Öt nap vándorlás a Balaton-felvidék legszebb tájain

Gyakran hívják a hazai Toszkánának is a gyönyörű Balaton-felvidéket. Pedig a pannon vidék úgy szép és egyedi, ahogy van - nem perzseli fel a nyári hőség, nem lepik el vastagon távol-keleti turisták tömegei, nem kell sorban állnunk látványosságainál. A legzsúfoltabb főszezon idején sem kell a Hegyes-tűnél vagy Szentbékkállán attól tartanunk, hogy bárki megzavarja elmélyült szemlélődésünket. Ez a hangulat, ez a természetközeli táj sokkal értékesebb, mint az agyonfotózott és elkoptatott turistalátványosságok lelketlen nagyüzeme - itt ha "a néha lábamhoz térdepel egy-egy bokor, nevét is, és virágát is tudom..." Itt otthon vagyunk, s gyalotúra közben hűsít a nyugalom és a szabadság nádtippant borzoló szellője...


1: A Hegyes-tű

A Fjällräven Vándortúra idén Zánkáról indul, hogy öt napos, látványos túrába fűzze fel a Balaton-felvidék legszebb látnivalóit. A településről észak felé indulva a lágyan hullámzó dombok közül kitűnik egy emblematikus alakú bérc – a neve is erre utal, a Hegyes-tű. Az egykori vulkáni láva mára szükés sziklákká hűlt, szilárdult, az eredeti kürtőkitöltés kúp alakjának felét a bányászat bontotta el. A természetvédelmi erőfeszítéseknek hála a csúcs másik fele megmenekült,  geológiai bemutatóhelyként és varázslatos panorámát kínáló kilátópontként most ökoturisztikai látnivaló.

2: A Szent Balázs templomrom, Szentantalfa

A Fjällräven Vándortúra első napján ejtjük útba Szentantalfát, ahol az egyik legkülönlegesebb hangulatú templomromot, a Szent Balázs-templom egykor harangzúgástól hangos épületét találjuk. A Nivegy-völgy felett sorakozó dombok szőlőültetvényekkel és pincékkel ékesített háta szelíden hullámzik Balaton partja felé - a könyék nem olyan híres, mint Badacsony vagy épp Balatonfüred, de éppen ezért tudta megőrizni egyedi báját, végtelen nyugalmát. A múlt menthetetlen elmúlásán merengeni ideális a Szentantalfa felett omladozó  templomrom, ahol a Balaton felé megcsodálható kilátást egy hatalmas fügefa alatt kialakított padon élvezhetjük - maga Gautama Sziddhártha sem kívánhatott volna ennél szebb helyet a felébredéshez.

3: A Kossuth-kilátó, Halomhegy

Dörgicse és Mencshely között emelkedik a híres Halom-hegy vulkáni magaslata. A példásan felújított kilátóhoz vezető ösvény kedves kis présházak, apró parcellák között kanyarog, minden sarkon újabb és újabb szép kilátást kínálva a Balaton tükre és Dörgicse romtemplomai felé. A hegytetőn a Balaton tanúhegyeit modellező kőtérkép és varázslatos panoráma várja a vándort.

4: A Tálodi pálos kolostorrom

Pula és Nagyvázsony között misztikus romokat találunk az erdőben. Az Országos Kéktúra és a Fjällräven Vándortúra által is érintett, egyedi hangulatú völgyben megbúvó kolostort egykor a pálosok lakták. Mára már csak egyetlen fala áll, melyen körablak hirdeti a pálos rend erős hitben élő, puritán szellemiségét, mely az értéket nem a múlandó világi javakban, hanem a lelki emelkedettség állapotában kereste. A rom mellett kristálytiszta forrást és gyönyörű réteket találunk.

5: Az Eötvös Károly kilátó és a fennsík tavai, Fekete-hegy

A Káli-medence a Balaton-felvidék egyik legszebb tájai közé tartozik. A medence északi peremén őrködik a különleges hangulatú Fekete-hegy, mely nem csak a klímája, hanem a különleges élővilága miatt is érdekes vidék. A Káli-medence leghangulatosabb települései határolják ezt a területet, nyugatról Szentbékkálla, délről a festői Köveskál, keletről pedig a nyugalmas Balatonhenye.

A hegyet borító bazalttakaró képez hullámzó, dimbes-dombos fennsíkot, amin különleges eredetű tavakat találunk. A szokatlan elhelyezkedésű lápos rétek és náddal benőtt tavak körül igazi vadregényes természeti táj található - az Eötvös-kilátóból beláthatjuk az hegy közvetlen környezetét és a Balaton-felvidék híres tanúhegyeit is. A száraz réteken tavasszal kökörcsinek, nyár elején pedig a ritka és fokozottan védett, jégkori maradványfajnak számító lisztes kankalin virít, amely a Balaton-felvidéki Nemzeti Park jelképe.

fjallraven-gomb.png

6: A Kőtenger, Szentbékkálla

A nyugalmas Szentbékkálla falujából számtalan geológiai és természeti látványosság elérhető. Északkelet felé sétálva Fekete-hegy krátertavaihoz gyalogolhatunk, de ha nyugatnak, Mindszentkálla felé vesszük az irányt, a településről kiérve a Balaton-felvidék egyik legkülönlegesebb látnivalója, a Kőtenger esik utunkba. A nyáron tücsökszótól hangos dombok fényperjével borított hátából alakította ki az erózió ezeket a különleges sziklaformációkat, melyek közül az Ingó-kő dinamikus egyensúllyal megáldott kőasztala a legérdekesebb.

7: Csobánc vára, Gyulakeszi

Az idei Fjällräven Vándortúra egyik újdonsága, hogy a napi távok között választhatunk. A negyedik nap királyetapja során két várat és két egykori vulkánt is megmászhatunk. A Hegyesd felett emelkedő Tátika mellett a csodás panorámát kínáló Csobánc skalpja begyűjthető.

A Balaton-felvidék egyik legszebb kilátása tárul a szemünk elé, ha felmászunk a tanúhegyek egyik legszebbjére: a 378 méter magas Csobánc várral koronázott tetejére. Nyári estén, a nyugati égbolton a látóhatárt karcoló nap még a sümegi várhegyet kontúrjait is a horizontra rajzolja, de tiszta időben nem csak a Badacsony és a szigligeti vár, mögötte pedig a Balaton, hanem még a csodálatos borokat érlelő Somló-hegy is feltűnik a messzeségben.

8: A Tóti-hegy, Káptalantóti

A Balaton-felvidék tanúhegyeiről szebbnél szebb panorámákat élvezhetünk - a Badacsony vagy a Gulács csúcsáról egyedi képét mutatja a táj. A Badacsony fennsíkját támasztják a víz felé eső hegyoldalak – ízletes borokat termő szőlőtőkék sormintája díszíti. A  Káli-medence hangulatos falvai pedig gyönyörű épített környezettel és kiváló éttermekkel csábítják a megpihenni vágyó vándort.  Épp e két gyönyörű táj határán találjuk a Tóti-hegy és a Gulács testvércsúcsait. A Tóti-hegy 360 fokos körpanorámát kínáló, napsütötte csúcsán kiválóan elmélázhatunk az élet nagy dolgairól. Szemben Fonyód és a Balaton vize csillog, a látképet a kék ég és a zöld üstökű, erdőkkel borított dombok keretezik.

9: Salföld és a pálos kolostorrom

A Fjällräven Vándortúra végigjárása közben megismerhetjük a Balaton északi partjának legszebb természeti értékeit, kihagyhatatlan látnivalóit, hangulatos településeit.  A Balaton-felvidék és a Káli-medence legszebb tájai között találjuk Salföld kies falucskáját. A Természetvédelmi Major és a Pajta Galéria miatt is érdemes ellátogatni ide, de a hangulatos település mellett egy geológiai értéket, a salföldi kőtengert találjuk.

A Salföld faluját övező erdő mélyén pedig a titokzatos pálosok romjaiban is gyönyörű kolostorának falai között bolyonghatunk. A falu nyugalma és a Balaton-felvidékre jellemző népi építészet szépen felújított emlékei magával ragadják az utazót. Ahogy elhagyjuk a települést,  Ábrahámhegy vagy Badacsonyörs felé gyalogolva lelhetünk erre a templomromra. A pálos szerzetesrend, a fehér apátok egykori erdei kolostora ma már a fák oszlopcsarnokával körülvéve áll az eldugott völgyben, csúcsíves ablaka madárdal, teteje az égbolt. A pálosok egykori szent helye ma is nagyon különleges hangulatot áraszt, mindenképp keressük fel!

10: A Folly-arborétum, Badacsonyörs

A Fjällräven Vándortúra utolsó napján minden lépéssel egyre közelebb jutunk a célhoz, a badacsonyörsi befutóhoz. Az Örsi-hegy gerincén átkelve megpillantjuk a Balatont, innen már csak néhány kilométer a cél! De nem szabad sietni, hiszen egy varászlatos hangulatú fenyves hívogat hűsölésre - a Folly-arborétum. A tópart felett emelkedő Kisörsi-hegyről szépen látszik a túloldali Fonyód, a szomszédos Badacsony és az Ábrahámhegyi Kápolna is - de nem csak a kilátás miatt érdemes ide felmászni, hiszen itt találjuk a kiváló Folly Arborétum híres gyűjteményét.

A Folly Arborétum több mint száz éve gondozza, ápolja itt a mérsékelt égövi nyitvatermők 130 faját, fenyőket, ciprusokat és cédrusokat. A hatalmas örökzöldek között sétálva hol az Alpokban, hol a Tátrában érezhetjük magunkat, ahogy a víz felől érkező szél megszólaltatja a tűlevelű ágak orgonáját. A meredek hegyoldalban egyre magasabbra mászva messzebbre látunk a víz felett - a hegytetőn hangulatos tölgyliget, permi vörös homokkő kibúvás és egy organikus formájú, fából ácsolt kilátó várja a látogatókat. Innen élvezhetjük a legszebb panorámát a Balaton és a hegyek irányába.

Ha már kiélveztük az arborétum pompáját és megnyugtatott a zöld ezernyi árnyalata, ereszkedjünk vissza a fogadó épület igényes teraszára - a Folly borászat kiváló borai palackba zárt költészetként sorakoznak kóstolásra várva. Válasszunk ízlésünknek és hangulatunknak megfelelő típust - én a Budai Zöldet, a Borókát és a Cédrust ajánlom, ebben a sorrendben, majd élvezzük ki az árnyas teraszról a kelet felé nyíló kilátást. Előre szólok - nehéz lesz otthagyni ezt a varázslatos helyet... 

A Fjällräven-ről

1960-ban Åke Nordin alapította meg a Fjällräven céget jelenlegi székhelyén, az észak-svédországi Örnsköldsvikben. Jelenleg a vállalat időtálló, sokoldalú és tartós felszerelései a világ több mint 30 országában elérhetőek. A Fjällräven kínálatában férfi és női outdoor ruházat és kiegészítők, hátizsákok, sátrak és hálózsákok egyaránt megtalálhatóak. A Fjällräven számára kiemelten fontos, hogy az embereket, az állatokat és a természetet egyaránt tiszteletben tartó, felelős vállalatként működjön, és mind több érdeklődő figyelmét felkeltse a túrázás szépségeire. A cég két népszerű outdoor kezdeményezést hívott életre, a Fjällräven Classic-ot és a Fjällräven Polar-t, mindkét túrán ezres nagyságrendben vesznek részt éves rendszerességgel.