Ódon vár, megújult kiállítások

A Várpalota központjában álló, nemrégiben szépen felújított 600 éves, szabályos négyszög alakú, belsőtornyos Thury-vár változatos kiállításokkal várja az idelátogató turistákat. A négy saroktornyos, impozáns méretű vár egyik legépebben megmaradt magyarországi várunk Várpalota jelképe.

A vár története

A vár elődjének számító lakópalotát Nagy Lajos király hadvezére Kont Miklós nádor építtette a XIV. század végén. Ezt az épületet alakította át erődítménnyé Újlaki Miklós az 1440-es években. A hagyomány szerint Mátyás király is járt itt az Újlaki család vendégeként. A vár történetéhez szorosan kapcsolódik az a legenda, miszerint 1476. december 11-én Beatrix a palotai várban készült fel a másnap Fehérváron Mátyás királlyal kötött esküvőjére és királynői koronázására.

A később többször is átépített erősség a török háborúk idején fontos szerepet kapott. Nevét Thury György várkapitányról kapta, aki 1566 nyarán sikeresen verte vissza a túlerőben lévő török csapatok ostromát. Palota várát 1593-ban tudta csak elfoglalni a török, kisebb megszakításokkal 94 évig volt török uralom alatt.

A kuruc háborúkban fontos szerepet kapott vár súlyosan megrongálódott, és a Rákóczi szabadságharc után végleg elveszítette hadászati jelentőségét.

A vár 1687-től egészen 1890-ig a Zichy család tulajdonában állt.

Az épületegyüttes legutolsó, nagyszabású felújítása 2013-ban fejeződött be.

A vár kiállításai

Az egykori palota rész az ország egyetlen megmaradt XIV. sz.-i főúri palotabelsőjét reprezentálja, benne értékes falképek láthatók az 1390-es évekből. A vaskos falakkal övezett udvarról nyíló termekben rendezték be a megújult kiállításokat. A helytörténeti kiállításon nyomon követhetjük a környék történetét a kőkortól napjainkig. Az első emeleten kapott helyet az impozáns népviseleti gyűjtemény, közel 100 teljes viselettel. A vár egyik legpatinásabb termében a csehboltozatos teremben rendezték be az egyenruha gyűjteményt, ahol a honfoglalástól napjainkig hordott magyar katonai egyenruhák pazar kiállítását láthatjuk. Az új kiállítások mellett a régi bányászati gyűjteményt is megtaláljuk.

A vár épületébe a 60-as években betelepített vegyészeti múzeum szocialista jellegű kiállítása sokáig elriasztotta a vár potenciális látogatóit, de 2013 májusában az újból megnyitott, teljesen újragondolt, interaktív elemekkel felturbózott gyűjtemény már nemcsak a fanatikus kémiásoknak tartogat érdekességeket.  A múzeum nyaranta nagy sikerű alkimista táborokat szervez gyerekeknek.

Időszaki kiállítások is helyet kapnak az épületben, 2013-ban egy nagysikerű Salvador Dali kiállítás kapott helyet az ódon falak között, 2016 tavaszán Rippl-Rónai kiállítás látható, 2016 július elsejétől szeptember végéig pedig Picasso, Chagall, Dali, Braque és kortársaik nagy érdeklődéssel várt kiállítása lesz.

A várudvaron nyaranta szabadtéri színpadi játékokat szerveznek.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: 8100 Várpalota, Hunyadi Mátyás tér 1.

Nyitva tartás

Ápr. 1. - okt.31:minden nap 9.00 – 19.00

Nov.1. - márc.31.: 9.00 - 17.00

Belépő

Thury-vár: Felnőtt: 1500 Ft, kedv.: 1000 Ft

Vegyészeti múzeum: Felnőtt: 700 Ft, kedv.: 500 Ft

Az időszakos kiállításokra külön belépő van!

Telefon

88 371-299

http://thuryvar.hu/

http://www.vegyeszetimuzeum.hu/

Felső fotó: Lily15, CC BY-SA 3.0, wikipedia