A zirci arborétum

A cisztercita apátság hajdani angolkertjéből kialakított botanikus kert az ország legmagasabban fekvő arborétuma, amely az őshonos bakonyi növények mellett egzótákat is bemutat.

Az arborétumot az 1182-ben letelepedett ciszterciek kezdték építeni egy 600 éve kialakított halastó körül. A 20 hektáros terület Magyarország legmagasabban fekvő élőfa-gyűjteményét rejti; öt kontinensről mintegy 600 fa- és cserjefaj él itt. A zirci arborétum jellegzetes angolkert, amelyben az erdőfoltok szabálytalan tisztásokkal váltakoznak.

Itt található az ország egyik legöregebb tölgyfája, egy 400 éves kocsányos tölgy.

Tavasszal érdemes ellátogatni ide, hiszen ilyenkor igazán szép a parkon keresztülfutó Cuha-patak két oldalán látható, védett lágyszárú fajokból álló virágszőnyeg.

Itt nem csak növényeket, de sokféle madarat is megfigyelhetünk, továbbá védett a kétéltű és denevérfaunája is, időnként mókusok, őzek is megjelennek.

De nem csupán a természetben gyönyörködhet az idelátogató, hiszen az arborétum egyik építményében, a filagóriában, kamarahangversenyeket szerveztek már a 1930-as években is.

Az angolkert stílusú park 1951 óta országos jelentőségű természetvédelmi oltalom alatt áll. Az Arborétum ma a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság gondozásában van.

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

Zirc, Damjanich u. 19.

Nyitva tartás:

Március 15-től április 30-ig, szeptember 1-től november 15-ig: 9.00-17.00.

Május 1-től augusztus-31-ig: 9.00-19.00

Nov. 16 - márc. 14. Zárva

Belépődíjak:

Felnőtt: 800 Ft

Kedvezményes: 600 Ft

6 év alatt ingyenes.

Kombinált jegyek válthatók a zirci apártság látnivaalóinak megtekintésével, info: http://zirciapatsag.hu/latnivalok/belepo-jegyek 

Telefonszám:

(88) 414 569 

http://www.zirciarboretum.hu/

https://www.bfnp.hu/magyar/oldalak/magas_bakony_zirci_arboretum/1/1