Szélmalomharc a Bakonyban

A Bakony magas, kopár fennsíkján fekvő Tés határában két, szépen megmaradt szélmalom őrzi a múltat. A nagy vitorlás szélkerekű malmok jellegzetes, közkedvelt látnivalói a bakonyi tájnak.

A szélmalmok látogatása

A szeles Tési-fennsík rendkívül alkalmas volt szélmalmok működtetésére. Egykor négy szélmalom is dolgozott e széljárta vidéken, mára kettő maradt hírmondónak. Az utolsó, a ma is működőképes Helt-féle malom egészen 1951-ig üzemelt, ez a régebbi a kettő közül, 1840 körül Pircher János ácsmester, míg a tőle 200 m-re található Ozi-féle malmot 1924-ben Ozi János asztalos építette.

A két látszólag teljesen ép, fazsindelyes, kúpos tetejű malom közül a közelebbit, a Helt-féle malmot lehet látogatni. A bejárat a malmokhoz a Táncsics Mihály u. 20. szám alatti ház portáján történik. A ház mellett egy népi kovácsműhelyt rendeztek be, a falakon számos a mesterséghez szükséges szerszámmal, ill. végtermékkel. A különböző népi művészeti emlékekkel telezsúfolt, amúgy bájos udvarról jutunk ki a ház mögötti nagy mezőre, ahonnan már jól látjuk a két szélmalom jellegzetes sziluettjét.

Mindkét szélmalom felújításra vár, a közelebbit lehet belülről is megnézni, ehhez kapunk egy gigantikus malomkulcsot. Sajnos, a szélmalom egyik lapátja letört, de így is nagyszerű látványt nyújt a fennsíkon magasodó épület. A malomban megnézhetjük a malomköveket, a lapátokat hajtó hatalmas fából épült fogaskerekeket, és ki is kukkanthatunk a szélmalom felső szintjén lévő kis ablakból. A malom, fénykorában napi négy mázsa gabonát is megőrölt. A másik szélmalmot csak tisztes távolságból láthatjuk a hullámzó gabonamezők közt.  

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Tés, Táncsics Mihály út 20.

Telefon: 06/88/469-007

Nyitva tartás: H-V 09-18

Belépő: 300 Ft, diák: 150 Ft

www.tes.hu