Mesebeli kastély

Egy igazi romantikus mesekastély a Nádasdladányban található Nádasdy-kastély. Az eredeti kisebb kastélyt Nádasdy Ferenc 1873-ban átépíttette és kibővíttette angol gótikus, ún. Tudor stílusban. A historizmus korának egyik legszebb magyar kastélya, tényleg olyan, mint egy angol vagy skót kastély, tornyos, csipkés, sokkéményes, és hatalmas angolpark veszi körül.

A Nádasdy-kastély

A Magyarországon egyedülálló építészeti kuriózum gyönyörűen restaurálva várja a látogatókat, a kastély belsejében néhány berendezett szobát meg is lehet tekinteni, bár az épület nagyobbik része még hasznosításra vár.

A kastélyt annak idején választékos ízléssel rendezték be, nem hiányoztak a kor legmodernebb technikai vívmányai sem, mint a csatornázás, a légfűtés, a gáz- majd a villanyvilágítás. A szobákat a telefon elődjével, a beszélőcső-hálózattal is ellátták.

Az építményt kovácsoltvas csillárok, faragott fabútorok, festett üvegablakok  tették díszessé, melyek a kor híres mestereinek keze munkája által készültek.

A kastély látogatása

A földszint egy részén lévő berendezett helyiségek közül az Ősök Csarnoka és a könyvtár a legérdekesebb.

A parádésan berendezett Ősök Csarnokában találjuk a Nádasdy család felmenőinek egészalakos festményeit, egy gigantikus kovácsoltvas csillár, egy hatalmas márványkandalló és pompás kandeláberek díszítik a termet.

A gyönyörű sötétbarna, szinte teljes egészében fából faragott berendezésű könyvtár kazettás mennyezetével és galériájával is plasztikusan mutatja a Nádasdyak kifinomult ízlését, no meg vastag pénztárcáját.

A közel 20 hektáros angolpark egy nagy része még felújításra vár, de így is kitűnő hely piknikezni, és a növényritkaságok között nyugodalmas sétákat tehetünk, néha rápillantva a csodálatos díszletnek tűnő kastélyra.

 

Gyakorlati tudnivalók


A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében a Nádasdy-kastély felújítási munkálatai megkezdődtek, a kastély a munkálatok befejezéséig zárva tart, nem látogatható.

 

Nyitva: Márc. 13 - okt. 31: K-V: 10.00 – 18.00, nov.1 - márc közepe: 09.00 - 17.00

Tárlatvezetés óránként! Pénztár zárás és az utolsó csoport indulása, zárás előtt 1 órával. Hétfőre eső ünnepnapokon nyitva!

Belépődíj: 1100 Ft, kedv.: 550 Ft, családi jegy (2 felnőtt+2 gyerek): 2200 Ft, 6 éven alul, 70 éven felül ingyenes!

A park egész évben ingyen látogatható.

Cím: Nádasdladány, Kastélypark 1.

Megközelítés:

Az M7 autópálya szabadbattyáni csomópontjától 16 km-re fekszik Nádasdladány, Szabadbattyánon keresztül megyünk Sárszentmihály településig, majd onnan még 9 km a kastély. Táblák jelzik Nádasdladányt végig.

A 8-as főútról Várpalotától 11 km után Ősi falun keresztül érjük el a kastélyt.

http://nadasdykastely.wix.com/nadasdladany 

Légifotó:Civertan Stúdió, www.legifoto.com