Mesebeli kastély

Egy igazi romantikus mesekastély a Nádasdladányban található Nádasdy-kastély. Az eredeti kisebb kastélyt Nádasdy Ferenc 1873-ban átépíttette és kibővíttette angol gótikus, ún. Tudor stílusban. A historizmus korának egyik legszebb magyar kastélya, tényleg olyan, mint egy angol vagy skót kastély, tornyos, csipkés, sokkéményes, és hatalmas angolpark veszi körül.

A Nádasdy-kastély

A Magyarországon egyedülálló építészeti kuriózum gyönyörűen restaurálva várja a látogatókat, a kastély belsejében néhány berendezett szobát meg is lehet tekinteni.

A kastélyt annak idején választékos ízléssel rendezték be, nem hiányoztak a kor legmodernebb technikai vívmányai sem, mint a csatornázás, a légfűtés, a gáz- majd a villanyvilágítás. A szobákat a telefon elődjével, a beszélőcső-hálózattal is ellátták.

Az építményt kovácsoltvas csillárok, faragott fabútorok, festett üvegablakok  tették díszessé, melyek a kor híres mestereinek keze munkája által készültek.

A kastély látogatása

A korabeli és korhű bútorokkal, dísztárgyakkal berendezett szobák, enteriőrök élethűen idézik a főúri világ hangulatát, a családi és társasági hétköznapokat, a multimédiás eszközök pedig a Nádasdy-család izgalmas titkainak, szövevényes történeteinek függönye mögé engednek betekintést a látogatónak.

A földszint egy részén lévő berendezett helyiségek közül az Ősök Csarnoka és a könyvtár a legérdekesebb.

A parádésan berendezett Ősök Csarnokában találjuk a Nádasdy család felmenőinek egészalakos festményeit, egy gigantikus kovácsoltvas csillár, egy hatalmas márványkandalló és pompás kandeláberek díszítik a termet.

A gyönyörű sötétbarna, szinte teljes egészében fából faragott berendezésű könyvtár kazettás mennyezetével és galériájával is plasztikusan mutatja a Nádasdyak kifinomult ízlését, no meg vastag pénztárcáját.

A közel 20 hektáros angolpark egy nagy része még felújításra vár, de így is kitűnő hely piknikezni, és a növényritkaságok között nyugodalmas sétákat tehetünk, néha rápillantva a csodálatos díszletnek tűnő kastélyra.

 

Gyakorlati tudnivalók

A teljesen felújított kastély 2021 augusztusa óta ismét látogatható!

Nyitva: Április 1 - okt. 31: K-V: 10.00 – 18.00, nov.1 - márc. 31: Kedd - vasárnap 09.00 - 17.00. Hétfő szünnap!

Belépődíj: 3000 Ft, kedv.: 1500 Ft, családi jegy (2 felnőtt+2 gyerek): 6000 Ft, 6 éven alul, 70 éven felül ingyenes!

A park egész évben, hétfő kivételével ingyen látogatható.

Cím: Nádasdladány, Kastélypark 1.

Megközelítés:

Az M7 autópálya szabadbattyáni csomópontjától 16 km-re fekszik Nádasdladány, Szabadbattyánon keresztül megyünk Sárszentmihály településig, majd onnan még 9 km a kastély. Táblák jelzik Nádasdladányt végig.

A 8-as főútról Várpalotától 11 km után Ősi falun keresztül érjük el a kastélyt.

A kastély hivatalos honlapja

Légifotó:Civertan Stúdió, www.legifoto.com