Kolostorok és kertek völgye

Veszprém legfestőibb vidéke, a meredek sziklakiszögellésre épült ezeréves Várnegyedet U alakban körülölelő Séd-patak sziklás völgye, a nemrég teljesen felújított és újjávarázsolt Veszprémvölgy. A kellemes, pihenőkkel, játszóterekkel, vendéglátóhelyekkel jól ellátott sétaútvonal a Várhegyet és a Benedek-sziklát megkerülve a Viadukt alatt ér az állatkert melletti Betekints-völgy kirándulóhelyeihez.

A Veszprémvölgy látnivalói

A Veszprémvölgy több, markánsan megkülönböztethető részből áll, melyeket láncra fűz a gyalogosan és kerékpárral is kitűnően járható sétaútvonal. Keletről nyugatra haladva, a Buhim-völgynél kezdődik, majd a Séd-patak megkerüli a Várnegyed és a Benedek-szikla kiugró, meredek tömbjét és nyugatnak fordulva a Veszprém egyik jelképének számító Viadukt alatt elhaladva a Betekints-völgyben folytatódik.

Buhim-völgy

A keleti végében, a Buhim-völgyből szép rálátás nyílik a Várnegyed püspöki palota felőli oldalára. A széles, tágas üdén zöldellő területet északról a Hotel História Malomkert műemlék épülete határolja. A gyönyörűen felújított 2012-ben nyílt színvonalas butikszállóban házi sörfőzde működik, a hangulatos teraszon is megkóstolhatjuk a helyben főzött söröket és az igényes alapanyagokból készített ételeket.

A szállótól a város felé nyíló nagy térség másik felén az egykori püspöki pihenő 1820-as években épült klasszicista, kétszintes, dór oszlopos, loggiás épülete fehérlik. Pár éve még cukrászda és kávézó volt benne, jelenleg (2015. május) üresen áll, de reméljük, hamarosan újra megtelik élettel és finomságokkal.

Kutas tér, Szerelemsziget

Követve a Séd kanyarulatát, egy nagy parkoló mellett a Kutas térre érkezünk, ahol a hajdani Úrkúti malom működött, a malomkereket, ill. a berendezést már nem lehet látni, jelenleg büféként üzemel a tetszetős épület. A malom után kis gyaloghídon tudjuk utunkat a Várhegy alatti Úrkút és a Tobak utca hangulatos házai közt, innen fel is mehetünk a Várnegyedbe és a Benedek-hegyre egy lépcsősoron keresztül. A patakparti Úrkút sétányon maradva a romantikus Szerelemsziget nevű részen érünk el a nemrég átadott, gazdagon felszerelt Várostrom játszótérre. A Szerelemsziget már csak nevében őrzi az elmúlt időket, mikor még a malom is működött, azóta az egyik patakágat feltöltötték.

Margit-romok

A játszótér után a patak és a sétány megkerüli a Benedek-szikla meredek letörését egy 180 fokos fordulattal, a Margit térnél szemünk elé kerülnek a Szent Katalin-kolostor romjai, közkeletű nevén, a Margit-romok.

A gótikus eredetű zárdatemplom maradványa Veszprém egyik legjelentősebb és legjobb állapotban fennmaradt Árpád-kori műemléke. A kolostort a hozzá tartozó templommal együtt Bertalan veszprémi püspök alapította 1240-ben a Domonkos-rendi apácák számára. Leghíresebb lakója, IV. Béla királyunk leánya Margit volt, aki 4 éves korától egészen 10 éves koráig itt nevelkedett. Innen költözött át a Nyulak szigetére, a később róla elnevezett Margit-szigetre, az újonnan épült kolostorba.

Vízi labirintus kertek, Patak tér

A Benedek-hegy meredek sziklafalai alatt csordogáló Séd mellett alakították ki a nyáron nagy népszerűséggel övezett vízi labirintus kerteket. Az itt húzódó függőleges, meredek szirteket hívták öngyilkosok sziklájának, innen vetették le magukat a szikla alatt levő kis házak udvarára, a háztulajdonosok őszinte sajnálatára.

A sétány vége felé, még a híd előtt a rendkívül hangulatos, barátságos Fricska Piknik Bisztró kínál remek kávékat és kemencében sült ételeket, jó időben igazi piknik hangulatot árasztva a patak mellé kitelepült padokon, nyugágyakon.

A kis gyaloghídon átkelve a Patak térre érünk, innen is indul egy lépcsősor a Várnegyedbe a fagylaltjáról híres cukrászda mellől. A térről, a főutat keresztezve a Séd mindkét oldalán folytathatjuk az utat, talán a jobb oldal a szimpatikusabb, mivel itt nem járnak autók. A Kittenberger Kálmán út szorosan a Séd mellett haladva megy az állatkerthez. Visszafelé nézve csodás rálátás nyílik a Várnegyedre, előre nézve pedig az 1938-ban épült, a város egyik jelképének számító Viaduktra, mely alatt el is haladunk.

Betekints-völgy

A Viadukt után, ha nem az állatkertbe igyekszünk, maradjunk a patak partján, a jobb oldalon fekvő impozáns, modern Betekints Hotelhez tartozó, a patak másik partján fekvő Patak-party Rendezvénykert mellett megyünk el, mely májustól októberig várja a vendégeket ételekkel, italokkal, programokkal. A szabadtéri színpadot elhagyva balról égbe törő függőleges sziklafalakat látunk, mely a sziklamászók kedvelt gyakorlóhelye.

A kiszélesülő Betekints-völgyben a népszerű, bár már kissé megviselt tematikus játszókert, a Magyar Népmesék játszótere jelenti a gyermekes családoknak a legnagyobb vonzerőt. Egy kis hidacskán keresztezve a Sédet az egykori Vidámpark bejárati kapuján át jutunk a dísztó mellett kialakított vízi élőhely bemutatóhoz. A széles völgy jobb oldalán fekszenek a hajdani veszprémvölgyi apácák kolostorának szerény romjai, mellettük az 1740-es években épült barokk Jezsuita templom épülete magasodik. A templom ma már kiállítóteremként funkcionál. A völgy további részét a tágas, füves rendezvénytér foglalja el.

Gyakorlati tudnivalók

Nyitva tartás: a völgy egész évben nyitva van.

Belépő: ingyenesen látogatható.

Parkolás: Ingyenes parkolók az útvonal több részén, többek közt, a História Malomkert Sörháznál, a Kutas tér mellett, a Patak téren, az állatkertnél, ill. a Betekints-völgy több pontján is.

Megközelítés: a Várnegyedből gyalogosan, a Székesegyház mögötti Várlépcsőn a Benedek-hegyre, onnan a szikla mindkét oldalán fekvő völgybe vezet le lépcsősor.

www.veszpremvolgy.hu