Páratlan ikerszentélyes templom

Az egykori Torna vármegye Magyarországon maradt részének legszebb látnivalója a hazánkban egyedülálló ikerszentélyes, Árpád-kori, középkori freskókkal borított tornaszentandrási templom.

A templom története

A környéken már a X. század óta folyt a vasművesség, az 1100-as években a falu melletti Esztramos-hegyen lévő vasérc kitermelésére dél-németországi, valószínűleg dél-tiroli bányászokat telepítettek ide.  A XII. századi kis román stílusú templomot Magyarországon szokatlan módon, a tiroli szokásoknak megfelelően kettős szentéllyel építették, és a bányászok ottani védőszentje, Szent András tiszteletére szentelték fel.

Az 1300-as években gótikus stílusban bővítették a templomot, ebből az időből származnak a szentélyt és a hajót elválasztó diadalív alakos falképei is, de a török harcok során a faluval együtt a templom is leégett. A romos, tető nélküli épületet végül 1740-ben befedték, huszártornyot építettek hozzá, és freskóit is ekkor meszelték le, akaratlanul is megóvva azt az utókor számára.

Az 1970-es években történt restauráláskor fedezték fel és újították meg az előkerült középkori freskókat, visszaállították a templomocska eredeti középkori jegyeit.

A templom leírása

A dombtetőn álló, gyönyörűen a tájba illeszkedő kis templomba belépve meglehetősen szokatlan látvány a szentély kettős apszisa, az ikerszentély. Az egyik apszisban a bányászok védőszentje, Szent Borbála szobra állt, a másikban pedig a templom védőszentjét, Szent Andrást ábrázoló kegyoltár.

A diadalív és a falak alakos freskói, Szt. András legendáját, apostolokat és Szent István és Szent László királyok alakját elevenítik fel.

A templom berendezésének egy része a barokk korból származik, itt helyezték el Szádvár egykori kápolnájának díszes Immaculata-oltárát is. Figyelemre méltó a népies barokk stílusú fa Mária-szobor és a XIX. században készült, népies karzat és szószék.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Tornaszentandrás, Szabadság u. 25.

Nyitva tartás

A templom csak előzetes bejelentkezéssel látogatható!

A kulcs Busa Istvánnénál van a Szabadság u. 62.-ben.

Telefon: +36 48 453-019

Megközelítés

Tornaszentandrásra a 27-es főút mentén fekvő Komjáti falunál kell letérni, a főúttól 4 km-re fekszik a falu. Jósvafőtől 24 km-re van Tornaszentandrás, a tornanádaskai határátkelő felé kell menni, Komjátinál jobbra letérni.