A közkeletűen Bajor-Alpoknak hívott régió a bajor szövetségi tartomány déli részén húzódik, végig Ausztria határához közel. Földrajzi értelemben a Keleti-Alpok északi széle, mely több, kisebb egységre tagolódik. A Salzburgtól Allgäu-ig terjedő rendkívül változatos hegyvidék idegenforgalmi szempontból kiemelten fontos, elsősorban a bajor nagyvárosokból való könnyű megközelíthetőségének köszönhetően szinte egész évben közkedvelt, turisztikai infrastruktúrája első osztályú. A különböző típusú felvonókból például közel 30 áll a kirándulók rendelkezésére tavasztól őszig.

A magyar turisták is egyre jobban felfedezik a csodás hegyeket, tavakat, szurdokokat, alpesi réteket, a kitűnő bajor konyha és nem utolsó sorban a bajor sör is óriási vonzó erő. Magyarországról is egyszerűen megközelíthető, szinte végig autópályán, Bécs - Salzburg felől.

Keletről kiindulva, a hazánkhoz legközelebbi tájegység, a Berchtesgadeni-Alpok méltán a leghíresebb tagja a bajor hegyvilágnak. A középkori sókereskedelméről ismert, hangulatos fürdőváros, Bad Reichenhall mellett a névadó Berchtesgaden számít a régió turisztikai központjának. Az Alpok egyik legszebb tava, a fjordszerű Königssee és a felette tornyosuló legendás, kétcsúcsú Watzmann hegyóriása turistáik hordáit vonzza tavasztól őszig. A Berchtesgaden felett magasodó Kehlstein, Hitler hajdani sasfészkének helye és az alatta fekvő Obersalzberg sötét időket felidéző, színvonalas kiállítása sokak számára a látogatás legemlékezetesebb élménye. A számtalan parádés kilátópont közül kiemelkedik a kabinos felvonóval könnyen elérhető Jenner csúcsa. A sűrű turistaút hálózatnak köszönhetően hetekre való program vár a látogatókra.

Nyugat felé haladva a következő turisztikai régió, a Chiemgau, mely a síkságon hullámzó bajor tenger, a Chiemsee és a mögötte magasló Chiemgaui-Alpok szerencsés ötvözete.  A tó két szigete, a Lajos király monumentális palotájának helyt adó Herreninsel és a bájos Fraueninsel meglátogatása kötelező programpont. A környező hegyek tetejéről nyíló panoráma pedig minden pálmát visz. Ráadásul a legtöbb csúcsra kényelmesen feljuthatunk a számos felvonó segítségével. A gigantikus sziklakoronával ékesített Kampenwand, a szabályos kúp alakú Hochplatte, a népszerű Hochfelln, csak egy-két kiragadott példa a sokszínű lehetőségek közül.

Tovább nyugat felé, a Tegernsee és a Schliersee körüli változatos hegyi világ legnépszerűbb pontjai, a tavakon kívül, a Wendelstein fogaskerekűvel és felvonóval is meghódítható csúcsa vagy az elképesztően látványos fekvésű Tegernseer Hütte. A müncheni túrázók első számú terepe, az Isarwinkel vidéke, a Benediktenwand, a Brauneck vagy a Herzogstand szép időben igazi tömegeket vonzó célpontja.

Németország legmagasabb csúcsa, a Zugspitze, Garmisch-Partenkirchen, az egykori téli olimpia helyszín pedig a Bajor-Alpok alfája és omegája. Van itt minden, ami egy tökéletes kiránduláshoz kell, szűk, vad szurdokok, Partnachklamm, Höllentalklamm, türkiz színben pompázó hegyi tavak, Eibsee, gigantikus hegyóriások, mesebeli fenyvesek, számtalan felvonó, libegő, fogaskerekű, tökéletes családi programot kínáló parkok, autentikus hütték, idilli, virágos magashegyi rétek, felsorolni is lehetetlen.

Még nyugatabbra a sváb Allgäu turista paradicsoma húzódik, keleti részén olyan világklasszis látnivalókkal, mint a mesebeli Neuschwanstein kastélya.