Ismerkedés a Herendivel

A világ legnagyobb porcelánmanufaktúrájában, Herenden egy modern látogatóközpontban, a Porcelaniumban ismerkedhetünk meg Magyarország legismertebb luxus exportcikkével, a herendi porcelánnal. Nem csak a porcelán kedvelőinek, hanem azoknak is érdemes ellátogatni ide, akik szeretnének bepillantani az elmúlt közel kétszáz éves múltba, vagy egyszerűen örömmel teszik tiszteletüket országunk sikerei előtt, hiszen a herendi porcelán világszerte híres.

A látogatás két részből áll, a modern látogatóközpontban berendezett minimanufaktúra, illetve az út túloldalán, a gyárépületben található porcelánmúzeum megtekintéséből.

A manufaktúra története

A Herendi Porcelánmanufaktúrát 1826-ban alapították, és azóta készíti kézműves remekműveit. A cég sikertörténete a nehézkes indulás után 1839-ben kezdődött, amikor az addigi hitelező, Fischer Mór vette át az üzlet irányítását. Az üzem a legmagasabb igényeket próbálta meg kielégíteni, vásárlóik a gazdag nagypolgári családoktól kezdve a híres arisztokratákon át egészen az európai uralkodóházakig terjedt.

A legnagyobb lökést az 1851-es londoni világkiállítás adta, ahol Viktória királynő rendelt egy lepkés-virágos mintájú étkészletet. Azóta is ez a minta az egyik legnépszerűbb herendi. A század második felében tovább nő a herendi porcelán ázsiója, Ferenc József udvari beszállítóvá tette a manufaktúrát, és Fischer Mórnak nemesi címet is adományozott.

Az üzem fejlesztésével párhuzamosan az itt készülő porcelánok gyűjtésére és bemutatására is már elég hamar felmerült az igény, és a Fischer Mór, majd utódai erőfeszítésére már a XX. század elején megnyílt a porcelánokat bemutató kiállítás.

A II. világháború után államosítják a Herendi Porcelán Rt.-t is, de szerencsére a szocializmus évei alatt is meg tudja tartani presztízs szerepét az üzem, majd 1992-ben megalakul a Herendi Porcelánmanufaktúra Rt., amelynek 75 %-a az itt dolgozók tulajdonába kerül Magyarországon egyedülálló módon.

A modern látogatóközpont 1999-es megnyitása óta Herend a régió egyik kihagyhatatlan turista látványosságává vált.

Porcelanium - Minimanufaktúra

Veszprém felől érkezve, a 8-as útról letérve Herend központja felé, rögtön az út jobb oldalán találjuk a szökőkúttal díszített Porcelanium teret. A teret övező U alakú modern épületben kapott helyet a porcelánkészítés rejtelmeit bemutató Minimanufaktúra, a hivatalos márkabolt, valamint a nívós Apicius étterem és kávéház, ahol természetesen herendiből kortyolhatjuk a belépőjegy mellé járó kávét.

A Minimanufaktúra csak csoportosan, idegenvezetővel látogatható. Egy ismeretterjesztő kisfilm megnézése után egy bő félórás bemutató keretében ismerkedhetünk meg a porcelán készítésének munkafolyamataival, a különböző festési és égetési technológiákkal.

Az Apicius étterem helyi specialitása, hogy minden asztalon más-más dekorációval díszített Herendi porcelán étkészlettel terítenek. A belépőjegy mellé kapott ajándékkuponunkért mi magunk is választhatunk, hogy Viktória, Rotschild vagy Apponyi mintás csészéből szeretnénk szürcsölni a teát vagy kávét.

Porcelánmúzeum

A porcelántörténeti kiállítás a gyár 1840 körül épült későklasszicista, kétszintes műemlék épületében kapott helyet. Az egyénileg is végigjárható kiállítás a kezdetektől mutatja be a különböző stílusú porcelánokat, megcsodálhatjuk a különféle díszítéseket a magyar népművészeti elemektől a távol-keleti egzotikus motívumokig.

Megfigyelhetjük, hogyan finomodott a porcelánkészítés technikája az idők során, és egy-két igazán egyedi darabot is láthatunk, mint pl. a 2 méter magas parlamenti vázát vagy a duplafalú 20 literes, áttört kulacsot, amelyet az alapító Fischer Mór ajándékozott Ferenc Józsefnek.

Az épület földszintjén találunk egy eredeti fatüzelésű kemencét, illetve egy múltat megelevenítő, különleges falfestményt is.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: 8440 Herend, Kossuth Lajos utca 140

Nyitva tartás:

Április 1-től október 31-ig, hétfő-vasárnap: 9.30-18.00

November 1-től március 31-ig, kedd-szombat: 9.30-17.00

Belépődíjak:

A Minimanufaktúra csak vezetéssel látogatható, a túra időtartama kb. 40 perc.

Kombinált belépőjegy (Minimanufaktúra és Múzeum), (magyar nyelvű vezetéssel):

Családi (2 szülő, 2 gyermek): 5700 Ft

Nyugdíjas (65 éves kor felett): 2000 Ft

Diák (6-18 éves korig): 1000 Ft

Felnőtt: 2700 Ft

Kreatív foglalkozásaink:

Porcelánrózsa készítés: 2500 Ft

Porcelánfigura illesztés: 2500 Ft

Akvarell festés: 2000 Ft

 

Múzeumlátogatás

Felnőtt: 1200 Ft

Nyugdíjas (65 éves kortól): 800 Ft

Családi (2 szülő és gyermekeik): 2500 Ft

Diák (6-18 éves korig): 600 Ft

Telefonszám: (88) 523 197

http://herend.com