A Bakony legszebb falva és Kálváriája

A Bakony nyugati lankáin fekvő festői Magyarpolány szabályos kúp alakú Kálvária-dombja a tetején álló kápolnával hazánk egyik legszebb Kálváriája. A gyönyörű környezet szolgál díszletül a nemzetközi hírű Polányi Passió előadásainak is. A Nemzeti Örökség részeként is számon tartott Magyarpolány a Kálvária mellett mintegy száz védett, a bakonyi népi építészetre jellemző házával is büszkélkedhet.

A Kálvária látogatása

Az ötstációs kálvária 1770 körül épült késő barokk stílusban. Az 1901-ben készített Pietát befogadó szoborfülkétől a kálváriakápolnához vezető lépcsőt végigkísérő, sátortetős, fazsindellyel fedett, meszelt falú, félköríves záródású, vasrácsos fülkékben közel életnagyságú, népi barokk, festett faszobrok láthatóak, melyek a sváb Listner testvérek alkotásai. A szobrok a fájdalmas rózsafüzér öt titkát ábrázolják.

A domb tetejére 153 lépcsőfok vezet fel. A kálváriadomb tetején álló neogótikus stílusú kápolna a Fájdalmas Szűzanya tiszteletére épült 1910-ben. Építője Wéber zirci kőművesmester. A templom keleti homlokzatához Szent Sír-kápolna csatlakozik, melyben fátyollal borított, a keresztről levett Krisztus szobrát láthatjuk. A dombtetőről szép kilátás nyílik Magyarpolányra és a Bakony lankáira.

A lépcsősor aljában a templom előtti tisztáson kovácsoltvas kerítéssel körbefogott, mészkőből álló Szentháromság-szobor áll. A feljáró tövében, egy kőfülkében láthatjuk a Fájdalmas Szűzanya 1901-ben épült kőszobrát, előtte az ún. amerikai kereszt, melyet az Amerikába induló 107 falubeli adományából állítottak, innen e furcsa név.

A domb aljában lévő, Szent László király tiszteletére szentelt, római katolikus templom 1777-ben épült barokk stílusban. Amennyiben nyitva találjuk, érdemes vetni egy pillantást két, gyönyörűen faragott, műemlék gyóntatószékére.

Magyarpolány védett parasztházai

A faluban, a Petőfi utcában 43 országos védettségű, tornácos, bakonyi parasztházat találunk, de szinte mindegyik ház figyelemre méltó. A műemlék utcát a bakonyi népi építkezésesre jellemző boltozatos tornácú, mellvédes, oszlopos hosszú kőházak alkotják, melyek általában két házzal készültek a régi családi viszonyoknak megfelelően. Egy ilyen jellegzetes házban találjuk a Tájházat, melyben a régióra jellemző népi tárgyi emlékekkel felszerelt, kis helyi múzeumot, és alkotóházat rendeztek be.

Műemlékeinek megőrzéséért és ápolásáért a falu Europa Nostra-díjat kapott 1993-ban.

Polányi Passió

Az Európában egyedülálló, Lukács evangéliuma lapján összeállított Polányi Passiójáték bemutatójára minden évben pünkösdkor kerül sor a Kálvária-domb aljában, a katolikus templom előtti téren. Az előadások este 9 órakor kezdődnek, a szabadtéri színpadon 150 fős szereplőgárda eleveníti fel a bibliai szenvedéstörténetet.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Magyarpolány, Kálvária-domb. Kossuth utca mellett

Megközelítés:

A faluba a 8-as főútról bekötő út vezet, a Dózsa utca végén, a falu központjában balra kanyarodunk a Kossuth utcára, a jobb oldalon találjuk a templomot és a kálváriadombot. A központi kereszteződésben jobbra tartva pedig a Petőfi utcára jutunk a Tájházhoz és a műemlék házakhoz.

Nyitva tartás: a Kálvária-domb szabadon látogatható. Tájház: H-Cs 8:00-16:00 Péntek: 8:00-13:30 Telefonos bejelentkezés alapján hétvégén is.