalat építettek. Néhol ki is tudunk menni a bizarr kőtenger szikláira. Mielőtt megkezdenénk az ereszkedést a Kőkapun át, érdemes egy kis kitérőt tenni balra egy ösvényen, mely kivezet a bazaltorgonák tetejére, ahonnan zavartalan kilátás tárul elénk a furcsa formájú tanúhegyekre.

A Kőkapu aljában lévő útkereszteződésnél balra fordulunk a piros jelzésű, ún. Kuruc körútra. A geológiai tájékoztató táblákkal is ellátott körút a bazaltsziklák alsó határát követve kerüli körbe a Badacsony széles, lapos sapkáját. A kényelmes, szintben tartó úton haladva balról az egykori bazalt külfejtések hatalmas sziklafalait látjuk, jobbról több helyen is szép kilátás nyílik Szigligetre, a Szent György-hegyre.

A Kőkaputól 20 perc sétával érjük el az egykori Rodostó turistaház zárva tartó, elhagyatott épületét, majd a drótkerítés mellett visszaérünk a Bujdosók lépcsőjének alsó szakaszához, a kék jelzéshez. Innen a már ismert útvonalon a piros jelzéseket követve érünk vissza kiindulópontunkhoz, a Kisfaludy-házhoz.