Egy talpalatnyi afrikai szavanna a Bakonyban

Magyarország legismertebb vidéki állatkertje a Veszprém belvárosához közeli festői, erdős völgyben található Kittenberger Kálmán Állat- és Növénykert. A kifejezetten gyerekbarát állatkert az utóbbi évek nagyarányú fejlesztéseinek köszönhetően mára valódi négy évszakos kirándulócélponttá vált.

Az állatkert rövid története

Országunkban harmadikként, 1958. augusztus 1-jén nyílt meg a Veszprémi állatkert – akkor még Kittenberger Kálmán Úttörő Növény- és Vadaspark néven. Névadója, Kittenberger Kálmán, a nagy Afrika-kutató számára egy mellszobrot is emeltek a főbejárat előtt.

Érdekessége, hogy egy szeméttelep helyén épült, a munkálatok pedig mindössze öt hónapot vettek igénybe. Leghíresebb lakója Böbe, a festő csimpánz volt, aki fél éves korában, 1963-ban került az állatkertbe. Számos filmben szerepelt, értelmi képessége, találékonysága és játékossága példátlan volt. 1970-ben pusztult el, a Veszprémi állatkert máig őrzi emlékét, síremléke a főbejárat közelében van.

A ’80-as és ’90-es években fontos fejlesztésekre, felújításokra nem került sor, így az új évezredre az állatkert már el elavultnak számított. 2001-ben indult meg egy komolyabb rekonstrukciós program, melynek első állomásaként 2003-ban felépült egy medvekifutó. Melléjük 2006-ban új lakók, alaszkai fehér farkasok költöztek. A következő időszakban minden állat tágasabb, korszerűbb kifutóba költözhetett. A munkálatok 2009-re fejeződtek be, amikor végre a csimpánzok is beköltözhettek új otthonukba.

Az állatkert legfontosabb látnivalói

A veszprémi állatkert leglátványosabb része a völgy peremén lévő fennsíkon, a Gulya-dombi területen kialakított Afrika szavanna. A hatalmas területű kifutón zebrák, zsiráfok és szélesszájú orrszarvúk osztoznak struccokkal és antilopokkal. A látogató valóban egy afrikai szafarin érezheti magát. Hideg időben az érzékenyebb állatokat a fedett Afrika-házban lehet látni az üvegfalon keresztül.

A Közép-Európában egyedülállónak számító Csimpánzvilág mászófákkal berendezett, hatalmas füves-bokros területén két népes majomcsalád mindennapjait figyelhetjük meg.

Az egyik legnépszerűbb hely a zoológiai ritkaságnak számító vörös panda pár tágas otthona. Igazi ritkaságnak számít a Magyarországon csak itt élő dzseláda páviánok zajos csapata.

A csíkos gnú, Srí Lanka-i leopárd, ibériai farkas, kilencöves tatu, pettyes szarvas, szakállas bagoly, impala és a szervál is a ritka fajok közé tartoznak.

A gyermekek szórakoztatására hozták létre a Kölyökdzsungel játszóházat, melyben az állatkert lakóihoz kötődő játékelemeken játszhatnak a kicsik. Természetesen állatsimogató is várja a babusgatni kívánó porontyokat, és hagyományos játszótér is segít levezetni a felgyülemlett energiát.

Óránként más-más állat ketrecében tartanak látványetetéseket, sőt a gyűrűsfarkú makik kifutójába időnként a látogatók is bemehetnek, és szakszerű vezetés és ellenőrzés mellett akár meg is simogathatják a bohókás makikat.

 

Gyakorlati tudnivalók

Cím

8200 Veszprém, Kittenberger Kálmán utca 17

Nyitva tartás:

A nyitva tartás a szezonhoz igazodik, minden nap 9 órakor nyit a park, a nyári hónapokban 18 órakor zár. A részletes időpontokat megtaláljuk a honlapon.

Belépődíjak:

Felnőtt:           2200 Ft

Diák (18 év felett): 1700 Ft

Gyermek/Nyugdíjas: 1450/1500 Ft

Kedvezményes családi belépőjegyek is elérhetők.

3 éves kor alatt ingyenes!

Telefonszám

(88) 566 140

http://www.veszpzoo.hu/