Könnyű, családbarát túra a páratlan erdőmélyi tavacskához

A Bakony egyik csodája, a Bakonybéltől nem messze, az erdőrengetegben megbújó Hubertlaki-tó, közismert nevén, a Gyilkos-tó. Az utóbbi elnevezést a híres erdélyi tóról kapta, a víztükörből kiálló facsonkok látványa okán. Az utóbbi időben igen népszerűvé vált tavacskát legkönnyebben Gerencepusztáról közelíthetjük meg, könnyű, rövid túrával, mely kiváló családi kirándulás minimális szintkülönbséggel, jól jelzett turistautakkal, tanösvénnyel, fenséges bükkszálerdővel, kulturált pihenőhelyekkel, és főleg a bakonyi Gyilkos-tó mesés látványával.

A túra hossza: 7,8 km

A túra időtartama: 2,5 óra

Szintkülönbség: 200 m fel, ugyanennyi le

Kiindulópont:

Gerencepuszta, az Odvaskő Panzió melletti, szabadon használható parkoló. Megközelíthető Bakonybélből a Bakonykoppány felé vezető országúton, Bakonybél központjától 4 km-re, az út bal oldalán találjuk a parkolót. Az Odvaskő panzió előtt buszmegálló is van.

A túra jellege:

Könnyű, rövid, családi kirándulás kitűnően jelzett turistautakon több pihenőhellyel, piknikezési lehetőséggel. Csapadékos időben, nagyobb esők után nagyon saras néhol az út. A parkolótól kereken 3 km a táv a tóig, sietősök ugyanazon az úton is visszamehetnek, túránk visszafelé egy darabon a Hubertlaki-tanösvény útvonalát követi, majd egy széles, jelzetlen földúton tér vissza a jelzett turistaútra.

Variáció:

A tavat Huszárokelőpusztáról, mely Odvaskőtől északra, további 4 km után fekszik, a nyolcas alakú Hubertlaki tanösvény végigjárásával is elérhetjük, így kb. 8,6 km a túra hossza. Végig a tanösvény jelzését kell követni, parkolni az út jobb oldalán lévő placcon lehet, a vadászházzal szembeni oldalon.

 hubertlaki-to-terkep.jpg

 Térképkivágat: Bakony 1:40 000 (Cartographia)

A túra leírása

Az Odvaskő Panzió és Étterem melletti parkolóból indulunk, átmegyünk a Gerence-patak felett átívelő kis fahídon, és jobbra fordulunk a Kék kereszt jelzésű ösvényre. A patakot követve hamar kiérünk egy tisztás szélén lévő útkereszteződéshez, ahol irányt tartva egyenesen megyünk tovább, a széles földúton már a Piros sáv jelzés is csatlakozik hozzánk. Pár perc múlva, a következő kereszteződésnél jobbra térünk le a Móricháza felé, a Vörös János-Séd patak völgyében maradó Piros jelzésről, továbbra is a Kék kereszt jeleket követve. A Molnár-Kút-árokban haladó széles földutunk egy hajdani erdei kisvasút nyomvonalán fut, avatott szemek felfedezhetik a néhol megmaradt töltésnyomokat, hídpilléreket. Az árokból az enyhén emelkedő út egy Y alakú, fajelzőtáblával is jelölt kereszteződésnél ér ki, ahol kissé balra megyünk tovább.

A kényelmes, jól jelzett, széles gyalogút kisebb lejtőkkel, emelkedőkkel, le-föl hullámozva vág át a csodás bükkszálerdőn, később jobbról csatlakozik hozzánk a Hubertlaki-tanösvény útvonala is. A lejtősre váló útról hamarosan egy fatábla kalauzol le balra a Kék kereszt jelzésű útvonalról. Innen már csak pár lépés, és feltárul előttünk a Hubertlaki-, azaz a bakonyi Gyilkos-tó nem mindennapi látványa. A gáttal elzárt völgyben az 1980-as évek közepén kialakított mesterséges tavacska a víztükréből kiálló facsonkokkal egészen mesebeli képet mutat. Annak idején egy égerligetet elárasztva, vaditató céljából hozták létre a Hamuházi-séd völgyében. Érdekes, hogy a halottnak tűnő fatörzsek tetejét zöldellő növények lepik be, az új élet sarjadzása a természet erejét mutatja. A sokáig elfeledett tavat az utóbbi években kapták fel, Huszárokelőpusztáról tanösvényt is létesített az erdészet, a tó partján gondozott pihenőhelyeket építettek. A tóban és környékén gőték, de főleg békák élnek, vízi vadmadarak látogatják a vizet. Érdemes hétköznap jönni, hétvégén a csendet sokszor hangos turistacsoportok törik meg. A gát utáni réten egy fából épült, Szent Hubertusz tiszteletére emelt vadászemlékmű áll. A tavacskát keskeny ösvényen meg is kerülhetjük, a nyugati oldalon azonban elég körülményesen járható a nehezen követhető csapás, a tó déli partján, ahol beömlenek a források vizei, pedig elég vizenyős, saras a talaj.

Miután kicsodáltuk magunkat, menjünk vissza a Kék kereszt útra, balra fordulva rövidesen kijutunk a Hamuházi-réten álló Hubertlaki-kulcsosházhoz. Az Esterházy család kedvelt vadászkastélya állt itt pár gazdasági és lakóépület társaságában, azonban a főépület 1967-ben leégett, a hajdani grófi lakosztályból építették újra a szerényebb méretű vadászházat, melyet 2014-ben teljes körűen felújítottak, azóta a Bakonyerdő erdészet kezelésében álló kulcsosházként működik. A külön álló konyha az étkezővel a hajdani gondnoki házban lett kialakítva. Az épület mellett nagy pihenőhelyet találunk sok paddal, piknikezési lehetőséggel. A bejárati, faragott kapu közelében álló információs táblán olvashatunk a Hubertlaki-vadászkastély történetéről, a vadászok védőszentjeként tisztelt Szent Hubertusz legendájáról.

A kaputól pár lépést megyünk a Hamuházi-réten, és jobbra fordulunk le a Kék + jelű útról, a tanösvény útvonalára. Mélyúton kaptatunk ki a Somberek-séd völgyéből, kibukkanunk egy széles, tágas réten, majd a szélén egy fatáblával is jelölt kereszteződésnél egyenesen megyünk tovább. Itt metszi magát a nyolcas alakú Hubertlaki-tanösvény. Követjük a tanösvény jelzéseit a csodás bükkösben kanyargó úton, majd mintegy 800 méter után elérünk egy keresztező, széles murvás utat, melyen jobbra fordulva másfél kilométer kellemes sétával érünk ki a Kék kereszt jelzésű turistaútra, melyen balra kanyarodva, a már ismert úton érünk vissza kiindulási pontunkra.