Az Apátsági templom

A zirci ciszterci apátsági templom a Bakony vidékének legimpozánsabb barokk temploma. A kívül-belül gyönyörűen felújított, aranyban úszó templom a magyarországi ciszterci rend központja. A mellette lévő kolostor épületében pedig hazánk egyik legszebb műemlékkönyvtárát látogathatjuk meg.

A templom és az apátság története

III. Béla király a Franciaországból behívott ciszterci szerzetesek számára 1182-ben alapított monostort a Bakony erdeinek mélyén. Ekkor épült az első háromhajós bazilika, melynek csak egy tekintélyes pillérkötege maradt meg a templom hátsó fala melletti 82-es főút mellett, jelenleg Szent Imre szobra dacol rajta a nagy forgalommal.

A török időkben az apátság hanyatlásnak indult, a szerzetesek elmenekültek, a templom romossá vált.

Az 1700-as évek elején a Sziléziából behívott ciszterciták újjáélesztették az apátságot, a régi román templomot teljesen lebontották, és köveiből felépült a ma is látható csodálatos barokk templom. Az 1800-as évek közepén tovább bővült az épületegyüttes, kialakították a klasszicizáló templomhomlokzatot.

A rendszerváltás után az apátság valamennyi épületét visszakapták a ciszterciek, és megkezdődött az épületegyüttes nagyszabású felújítása.

2013 tavaszán megnyílt a modern Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont, ahol méltó körülmények között mutatják be a látnivalókat.

Az állandó orgonás programok egyre népszerűbbek, a helyi orgonaművész szervezésében.

Az apátsági templom

A templom legfontosabb látnivalói közé tartozik a Boldogságos Szűz Mária mennybevitelét ábrázoló Maulbertsch főoltárkép (1754), a Wagmaister freskók, a faragott, aranyozott szobrok és berendezések. A belső tér a századfordulón komoly változásokon esett át; freskóit restaurálták, homlokzata megújult. A legutóbbi, a 2000-es évek elején történt felújításkor szinte újjáélesztették a freskókat, az aranyozott szobrokat.

Gyönyörű a templom gazdagon aranyozott szószéke is, melynek tetején Krisztus színeváltozása elevenedik meg. Az orgona tetején Dávid király áll két angyal között, kezében az elmaradhatatlan hárfával.

Ciszterci Műemlékkönyvtár

Kihagyhatatlan látnivaló a kolostor épületében található, elképesztően szép intarziával díszített könyvtár nagyterme. Az Országos Széchényi Könyvtár kezelésében álló bibliotéka az apátság épületében a második emeleten található.

A ciszterci szerzetesek által összegyűjtött mintegy 65 ezer kötetet őrzik itt, köztük számos ritkaságot, ősnyomtatványt, többek közt a magyar történetírás egyik alapművének, a Thuróczy-krónikának (1488) egy példányát.

A könyvtárlátogatás során két termet mutatnak meg szakszerű idegenvezetéssel, a kisebbikben a könyvtár kincsiből mutatnak be ízelítőt, a nagyteremben az Európa-hírű intarziás berendezést csodálhatjuk meg. A Wilde asztaloscsalád mesterei helyi, bakonyi fafajtákból alkották meg a padlót és a szekrényeket. Különösen figyelemre méltó az iparművészeti remekműként számon tartott intarziás asztal, amely a londoni, 1862-es világkiállításon díszoklevelet is nyert.

A két gyönyörű glóbuszt, az egyik föld-, a másik éggömb, Magyarország legrégebbi glóbuszai között tartják számon.

Egyháztörténeti kiállítás

A bakonyi Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpont Egyháztörténeti Kiállításán megismerkedhetünk a ciszterci atyák szerzetesi szellemiségével, mindennapi életükkel egészen a középkortól napjainkig. Gazdag egyház- és rendtörténeti kiállítással, értékes tárgyi és képi anyaggal találkozhatunk itt. A segítségünkre interaktív, érintőképernyős felületek és audioguide-os vezetés is van.

 

Gyakorlati tudnivalók

Cím:

8420 Zirc, Rákóczi tér 1

Nyitva tartás:

Márc.15 - nov. 15: K - V: 9.00 - 17.00, nov 16 - márc. 14: K -V 10.00 - 16.00

http://zirciapatsag.hu/latnivalok/nyitvatartas 

Belépődíjak:

Felnőtt: 1000 Ft (Egyháztörténeti kiállítás), 800 Ft (Apátsági templom és Romkert), 1500 Ft (Egyháztörténeti kiállítás, Apátsági templom, Romkert).

Diák/Nyugdíjas: 800 Ft (Egyháztörténeti kiállítás), 600 Ft (Apátsági templom és Romkert), 1100 Ft (Egyháztörténeti kiállítás, Apátsági templom, Romkert).

Kombinált jegyek válthatók a zirci apátság látnivalóinak megtekintésével.

Részletes információ: http://zirciapatsag.hu/latnivalok/belepo-jegyek 

Telefonszám:

(88) 593 675

http://www.zirciapatsag.hu/

OSZK Ciszterci Műemlékkönyvtár

Nyitva tartás:

A könyvtár nyitvatartása megegyezik a látogatóközpontéval.

A könyvtárba is az Apátsági Jegypénztárban lehet jegyet venni.

Belépődíjak:

Felnőtt: 600 Ft /kedv.: 300 Ft

http://www.oszk.hu/reguly_antal_muemlekkonyvtar