Időutazás a barokk korba

A szinte érintetlenül fennmaradt barokk várnegyed Veszprém leghangulatosabb, építészetileg egységes területe műemlékeivel a város évezredes múltjának emlékét őrzi. A Várhegy tetején felépült, egyetlen utcából álló várnegyed impozáns látványát a város több pontjáról is megcsodálhatjuk.

A királynék városa

Veszprém városa hét dombra épült, az egyik, közel 50 m magasra kiemelkedő dolomitszikla-gerincre települt a várnegyed. Anonymus szerint már a Honfoglalás előtt is állt itt vár, azonban biztosabban köthető Géza fejedelemhez és István királyhoz.

Szent István itt alakította ki az első püspökségek egyikét, a mindenkori királyné koronázása a veszprémi püspök joga lett. Ezért nevezik Veszprémet a királynék városának.

A Vár utca az ország egyik legépebben fennmaradt barokk utcája, az utca végéről feltáruló panoráma teszi fel a koronát erre a kis ékszerdobozra, a kilátó platformon álló kettős kőszobor, Szent István és felesége Gizella alakja Veszprém jelképévé vált.

Szent Mihály Székesegyház és Szent György kápolna

A tér északi részén található az ország legrégebbi püspöki székesegyháza, melyet István király és Gizella királyné alapított 1000 körül. Bár az épület az idők során elpusztult, román alapjai, altemploma és gótikus szentélye részét képezi az azóta felépült Szent-Mihály székesegyháznak.

Évszázadokon keresztül itt került sor a magyar királynék megkoronázásának. Az eredetileg román stílusú templomot, később a gótika jegyében átépítették, majd a török kor pusztításait követően barokk templomként született újjá.

Mai neoromán formáját a XX. század elején kapta, amikor, az akkori divatnak, a historizmusnak megfelelően, az eredeti templomot alapul véve teljesen átépítették.

A szentélyben balra, a lépcsősor felett őrzik Gizella királyné felkarcsont-ereklyéjét, amelyet a millecentenárium évében kapott meg Magyarország Passauból, ahol a királyné földi maradványai nyugszanak.

Az altemplom szép, gótikus hálóboltozata őrzi még a régi templom emlékét, itt a karcsú oszlopok között találjuk a Szentsírt rejtő oltárt, és a jobbra nyíló sírkamrában Padányi Bíró Márton veszprémi püspök nagyméretű, díszes barokk szarkofágját csodálhatjuk meg.

A templomból kilépve jobbra, a székesegyház mögötti kertben találjuk a várnegyed legrégebbi építészeti emlékét, a X. század végéről. A körtemplom formájú Szent-György kápolna egy méter magas falmaradványai között fekszik Vetési Albert püspök töredékes síremléke. Az épülethez kapcsolódik egy legenda is, Szent Imre herceg, Szent István király fia, itt tette szüzességi fogadalmát.

Érseki Palota

A várnegyed legszebb, legimpozánsabb késő barokk épülete a mindenkori veszprémi érsek rezidenciája. Igazi barokk remekmű, mely Fellner Jakab alkotása 1776-ból. A palota homlokzatának jellegzetessége a kocsialáhajtós erkély, díszes kovácsoltvas korláttal. Az épület első emeletén lévő nyolc szoba látogatható, melyeket a püspökség eredeti XVIII.-XIX. századi bútoraival rendeztek be. A legérdekesebb termek, a freskókkal borított díszterem, a püspöki ebédlő a püspöki arcképcsarnokkal és az értékes relikviákat tartalmazó házikápolna.

Gizella kápolna

Az érseki palota oldalában szerényen meghúzódó kis kora gótikus kápolna elődjét még Gizella királyné alapította. A meglehetősen romos kis épületben található freskók a XIII. század legkiemelkedőbb magyar művészettörténeti emlékei közé tartoznak. A tizenkét apostolt ábrázoló falfestmények közül mára már csak hat maradt fent, azok is elég rossz állapotban. A gótikus hálóboltozat záróköveinek faragványai szintén figyelemre méltók.

Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ

A Várnegyed legújabb látványossága a veszprémi érsekség turisztikai központja rengeteg érdekességgel vonzza a látogatókat. Interaktív kiállítások, üvegpadlós gyógynövényszoba, pazar barokk falfestményekkel díszített termek, liturgikus kincsek, hegedűkészítő látványműhely, panorámás gyógynövénykert, ostya-és gyertyakészítő műhely, vetítőterem, gyerekfoglalkoztató, és változatos időszaki kiállítások.

Tűztorony

A közel 50 m magas Tűztorony Veszprém egyik legjellegzetesebb építménye. A magyar címerrel koronázott, barokk sisakos, körerkélyes torony a vár egy középkori bástyájára épült 1814-ben.Vas csigalépcsőn lehet felmenni csodálatos kilátást nyújtó erkélyére.

 A Szentháromság tér közepén áll a Szentháromság-oszlop, melyet 1750-ben emeltek.

Közkedvelt látványosság a vár legészakibb végénél álló, első magyar királyi párt ábrázoló szobor is, mely Ispánki József 1938-as alkotása.

 

Gyakorlati tudnivalók

Szent Mihály Székesegyház

Cím: Vár u. 18-20.

Nyitva: V. 1. – X. 15. H - V: 10:00-17:00

Belépő: nincs

Szent György kápolna és Gizella kápolna

Nyitva: V. 7 – X. 13.: 10:00-17:00 naponta, téli időszakban csak előzetes bejelentkezéssel

Belépő: Felnőtt: 800 Ft, Diák/nyugdíjas: 400 Ft (mindkét kápolnába érvényes)

Telefon: (+36) 88/426-088

Érseki Palota

Cím: Veszprém, Vár utca 16.

Nyitva: V. 1. – X. 13.: 10:00-17:00, naponta, téli időszakban csak előzetes bejelentkezéssel
Belépő: Felnőtt: 1200 Ft, Diák/nyugdíjas: 800 Ft

Telefonszám: (+36) 88/426-088

Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ  

Nyitva: VI.1-VIII.31.naponta 9-19.00, IX.1-V.31. Hétfő kivételével naponta 10-17.00

Belépő

Felnőtt: 1200 Ft, diák (7-16 év): 600 Ft, Nyugdíjas: 800 Ft, Gyerek (3-6 év): 300 Ft, Családi jegy: 3000 Ft

Telefon: +36-88-580-528

http://www.szalezianum.hu/

Tűztorony

Cím: Veszprém, Vár utca 9.

Nyitva tartás: Áprilistól októberig a hét minden napján 10-18 óráig 

Belépő: Felnőtt: 400 Ft, Diák/nyugdíjas: 300 Ft