A Chiemgau-i Alpok legmarkánsabb hegye

A Chiemsee-től délre tornyosuló Chiemgauer Alpen legjellegzetesebb csúcsa vitán felül a rendkívül népszerű Kampenwand fehéren világító, fűrészfogas mészkőlánca. Aschauból, a Kampenwandbahn kabinos felvonóval könnyűszerrel elérjük a vad sziklák lába alatti idilli réteket, ahol számtalan barátságos hütte csalogatja a kirándulók tömegeit. A sziklák tetejére csak komolyabb hegymászó gyakorlattal tudunk felmenni, de a szintben, közvetlenül alatta húzódó panoráma sétaút a Steinlingalmig közkedvelt családi kirándulás.

A túra hossza: 3 km, oda-vissza

A túra időtartama: 1 óra, pihenők nélkül

Szintkülönbség: 200 m fel, ugyanannyi le

Kiindulópont: A Kampenwandseilbahn felső állomása (1450 m).

Felvonó:

Kampenwandseilbahn, alsó állomás: Aschau im Chiemgau, a falu déli szélén, Hohenaschau településrészen, a messziről látható Hohenaschau várkastély mellett. Jól kitáblázott útvonal, nagy parkoló.

Üzemidő: minden nap közlekedik, május – június és szeptember közepétől november elejéig: 9.00 – 17.00, július – szept. közepe: 9.00 – 18.00. November elejétől karácsonyig és áprilisban felülvizsgálati munkák miatt csak hétvégén, szép időben.

Díj: elő- és utószezon: retúr: 18,50 €, gyerek (5-15): 9,00 €. Júliustól szept. közepéig: 21,50 €, gyerek: 10,00 €. Kedvezmény a korai indulásra 9 és f10 között és a vendégkártyára.

http://www.kampenwand.de

A túra jellege: Könnyű, családi kirándulás, jól jelzett, széles, kényelmes turistautakon.

 

A túra leírása

A kiskabinos felvonóval pár perc alatt legyűrjük a 830 méter szintkülönbséget, útközben gyönyörű látvány nyílik a völgyet uraló, impozáns Hohenaschau várkastélyra. A mindig nyüzsgő hegyi állomástól (1450 m) indulunk a Kampenwand fehéren szikrázó mészkőtornyai felé a kényelmes sétaúton. Az út mentén jó időben szinte mindig láthatunk rajtra kész siklóernyősöket. Pár perc alatt el is érjük a Sonnenalm (1467 m) nagy teraszos, közkedvelt hüttét.

Az épületet balról kerüljük meg, az emelkedő úton táblás elágazáshoz érünk, a bal oldali ágon sétálunk tovább felfelé. Hamarosan, balra kis kitérő kínálkozik az Andachtskreuz emlékkeresztjéhez, ahonnan szép kilátás nyílik a Chiemsee víztükrére. Visszatérve a panoráma sétaútra, hatalmas sziklatornyok mellett gyalogolunk, fenséges kilátást élvezve mind a tó felé, mind a Kampenwand nyugati, félelmetesen meredek szirtjei felé.

Balra, a Staffelstein gigantikus sziklatornya tűnik fel, egészen a lábáig tudunk menni, majd tovább utunk egy sziklafal tövében halad, és rövidesen már látjuk magunk előtt a Steinlingalm épületeit. A kellemesen lejtő sétaúton, végig parádés kilátást élvezve hamar leérünk a festői környezetben fekvő épületcsoporthoz (1473 m). A barátságos, fazsindellyel borított hütte májustól november elejéig van nyitva, de hétfőnként zárva tart. Mesés látványt nyújt a hatalmas sziklaalakzatok közé beépített kis pajta épülete. A hüttétől nem messze áll egy bájos kis kápolna pazar kilátással a Chiemsee környékére és a Kampenwand keleti csúcsán álló óriási csúcskeresztre. A Steinlingalmtól ugyanazon az úton megyünk vissza a felvonó hegyi állomásához. Ügyeljünk arra, hogy ne késsük le az utolsó járatot!

Jó kondícióban lévő, sportosabb, magashegyi környezetben gyakorlott túrázók speciális felszerelés nélkül is felmászhatnak a Kampenwand legmagasabb, keleti csúcsán álló óriási kereszthez (1669 m). Oda-vissza egy jó óra alatt lehet megtenni az utat, az ösvény jól jelzett, a sziklákra festett piros-fehér-piros jelek, nyilak és pöttyök mutatják a helyes irányt. Az út első szakasza igen meredek és több helyen törmelékes talajú, felérve a sziklafalhoz pedig mászó tudásra és biztos lépésre is szükség van. A kilátás fentről, mondanunk sem kell, fantasztikus! Tériszonyosoknak nem ajánlott!