A Narancs-zuhatag és a Kísértet

Az Aggteleki-karsztvidék csodálatos, látványos cseppkövekben igen gazdag, látogatók számára kiépített barlangját már megközelíteni is élmény a Tohonya-szurdok szűk, sziklás szurdokvölgyén keresztül.

A Vass Imre-barlang látogatása

A túra hossza: 6,5 km

Időtartam: 3 óra

A túra a Baradla-barlang jósvafői kijáratánál lévő jegypénztártól indul. A jegypénztár és a barlangbejárat közötti gyalogtúra hossza oda-vissza 6 km, a barlangi túra hossza szintén oda-vissza kb. 500 m, bejárása nagyjából 3 órát vesz igénybe, amelyből a barlangban töltött idő 45-50 perc.

A túra azért is érdekes, mert nemcsak a barlanggal, hanem a források, patakok mentén odavezető út során a felszín feletti karsztjelenségekkel is megismerkedhetünk a szakszerű vezetés során.

A barlangban pedig cseppkövek végeláthatatlan gazdagsága és azok páratlan színvilága ejti rabul az érdeklődőket. Leglátványosabb képződménye, a 8 m magas Narancs-zuhatag mellett zászlócseppkövek, szalmacseppkövek, cseppkőlefolyások, valamint a gravitációval dacoló légies görbecseppkövek teszik felejthetetlenné az élményt.

A barlangba egy mesterséges tárón keresztül jutunk be, majd a tényleg lejtős Spanyol-csúszda leküzdése után jutunk a Lenke-terembe, majd a Rokokó-kapuhoz. Innen már nincs kiépített betonjárda, kezd izgalmassá válni a dolog, főleg amikor megpillantjuk a misztikus Kísértetet, egy hófehér cseppkőlefolyást. Következik a barlang leglátványosabb cseppkő képződménye a bámulatos Narancs-zuhatag, majd szűkületeken átbújva találkozunk a Mikulással, és a találó nevű Cidri-folyosón át az érdekes Háj nevű cseppkőlefolyást vehetjük szemügyre. A Mozi-termen keresztül érünk el a túra végpontjáig, ahonnan ugyanazon az úton jutunk vissza a kijáratig.

Gyakorlati tudnivalók

Kiindulópont: a Baradla-barlang jósvafői kijáratánál lévő jegypénztár, amely Jósvafő községtől 800 m-re található, közvetlenül a Tengerszem-szálló mellett.

A jegypénztártól a résztvevők túravezetővel együtt sétálnak ki a barlang bejáratához.

Időpontok:

Minden nap 10 órakor.

Belépő

Felnőtt: 2500 Ft, kedv.: 1250 Ft

A túra villanyvilágítás mellett, elegyengetett talajú útvonalon, illetve a felszínen köves-sziklás talajon halad, ennek megfelelő túraöltözék és túrabakancs javasolt!

A barlangban a hőmérséklet +10oC.

Árvizek idején a barlang nem vagy csak részben látogatható!

A barlang bejelentkezés nélkül is látogatható, azonban tekintettel a befogadóképességére, célszerű a szabad időpontokról érdeklődni a jósvafői jegypénztárban!

Telefon: (36) 48-506-009

http://www.anp.hu/hu/menu/site/show/17/vass_imre_barlang