Árpád-kori gyöngyszem

Aggtelek környékén, a Gömör-Tornai-karszt eldugott kis falvaiban számos középkori templom található, az egyik legszebb példa a Szalonna faluban álló gyönyörű kis Árpád-kori gyöngyszem. Az erődfallal övezett román kori épület látványát egy fából épült különálló harangtorony teszi teljessé.

A templom rövid története

A falu érdekes, étvágygerjesztő nevét nem a sertésből készült, ízletes húskészítményről, hanem valószínűleg a „sós” jelentésű szláv „solna” szóból kapta, közelében ugyanis enyhén sós vizű forrás található.

Az ősidők óta lakott település kora középkori temploma két részben épült, a XI. század elején egy kerek kápolnát emeltek, majd a XII.-XIII. században román stílusú, négyszögletes hajóval bővítették, amelynek a korábbi kerek kápolna  lett a szentélye.

A templom addig is díszesen festett falaira újabb freskók kerültek, és erődfallal kerítették az épületet. Az 1562-es törökdúlás után helyreállították a leégett templomot, új zsindelytetőt is kapott, majd a később a reformátusokhoz került, akik fehérre meszelték díszesen festett falait, csak az 1970-es években végzett rekonstrukció során váltak újra láthatóvá a falfestmények.

A templom leírása

A szépen helyreállított fehér falú templom ősi, kerek alakú szentélyének belső falain, a kis ablak alatt román stílusú, XII.-XIII. századi, Antiochiai Szent Margit vértanúságát megörökítő freskó látható. A diadalív bélletén különböző szentek mellképeit, Szepesi András műveit látjuk a XV. század első harmadából.

A szalonnai templom szépségét fokozzák a későbbi korok művészi igényű munkái: az 1777-ben készült festett, barokk stílusú fakarzat, a gazdagon díszített, 1801-ből származó szószék és áttört, népies stílusú koronája, mely az észak-magyarországi asztalosság legszebb remekei közé tartoznak.

A templom mellett áll a 15 méter magas, népies barokk stílusú, galériás fa harangtorony. Az épületegyüttes és a temető középkori eredetű körítőfalát a XVIII. században újították meg.

Gyakorlati tudnivalók

Cím: Szalonna, Kossuth u.

Telefon: +36 48 458-046 vagy 06-70-222-68-47

Nyitva tartás

A templom látogatását előzetes egyeztetéssel ajánlott megtenni.

A kulcsot Szalonnán a Kossuth út 50/C-ben lehet elkérni, a Fő úton tovább haladva Aggtelek felé a barna kerítéses házban.

Megközelítés

Szalonna község a 27-es főút mentén, a Bódva völgyében fekszik, Edelénytől 21 km-re északra.